Kort radioamateurnieuws – week 31, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Video: SDRuno 1.41 met Scheduler en Profielen van SDRPlay,
  2. OpenWebRX versie 1.1.0,
  3. RF-blootstelling berekenen 

Kort radioamateurnieuws

1. Video: SDRuno 1.41 met Scheduler en Profielen van SDRPlay

In een video laat SDRPlay nieuwe features zien van versie 1.41 van SDRuno voor hun lijn van SDR-ontvangers. De RSP-familie heeft een ontvangstbereik van 1 kHz tot 2 GHz met tot 10 MHz bandbreedte.

2. OpenWebRX versie 1.1.0 

OpenWebRX: FT8 decoderen

Er is een nieuwe versie 1.1.0 van OpenWebRX, de software-defined-radio-server. Deze release is in de eerste plaats een onderhoudsrelease. Want het lost de problemen op die zijn ontstaan door het verwijderen van de software decoder bibliotheek “mbelib” uit het project. Het introduceert een nieuwe component, “codecserver”. Die neemt vanaf nu de taak over van het decoderen van de audio van alle digitale spraak modi. Namelijk alle modi die gebruik maken van de AMBE codec (DMR, D-Star, YSF en NXDN). Codecserver is modulair ontworpen om verschillende hardware en software codecs te kunnen ondersteunen. In deze eerste release is het gebundeld met een module die het mogelijk maakt interfacing met AMBE-3000 chips aangesloten via een seriële interface. Dat betekent ook de meeste beschikbare AMBE USB sticks. Info over de update vindt u hier.

3. RF-blootstelling berekening

Ook in de VS schrijven de regels voor zendamateurs voor, dat zij berekenen of hun zendstations voldoen aan de blootstellingslimieten. In navolging van de RSGB heeft nu ook de ARRL een rekentool beschikbaar gesteld. Daarmee kun je berekenen of je voldoet aan de Amerikaanse limieten voor blootstelling aan radiofrequente straling. Tevens kun je dan zien welke afstand mensen moeten bewaren tot de antenne-installatie. De RF exposure calculator is te vinden op de RF-exposure-pagina van de ARRL.

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet “klaar voor publicatie” te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.