Kort radioamateurnieuws – week 28, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. VERON A18 Den Haag is de hele zomer open;
  2. RAZzies Juli/Augustus is uit in PDF;
  3. Internationale Vuurtoren- en Lichtschipweekend;
  4. Morse code leeft weer op in 2023.

Kort radioamateurnieuws

1. VERON A18 Den Haag is de hele zomer open

In de Electron van juli is in de rubriek “Komt u ook?” een fout geslopen. Onder ons afdeling A18 bericht staat gelijk de tekst van afdeling A-20. Doordat de kop van A-20 is weggevallen leest u eerst dat wij de hele zomer open zijn en vervolgens dat er in juli geen afdelingsavonden zijn. Dat laatste slaat dus niet op onze afdeling maar op A20-Kennemerland.

Elke woensdag bent u dus van harte welkom in ons clubhuis gelegen aan het Catharinaland 189, 2591 CK Den Haag.

Het bestuur van VERON A18 Den Haag

2. RAZzies Juli/Augustus is uit in PDF

De RAZzies voor de zomermaanden Juli/Augustus is uit!

Met in dit nummer:

  • APRS Transceiver V2
  • Opa Vonk: Superheterodyne
  • Transceiver met 2 buizen
  • 100W versterker voor 475kHz
  • Afdelingsnieuws

Je kunt ‘m downloaden van https://www.pi4raz.nl/razzies/razzies202307.pdf

Veel leesplezier!

3. Internationale Vuurtoren- en Lichtschipweekend (ILLW)

Het Internationale Vuurtoren- en Lichtschipweekend komt er binnenkort aan. Het evenement wordt meestal gehouden in het derde weekend van augustus, dit jaar op 19 en 20 augustus.
ILLW
Het is een van de populairste radioamateur evenementen op de kalender. In de afgelopen jaren waren er meer dan 500 deelnemers uit meer dan 40 verschillende landen. Meer informatie over het evenement en een registratieformulier zijn te vinden op de illw.net website.

4. Morse code leeft weer op in 2023

Al die digitale media verliezen hun glans misschien niet. Maar veel mensen ontdekken (of moeten we zeggen “herontdekken“) andere manieren om dingen te doen. De aantrekkingskracht van oudere technologie verklaart de heropleving van de polaroidcamera of langspeelplaten van vinyl. Maar de comeback die iedereen verrast in 2023 is Morse code.

Morsecode beleeft een heuse revival. En niet alleen onder radioamateurs. Dus hoe verklaren we deze heropleving? De mensen van de Moonraker website proberen dit onverwachte fenomeen te duiden aan de hand van dit artikel. Het is weliswaar in het Engels, maar eventueel kan een stukje moderne digitale media zoals Google Translate of DeepL je daar vast wel mee helpen.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.