Aberdeense radioamateurs winnen prijs op Doric Film Festival

Aberdeense radioamateurs winnen prijs met film op Doric FestivalDit is een wel heel bijzonder nieuwtje. Een groepje leden van de Aberdeen Amateur Radio Society hebben een korte film geproduceerd waarin naast onze mooie radiohobby ook totaal andere disciplines op prachtige wijze naadlood in elkaar verweven worden. En daarmee hebben ze, geheel terecht, een prijs gewonnen op het 2023 Doric Film Festival.

De film was de gedeelde winnaar in de categorie ‘Groepen‘ van het prestigieuze festival dat de kenmerkende Dorische taal en cultuur laat zien. Deze taal en cultuur is het nauwst verbonden met Noordoost-Schotland. De film bevat ook nog een speciaal geschreven thema met vioolmuziek. En dat muziekstuk is gebaseerd op morsecode.

Je kunt de slechts 5 minuten durende film integraal hieronder bewonderen. Ja, het is wel in de Dorische taal ingesproken. Maar wanneer je een aardig woordje Engels spreekt, dan kun je het toch best goed volgen. Dus kijk en bewonder!

Dorisch is de populaire naam voor Midden-Noordelijk-Schots of Noordoost-Schots. Het verwijst naar de Schotse taal zoals die gesproken wordt in het noordoosten van Schotland. Er is een uitgebreide hoeveelheid literatuur, voornamelijk poëzie, ballades en liederen, geschreven in het Dorisch. In sommige literaire werken wordt het Dorisch gebruikt als voertaal, terwijl de rest van het werk in Lallans Schots of Brits Engels is. Een aantal dichters uit de 20e en 21e eeuw heeft poëzie in het Dorisch geschreven.