Een terugblik op de “SDR and Amateurradio devroom” op FOSDEM 2024

SDR Amateurradio devroomDe “SDR and Amateurradio devroom” op FOSDEM 2024 ligt ondertussen alweer enkele weken achter ons. Wie de presentaties gemist heeft kan die nu vinden op de FOSDEM video website.
FOSDEM 2024 was een gratis evenement voor softwareontwikkelaars om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en samen te werken.

FOSDEM

Het evenement vond plaats op 3 & 4 februari 2024 in Brussel. Dit jaar was er eveneens een speciale FOSDEM junior track met workshops voor kinderen van 7 tot 17 jaar. Er waren meer dan 8000 deelnemers en niet minder dan 855 lezingen. Deze lezingen werden opgenomen en zijn beschikbaar op de website van het evenement.

Lezingen

Dit jaar waren er dus 855 lezingen in ruimtes waar het FOSDEM-videoteam apparatuur had om alles te streamen, op te nemen en te publiceren, voor een totaal van 365 geplande uren aan inhoud.
Op het moment van schrijven zijn er van deze 855 lezingen er 544 beoordeeld door hun sprekers en/of devroom-organisatoren en kunnen ze worden bekeken via het videoarchief of via het schema. Als je wilt weten wat er met je favoriete talk is gebeurd, bekijk dan de overzichtspagina met recensies.

FOSDEM 2024 – Evenementen

FOSDEM – video-opnames

Wat is FOSDEM nu weer precies?

FOSDEM (Free and OpenSource Developers European Meeting) is de grootste conferentie voor ontwikkelaars van opensource software en opensource hardware in Europa. FOSDEM is een tweedaags evenement georganiseerd door vrijwilligers om het wijdverbreide gebruik van gratis en open source software te promoten.

Ook is FOSDEM een gratis evenement voor softwareontwikkelaars om elkaar te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en samen te werken. Elk jaar komen duizenden ontwikkelaars van vrije en open source software van over de hele wereld samen op het evenement in Brussel.

De conferentie wordt sinds 2001 jaarlijks georganiseerd tijdens het eerste weekend van februari en gaat door op de Campus Solbosch van de ULB (Université libre de Bruxelles).

De term opensource bevat zowel opensource software (ook bekend onder de term “FOSS”), opensource hardware (“OSHW”), als open gegevens en kennis.

Vrijwilligers

FOSDEM is volledig georganiseerd door vrijwilligers en is gratis voor de bezoekers. De laatste jaren trekt de conferentie telkens een 6000-tal bezoekers.
Het doel is om ontwikkelaars en gemeenschappen van vrije en open source software een plek te bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten:
– in contact komen met andere ontwikkelaars en projecten;
– op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de vrije softwarewereld;
– op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de open source wereld;
– interessante lezingen en presentaties over verschillende onderwerpen bijwonen door projectleiders en committers;
– om de ontwikkeling en voordelen van vrije software en open source-oplossingen te bevorderen.

Wat heeft dit met onze hobby te maken?

Ook de radioamateur hobby gebruikt steeds meer open-source technologie en tijdens FOSDEM in 2024 was er aldus een speciale eigen hoek bestemd voor de radioamateur hobby.

Gezien het groot aantal verschillende onderdelen van open-source is de FOSDEM verdeeld in een 40-tal verschillende devrooms (letterlijk: “een kamer voor ontwikkelaars”).
Elke devroom omvat een aantal presentaties en demonstraties over een gelijkaardig aspect van opensource en wordt georganiseerd door een eigen team van vrijwilligers.

Eerdere edities van FOSDEM bevatten reeds een devroom “SDR (Software Defined Radio)”, maar nieuw voor 2024 was dat deze devroom nu uitgebreid werd naar “Software Defined Radio and amateur radio”.

Met andere woorden: voor de eerste maal kon FOSDEM een speciale eigen plaats bieden voor de amateurradio hobby.
Lees er alles over via FOSDEM 2024 – News (1 of 2)

Bent u een software ontwikkelaar of een hardware ontwerper van radioamateur project, dan is dit aldus een unieke mogelijkheid om niet enkel je project te tonen aan andere radioamateurs, maar ook aan andere ontwikkelaars!

Aangezien FOSDEM een conferentie is van ontwikkelaars voor ontwikkelaars, biedt dit de mogelijkheid om uw project een extra boost te geven en te laten groeien met de hulp van andere radioamateurs en ontwikkelaars uit geheel Europa.

Was er de vorig jaren al niet iets van radioamateurs op FOSDEM?

Vorige jaren was de UBA aanwezig op FOSDEM met een informatiestand over de radioamateur hobby. Dit om onze hobby te promoten aan de meer dan 6000 bezoekers tijdens dit leerrijke weekend.

Het jaar 2024 was het eerste jaar dat de radioamateur hobby ook onderdeel was van een devroom op FOSDEM.

Zie ook: FOSDEM 2024 – Software-Defined Radio and Amateur Radio devroom

FOSDEM vond plaats op de Campus Solbosch van de ULB (Université libre de Bruxelles).

Bedankt aan iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen aan het succes van FOSDEM 2024!

Hieronder vindt u een overzicht en links naar de video’s, gegroepeerd per onderwerp:

Onderdeel Amateurradio

Onderdeel SDR

Met dank aan Kristoff ON1ARF voor het opmaken van bovenstaand overzicht met de links naar de video’s.

Tot ziens in 2025!

bron: FOSDEM 2024 – Home

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ