Eerste FT8-Roundup is een enorm succes

Eerste FT8-Roundup is een enorm succesDe eerste FT8-Roundup, in het weekend van 1 tot 2 december, is een enorm succes met 1300 ingezonden logs. Een overzicht van de ingestuurde logs is hier te raadplegen. Ondanks het feit dat het de eerste FT8-Roundup pas binnen een vrij korte termijn werd aangekondigd. En samenviel met andere contesten zoals de ARRL 160-meter contest, die in hetzelfde weekend plaats vond.

Het is duidelijk dat het FT8 digitale protocol steeds meer en meer aan populariteit wint onder radioamateurs wereldwijd. Meer dan 400 logs waren afkomstig van Amerikaanse radioamateurs. In totaal zijn zo’n 131200 contacten geregistreerd. Deelnemers uit niet minder dan 91 landen stuurden een log in, wat bewijst dat FT8 niet alleen een Amerikaans fenomeen is.

The FT8 Roundup was the last shakedown for the WSJT-X 2.0-rc5 beta software, zo zei de bekende RTTY-contesting-liefhebber en expert Don Hill AA5AU. Don is samen met Ed Muns W0YK een FT8 Roundup-cosponsor.

Het nieuwe programma WSJT-X 2.0 presteerde goed zonder grote complicaties. De algemene versie van WSJT-X 2.0 is nu definitief uit sedert 10 december. En het programma is zoals eerder werd aangekondigd niet achterwaarts compatibel met WSJT-X 1.9 of met eerdere versies.

WSJT-X 2.0

Mede-ontwikkelaar Joe Taylor K1JT heeft gebruikers opgeroepen om per 1 januari 2019 te upgraden naar wat nu de nieuwe wereldstandaard is geworden! Ed Muns W0YK, die redacteur is voor National Contest Journal – Digital Contesting, zei dat het aantal deelnemers voor de FT8-Roundup erg gunstig was in vergelijking met die voor de ARRL RTTY Roundup.

Ed en ik hadden nooit gedacht dat het zo populair zou zijn. Het had geen enkele zin om de Ten-Meter RTTY-contest voort te zetten tijdens dit deel van de zonnevlekcyclus. Het vervangen ervan door een andere contest was de logische keuze, verklaarde hij verder.

Don en Ed zijn trouwens ook mede-sponsor van de Ten-Meter RTTY-contest.

Don vertelde ARRL dat de definitieve resultaten van de FT8 Roundup over een paar dagen uit zouden zijn. Na het nieuwe jaar hopen ze downloadbare online certificaten beschikbaar te hebben voor alle deelnemers.

De scores zijn hier te vinden. “We zullen het volgend jaar zeker nog een keer overdoen”, zei Don.

ARRL RTTY Roundup

WSJT-X v2.0De ARRL RTTY Roundup van 2019 staat het gebruik van FT8 toe.

Lees voor gebruik de Quick-Start Guide to WSJT-X 2.0

Meer over contesten: Twenty Years of Contesting – from 2005 to 2025

 

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ.