Nieuwe betaversie FT4- en FT8-software WSJT-X

WSJT-X versie 2.1.2Joe Taylor, K1JT meldt dat een nieuwe betaversie 2.2.0-rc1 van WSJTX klaar staat. Dit is een belangrijke upgrade van de populaire FT4- en FT8-software. Een upgrade die ook nog eens veel nieuwe functies biedt! De eerste release-kandidaat, WSJT-X 2.2.0-rc1, is nu beschikbaar voor download en gebruik door betatesters. Deze release-kandidaat is uw eerste kans om de nieuwe functies te testen en feedback te geven aan de WSJT Development Group.

Nieuw in betaversie 2.2.0-rc1

Verbeteringen in decoders

FT4

FT4In de FT4-mode is een bug verbeterd, die a priori (AP) decoderen en/of multi-pass decodering soms verhinderde. Het algoritme voor AP-decodering  is verbeterd en uitgebreid.

FT8

Decodering in FT8  is nu verspreid over drie intervallen. Het eerste interval start 11.8 s in de RX-sequentie. Dat levert vervolgens typisch rond 85% van de mogelijke decoderingen op. Daardoor zie je de meeste decoderingen veel eerder dan tevoren. Een tweede processtap begint op 13.5 s. En vervolgens start de laatste op 14.7 s. De overall opbrengst op drukke banden verbeterd daarmee met  10% of meer. Voor systemen met latentietijden van de ontvanger van meer dan 0.2 s  is de verbetering minder. Echter, ook zij zullen vaker en sneller decoderingen zien.

De geschatte signaal-ruisverhouding (SNR) loopt niet meer vast op +20 dB. Daarnaast veroorzaken sterke signalen in de doorlaatband niet langer een te lage SNR van zwakke signalen. De tijden, die weggeschreven worden in het cumulatieve bestand ALL.TXT zijn nu correct. Ook wanneer de decodering na T/R sequentiegrens plaatsvindt. In FT8 DXpedition Mode is AP decodering nu ook mogelijk voor Hounds wanneer Fox een samengestelde callsign heeft.

JT4

De formattering en weergave van gemiddelde en Deep Search decoderingen zijn opgeschoond. Tevens zijn ze nu consistent met andere modes gebruikt bij EME en extreem zwakke signalen in de microgolfbanden.

JT65

De uitgemiddelde en de Deep Search decoderingen zijn verbeterd, evenals de weergave voor de gebruiker. Voor details zie  JT65 in de VHF+ Features sectie van de handleiding.

WSPR

WSPR map

WSPR decoder’s gevoeligheid is significante verbeterd. Zo ook het vermogen om om te gaan met volle sub-banden. Daarnaast is ook de mate van ongedetecteerde foute decoderingen verbeterd. Daarvoor gebruiken we nu tot drie detectiedoorgangen. Doorgangen 1 en 2 gebruiken noncoherente demodulatie van afzonderlijke symbolen. Daarbij is drift tot 4 Hz toegestaan. Doorgang 3 verondersteld dat er geen drift is, maar doet coherente blokdetectie van een tot drie symbolen. Ook past het bit-voor-bit-normalisatie toe. Die techniek verbeterd signalen met artefacten door sterke signalen of bliksemontladingen. Met deze verbeteringen neemt het aantal decoderingen met 10 to 15% toe in drukke WSPR-banden.

Nieuw message format

Bij EU VHF Contest gebruiken de Tx2 and Tx3 messages — die signaal rapport, serienummer, en 6-character locator — nu hashcodes voor beide callsigns. Deze veranderinmg is niet backward compatibel met eerdere versies van WSJT-X. Daarom moeten alle gebruikers van EU VHF Contestberichten zich ervan verzekeren, dat ze versie 2.2.0 gebruiken. Zie Contest Messages voor details.

Minor enhancements and bug fixes

Daarnaast zijn er nog een aantal kleine verbeteringen, waaronder keyboard shortcuts en aangepaste kleuren voor mensen met gedeeltelijke kleurenblindheid.

Meer informatie

Een overzicht met wijzigingen in de nieuwe betaversie van WSJTX sinds WSJT-X 2.1.2 is te vinden in de cumulatieve release-opmerkingen. Dit is ook te vinden in de bijgewerkte WSJT-X 2.2.0 gebruikershandleiding.
https://wsjt.sourceforge.io/index.html vanaf eerdere versies van WSJT-X zou probleemloos moeten gebeuren. Het is niet nodig om een ​​vorige versie te verwijderen of bestanden te verplaatsen. Mogelijk wilt u de nieuwe versie installeren in een andere map dan uw WSJT-X 2.1.2-installatie.

Links naar installatiepakketten voor Windows, Linux en Macintosh zijn hier beschikbaar:
https://wsjt.sourceforge.io/index.html. Scroll naar beneden om “release-kandidaat: WSJT-X 2.2.0-rc1” te vinden.

WSJT-X heeft een licentie onder de voorwaarden van versie 3 van de GNU General Public License (GPL). De ontwikkeling van deze software is een samenwerkingsproject waaraan vele radioamateurs hebben bijgedragen. Als u onze code gebruikt, laat het ons dan weten. Mocht u bugs vinden of verbeteringen aanbrengen in de code, meld dit dan tijdig aan ons.

We hopen dat je deze bètaversie van WSJT-X 2.2.0 met plezier zult gebruiken. Meld bugs door de instructies in de gebruikershandleiding te volgen.

73 van Joe, K1JT, Steve, K9AN en Bill, G4WJS,
voor de WSJT Development Group

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ