Wat gaan we doen? En wat niet?

VP05 lange tafel diner

Nu dit even niet kan…

Nu zoveel mensen gedwongen thuis zitten dringt de vraag zich op: wat gaan we doen? In dit blog willen we bijhouden wat radioamateurs ondernemen. Ook wat niet doorgaat vindt hier een plek. Maar vooral willen we weten wat u wél doet. Hoe houdt u contact? Wat doet u om bezig te blijven? Hoe zorgen we voor onze medemens, vooral diegenen die extra aandacht nodig hebben? Stuur ons een beschrijving van uw project. Of uw nieuwe vorm van afdelingsbijeenkomst. Ook frequentie en tijd van de dagelijkse ronde. Alle info is welkom. Stuur het naar webredactie@veron.nl en het vindt zijn weg naar dit blog.

Update 31-03-2020

QRM-killers en actieve antennes

 

Voor de Rosmalense vlooienmarkt hebben lokale afdelingen van VERON en VRZA een aantal QRM-killers en Actieve-antennes gebouwd om zo de clubkassen wat meer vet op de botten te geven.
Omdat de vlooienmarkt niet door is gegaan worden deze mooie en zorgvuldig geteste apparaten nu online aangeboden. Ook de bouwkitjes voor deze apparaten zijn nog steeds beschikbaar.
Meer informatie op het Techniek Forum. Nog niet aangemeld? lees hier hoe dat kan.

Update 30-03-2020

Verslag Utrechtse Radioronde van 24 maart

Een bericht van PE1FNL, Jan uit Maarssen op A08.veron.nl:

Zoals aangekondigd werd ook deze week weer de Utrechtse radioronde gehouden. Met ruim 1,5 meter afstand van elkaar zaten de operators in de shack in Utrecht. Op de huisfrequentie 145.325 MHz was het met 38 inmelders ‘volle bak’. Uiteraard was er genoeg ruimte voor nog meer inmelders, die we volgende week graag ook horen, dus zegt het voort. Onder alle inmelders waren ook stations die wij nog niet eerder hadden gehoord, maar die door het thuiszitten i.v.m. de crisis de hobby weer hebben opgepakt. Eén van de deelnemende amateurs had na 20 jaar de VHF spullen weer uit de kast gehaald en even een klein sprietje neergezet op het balkon.

Ondanks alle narigheid van nu werd het door menigeen als positief ervaren dat er weer meer activiteit in de ether is. Het verste ingemelde station richting het noorden bevond zich in Heerhugowaard en kwam met de roepletters PA3JVA ruim 90 kilometer verder met een S4 op de verticale antenne binnen. Richting het zuiden was het PD7AVR uit Drimmelen die met ruim 60 kilometer een S5 neerzette.

Ook werd op de kortegolf de gelegenheid geboden voor inmelders. In eerste instantie op 40 meter en toen daar geen nieuwe inmelders meer bijkwamen werd nog even een rondje gedaan op 80 meter. Zo konden enkele amateurs mooi even hun spullen weer uitproberen..

Lees meer op A08.veron.nl

Update 28-03-2020

Henk van Gerwen, PA3FIC

Gisteren fd3 antenne buiten gehangen 20 meter was goed vol. Wel fijn dat we een hobby hebben waar we de deur niet voor uit hoeve.

73s good dx pa3fic

Maarten Ouwehand, PG1N

Ik ben mijn site www.pg1n.nl aan het updaten.

Mocht je je vervelen… er staan heel veel zelfbouwlinks op en dagelijks komen er nog meer bij.


Update 27-03-2020

QSO-party Groningen

Vanuit het hoge noorden is er gehoor gegeven aan de QSO  Party, zo schrijft Sjohnie, PC1TK ons.
Doel was om 145,400 zo lang mogelijk in de lucht te houden … Zaterdagmorgen rondom 11 begon men op 145,400 met de party en tot na 12 uur in de nacht werd er gewerkt op 145,400. Zondag deden we het dunnetjes over.
Een ander beviel zo goed dat we deze zaterdag gaan proberen PI3GRN zo lang mogelijke in de lucht te houden.
Het word een uitdaging omdat de repeater niet goed reageert als er teveel tegelijk de microfoon in  knijpen.
Maar het komt zo als het komt … afspraken over begin- en eindtijden zijn er niet. Er  is vanzelf een die begint en die  is ook automatisch de ronde (party)  leider/lijder. Tenzij die het weer over geeft. Een logboek bijhouden zou leuk zijn. En als het even kan via een van de logprogramma’s …
Maar het is een Party en belangrijk daar aan is dat er voor al leuk is en blijft… Gewoon omdat het nog kan en niet omdat het moet.
73 namens de deelnemers van de 400 rondes
PC1TK  …

Afdeling A18 – Den Haag

Beste redactie, hier in Den Haag en omstreken is onze club ook gesloten. Maar we hebben hier elke dag een ronde. Op 2 meter frequentie 145.450 om 11.00 uur in de ochtend en in de avond rond 19.30 uur. Iedereen is welkom!

Groet PE2MOS

Afdeling A29 – Nieuwegein

PI4NWG wat gaan we doen?Het lijkt ons, de “ronde leiders van PI4NWG“, wel een leuk idee om vanaf nu iedere week even een ronde te doen. Dit wordt dan niet een uitgebreide ronde. Maar meer een inmeld-rondje met onderling QSO. We weten niet of hier veel behoefte aan is. Maar we willen het gewoon proberen. We starten woensdag 25 maart om 20:30 u op 145.425 MHz. Mocht deze frequentie bezet zijn (wat de laatste paar keer het geval was) dan gaan we 25 kHz omhoog naar 145.450 MHz. We horen jullie graag tijdens onze rondes, Rob – PA1X, Tjeerd – PA3GNZ, Bernard – PA3FZV

DXpedities die niet doorgaan

De volgende expedities zijn afgezegd vanwege de coronapandemie:

VU4R  20-31 maart
TU2R  23 maart- 03 april
FM/EA1BP  24-31 maart
ZF2PG  25-30 maart
ZC4MK  26 maart-01 april
VP5/W2TT  26 maart-02 april
VP5/AF3K  26 maart-02 april
VP5V  28-29 maart
TO7BP  28-29 maart
NH7A  28-29 maart
XW4XR  30 maart-12 april
DU2/SP5APW april 2020
4V5H  09-15 mei
V62P  2020 mei
V62S  2020 mei
PZ5G  Pasen 2020
ZA/HG2DX  21 juni-03 juli

Kijk ook op de DX portal sites voor up-to-date informatie.

DXNL/DXMB


Update 26-03-2020

QRP tuin velddag van Markus vd Vlugt, PE1HOY

Wat gaan we doen?Omdat we toch zoveel mogelijk thuis moesten zitten ( 25 maart ) heb ik een tuin velddag gehouden. Doel: het testen in de praktijk van verbindingen op een niet ideale plek en werkt de noodstroom ook. Er is gebruik gemaakt van een aantal groene glasfiber mastdelen die in de schuur nog stonden. Deze wat aangepast en ik had een mast van bijna 5 meter. De antenne is een end fed van 11,5 meter die voor de 40, 20 en 10 meter band is.

De opstelling

Er wordt gebruikt gebruik gemaakt van een noodaccu die is gemaakt van een accu uit een UPS 12Volt 17Ah. Een automatische tuner Z817 en een FT818. De antenne hangt in de steeg en is dus een soort verticale antenne met vanaf de boven kant weer afgespannen naar de schutting.

6 Watt QRP

Alle materiaal is in de afgelopen winter bij elkaar gezocht en is bedoeld voor buiten activiteiten. Het is altijd spannend of dit allemaal wil werken. Als je dit voor het eerst gaat testen bij een velddag lijkt het nooit te werken zoals je wil. Toen na de opbouw de FT818 werd aangezet kwamen er toch wat stations binnen op 20 meter. Dan maar voor het eerst een CQ beantwoorden. Het was een station uit Italië. Dat is dan toch geweldig, een antenne in een steeg, vermogen 6 watt en je wordt gehoord.
Zo heb ik heerlijk in de zon een aantal verbindingen kunnen maken op de 20 en de 40 meter band. Het waren zendamateurs uit Italië, Duitsland en Rusland. En dat alles met 6 watt enkelzijband. De noodstroom unit heeft ongeveer 4 uur gedraaid en was nog niet leeg. De spanning was gedaald naar ongeveer 11,8 Volt terwijl ik begon met 12, 8 Volt. Aan het einde van de dag de tuin weer in de normale staat gebracht en een goed gevoel dat dit goed bruikbaar is voor een buitenactiviteit.

High Speed Telegrafie test in Mogolië geschrapt

en wat nietHet coronavirus heeft nu ook de wereldkampioenschappen hogesnelheidstelegrafie in Ulaanbataar te pakken. Vanwege de pandemie is deze wedstrijd afgezegd. www.iaru-r1.org/2020/17th-iaru-hst-world-championship-2020/

International Marconi Day ook gecancelled

Funkamateur meldt op haar website, dat de internationale Marconidag afgezegd is. De IMD is een 24-uurs radio activiteit ter nagedachtenis aan Gugliemo Marconi vanwege zijn verdiensten voor internationale communicatie via radiogolven. Marconi is geboren op 25 april 1874. Daarom vindt dit evenement elk jaar plaats op de zaterdag, die het dichtst bij zijn geboortedag ligt.


Update 25-03-2020

Afdeling A28 – Leiden

CW-cursus LeidenGezien het feit dat ook velen nu verplicht thuis zijn geeft Jaap PA7DA een extra CW-cursus vanaf 11.00 uur via PI2NWK op 430,050 MHz . Behalve als hij vanwege het QRL afwezig is! We gebruiken aan het begin de snelheid van 5 WPM tekensnelheid 12 WPM. Aanmelden is niet noodzakelijk, maar voor het sociale en bespreking van de fouten wel prettig.
Graag een e-mailtje aan pa7da@veron.nl. De extra cursus eindigt weer als de thuiswerkperiode is beëindigd en is alleen tijdens de normale werkweek!

Afdeling A35 – Nijmegen, update

Vanwege het coronavirus wil iedereen graag het nieuws kunnen volgen. Daarom is de ronde verplaatst naar 20:30 uur!
Van Jiri Wichern, vice-voorzitter A35 vernamen wij dat zij iedere dinsdag om 20:00 20:30 een afdelingsavondvervangende ronde houden op de Nijmeegse 2 meter repeater, 145.150-145.750. Iedereen in de regio is uitgenodigd zich in te melden.

Update 24-03-2020

Electron biedt ruimte

wat gaan we doen?Corona biedt ook mooie kansen! Eindelijk eens dat projectje afgemaakt? Een leuk experiment Manhattan-style gebouwd? Nu toch tijd om die antenne eens te plaatsen? Laat het ons weten! Stuur een foto en een tekst met wat het voorstelt en de redactie van Electron maakt er een gezellige compilatie van!
De redactie kan ook helpen met het maken van een stuk. Schroom dus niet om contact op te nemen met electron@veron.nl

Tjeerd, PA3GNZ

Tjeerd, PA3GNZ, schrijft op zijn blog hoe hij kennismaakt met digitale modes: “Lange tijd heb ik digitale modes buiten de shack gehouden omdat het niet binnen mijn radiohobby beleving paste. In 2012 begon ik op HF toch langzamerhand gebruikt te maken van: PSK31, JT65, JT9 en FT8.
WSPR is voor mij een ander verhaal omdat dit geen qso mode is.” Maar je vindt nog meer interessants op zijn blog. Onder andere de ATV-contest en hoe hij bezig is met QRSS op 30 m.

Afdeling A26 – Hoogeveen

wat gaan we doen? en wat niet? koffieronde HoogeveenJoop, PA3JD schrijft ons: Als we dan toch thuis blijven is dinsdag DE gelegenheid om deel te nemen aan de wekelijkse koffieronde van PI4HGV. Deze ronde wordt iedere dinsdag om 11.00 uur gehouden op 145.250 mHz en via de Echolink repeater PE1MEH-L. Rondeleider is PAoHTT, Henk uit Ommen, die steevast begint met de call PI4HGV, en in deze tijd, PI75HGV, maar dan wel in morse. Graag nodigen wij een ieder uit om zich in te melden.

Afdeling A02 – Amstelveen

Van het bestuur van de afdeling A02, Amstelveen vernemen we in haar nieuwsbrief, dat alle clubavonden en buitenactiviteiten tot nader order gestaakt worden. Ook 200 jaar Uithoorn gaat voorlopig niet door. Maar, ook zij gaan door met met de wekelijkse rondes op 2 en 6 meter. Zoals voorzitter Andor, PA9D het verwoord: “When all else fails, HAM radio!”

Afdeling A08 – Centrum

Ronde UtrechtRichard Jannes, PD3RFR meldt ons het volgende: Wij houden iedere dinsdagavond tot zolang als dat nodig is de Utrechtse Radioronde op 145.325 MHz FM. Eén van de leden van het afdelingsbestuur zal de ronde leiden. We starten om 20.00 uur en zullen ook op 40 meter (LSB 7.091 Khz +/- QRM) mensen laten inmelden. Om 22.00 uur sluiten wij de ronde af. Lees hier meer over de eerste alternatieve clubavond in Utrecht.
Ook de cursus radiozendamateur gaat gewoon door. Het is de vraag hoe en of het examen zal doorgaan in mei. Maar we gaan gewoon door met lesgeven. En dan niet in een lokaal, maar wel via Skype.


Update 23-03-2020

Afdeling A14-Friesland

Ook in Friesland gaan veel clubavonden niet door. En dat geldt ook voor de radiomarkt van A14 op 4 april. Daarom hebben een paar zendamateurs, ook lid van de FRAG, het idee geopperd om een “tijdelijke ronde” te houden op de lokale repeater op 430.100 MHz.
Hier een verslag van Roel PD0OYF (ook via Facebook gedeeld):
Vrijdagavond 20 maart 2020 aanvang 20.00 uur is de ronde gestart met als (barman) rondeleider Roel Pot PD0OYF op de 70cm repeater 430.100 MHz.

sjoelschijf-ronde

Vijfentwintig radiovrienden waren QRV en hebben voor zover ze Leeuwarden konden bereiken verteld hoe ze de eerste week met het Corona virus door zijn gekomen. Twee uurtjes doen alsof je aan de bar zat of aan de stamtafel was toch een mooie invulling in plaats van een clubavond. De ronde heet dus de sjoelschijf-ronde en is min of meer bedacht omdat er op vrijdagavond rond 21.30 tot 22.15 uur bami schijf op het menu staat. Peter PD0FGQ heeft de chell laten horen die ook in het clubhuis is te horen rond 22.15 uur. Mooi resultaat voor een eerste keer deze ingelaste ronde. Iedereen bedankt voor de inbreng en deelname en graag tot volgende week met weer een andere bar medewerker.
Wie er voor voelt deze ronde een keer te doen en als Barman te fungeren, mail op app me maar: pd0oyf@veron.nl of app 0644068957. Groetjes Roel PD0OYF en graag tot 27 maart wederom op 430.100 MHz aanvang 20.00 uur.

Afdeling A03-Amersfoort

wat gaan we doen? en wat niet? in AmersfoortNaar aanleiding van de ontwikkelingen rond het corona-virus zijn er geen fysieke afdelingsbijeenkomsten, VAM-avonden en morsecursus. Om onze morsecursus toch plaats te laten vinden wordt deze elke donderdagavond op onze 2m repeater PI3AMF gegeven. We roepen op om waar mogelijk dagelijks gebruik te maken van onze zenders en ontvangers om zo de noodzakelijke onderlinge contacten te onderhouden. Wie weet kun je zo een mede amateur met raad en daad bij staan. Voor het laatste nieuws zie onze homepage (https://a03.veron.nl).

Afdeling A07 -Breda

afdeling A07 BredaOp dinsdag 7 April 2020 zal de Bredase VERON afdeling geen bijeenkomst hebben vanwege het Corona Virus. Maar we zijn vanaf 20:00 uur in de lucht met de verenigingszender met de call PI4BRD. Dit zal gebeuren via de repeater van Breda. Die staat op 145.650 MHz met een shift van – 600 KHz en een toon van 71,9 Hz. De inhoud van deze uitzending is nu nog niet bekend maar zal aan het begin van de uitzending bekend worden gemaakt. Tot 7 april en vriendelijke groeten van het bestuur van de afdeling 07 VERON Breda en Arie van Rijsbergen (PD7AVR).

YOTA uitgesteld

wat gaan we doen? en wat niet?Zowel de Nordic YOTA als het subregionale zomerkamp in Servië zijn uitgesteld tot nader order. De organisatie neemt contact op met alle deelnemers. Ook het Young Contesting Program 2020 (YCP 2020) in maart is uitgesteld. Meer informatie op ham-yota.com.

Luister op de afdelingsfrequentie!

Veel VERON afdelingen maken gebruik van een huisfrequentie of lokale repeater. Zet deze aan als u hiervoor de gelegenheid heeft. Tenslotte beschikt niet iedereen over een sociaal vangnet dat in deze vreemde tijd nodig is. Heb je behoefte aan een praatje of even wat hulp nodig dan is er altijd een afdelingslid die meeluistert. Heeft de afdeling geen vaste huisfrequentie of repeater gebruik dan 145.500 MHz.

IARU-Regio 1 HF-CW velddag in juni

Corona virusDe IARU stopt met de ondersteuning van de velddag in Regio 1 in juni. Dit doen ze om twee redenen. In de eerste plaats omvat de doelgroep veel oudere en dus kwetsbare mensen. In de tweede plaats is een multi-operator velddag niet te rijmen met social distancing. Anderhalve meter afstand houden tijdens velddagen is immers onbegonnen werk. Het is overigens aan de nationale verenigingen om te besluiten wat er op nationaal niveau met de velddag moet gebeuren.

Nieuw project begonnen? Iets afgemaakt?

Wat gaan we doen? Bent u een nieuw project begonnen? Heeft u iets afgemaakt? Wij van de redactie, maar ook onze lezers zijn reuze benieuwd hoe u hiermee omgaat. Laat het ons weten! Redactie@veron.nl!