Kort radioamateurnieuws – week 53, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Deel collectie Museum voor Radiozendamateurisme te koop aangeboden
  2. RF-webinar op 10 januari: Smith-diagram vanuit theorie en praktijk
  3. Online conferentie Ham Radio University op zaterdag 9 januari
  4. WSJT-X versie 2.4.0 introduceert Q65
  5. DAB-ontvangst in alle nieuwe auto’s in de EU verplicht

Kort radioamateurnieuws

1. Deel collectie Museum voor Radiozendamateurisme te koop aangeboden

Zoals wij in ‘Kort radioamateurnieuws’ van 13 december helaas al moesten melden, is het Museum voor Radiozendamateurisme Jan Corver sinds 1 december gesloten omdat museumoprichter Cor Moerman (PA0VYL) geen opvolger heeft kunnen vinden. Een flink deel van de collectie wordt daarom inmiddels te koop aangeboden via Stichting Onterfd Goed. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op de website van de stichting: Collectie Museum Jan Corver. Verwacht overigens geen bodemprijzen: alle museumstukken zijn minstens door drie verschillende medewerkers of museumvrijwilligers getaxeerd en van een serieus prijskaartje voorzien. Meer achtergrondinformatie over het museum en de verkoping vind je in de online versie van het Eindhovens Dagblad: Collectie museum Jan Corver in de verkoop bij Onterfd Goed in Sectie-C.

Het museumbestuur is overigens nog steeds op zoek naar een opvolger voor de kerncollectie van het museum.

2. RF-webinar op 10 januari: Smith-diagram vanuit theorie en praktijk

Logo RF-webinarOp zondag 10 januari 2021 vanaf 15:00 uur is er weer een RF-webinar. Het onderwerp is deze keer: Smith-diagram vanuit theorie en praktijk. Presentator Arie Kleingeld (PA3A) heeft inmiddels een naam opgebouwd in het op een toegankelijke manier presenteren van moeilijke onderwerpen, wat hij ook op 10 januari zal demonstreren.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding (als spreker of deelnemer) verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

3. Online conferentie Ham Radio University op zaterdag 9 januari

Logo Ham Radio UniversityIn verband met de coronapandemie is ook de 22ste conferentie van de Ham Radio University (HRU) een online evenement. De conferentie is op zaterdag 9 januari 2021 van 13:00 tot 21:00 UTC.

Het evenement bestaat uit veertien informatieve presentaties over zeer uiteenlopende onderwerpen, zoals: noodcommunicatie, communicatie via amateursatellieten, bediening van een amateurstation via het Internet, software defined radio (SDR), digitale communicatie in de HF- en UHF-banden, en het gebruik van de Raspberry Pi voor amateurradio.

Deelname is gratis, maar individuele aanmelding voor iedere presentatie is wel noodzakelijk. Een donatie van bijvoorbeeld $5,- wordt zeker op prijs gesteld.

Meer informatie en aanmelding: Ham Radio Univerity

4. WSJT-X versie 2.4.0 introduceert Q65

WSJT-X versie 2.4Over enige tijd zal Joe Taylor (K1JT) en zijn ontwikkelteam een nieuwe  versie van het programma https://wsjt.sourceforge.io/index.html uitbrengen, versie 2.4.0. Deze versie van het programma voor transmissiemodes voor zwakke radiosignalen introduceert Q65.

Q65 is ontworpen voor QSO’s over bijzonder moeilijke propagatiepaden. Op paden met een dopplerverschuiving van meer dan een paar Hz zijn de prestaties van de Q65 de beste van alle WSJT-X-modes. Q65 is in het bijzonder zeer effectief voor troposferische scatter, ionosferische scatter, EME en andere propagatiepaden met snel variërende zwakke radiosignalen op VHF en hogere banden.

Net zoals de meeste andere WSJT-X-modes maakt ook Q65 gebruik van frequency-shift keying, in dit geval met 65 tonen: 65-FSK. Q65 kent daarnaast vijf sub-modes met respectievelijk een zend/ontvangst-periodeduur van 15, 30, 60, 120 en 300 sec. De berichtenstructuur van deze digitale modes is overigens gelijk aan die van bijvoorbeeld FT8 en FT4.

Wanneer WSJT-X 2.4.0 beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Meer informatie: Quick-Start Guide to Q65

5. DAB-ontvangst in alle nieuwe auto’s in de EU verplicht

Logo DAB+ Sinds 21 december 2020 is het in de EU verplicht om nieuwe auto’s met een ontvanger uit te rusten voor DAB. Deze verplichting geldt in alle EU-lidstaten, ook in landen met een nog beperkte DAB-dekking. Ondanks de coronacrisis hebben Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken en zelfs het Verenigd Koninkrijk de verplichting inmiddels in hun eigen wetgeving opgenomen. De verwachting is dat andere landen snel zullen volgen.

Bron: WorldDAB

 

Met dank aan Ronny Plovie (ON6CQ) voor zijn bijdrage aan “Kort radioamateurnieuws”