Kort radioamateurnieuws – week 3, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 23 januari: Discussie over HF-effecten van vulkaanuitbarsting bij Tonga, 
  2. Video: RF-webinar over antennetuners, 
  3. Zendamateurs VS moeten deel van 9cm-band opgeven

Kort radioamateurnieuws

1. 23 januari: discussie over HF-effecten van vulkaanuitbarsting bij Tonga

Dat de vulkaanuitbarsting bij Tonga wereldwijd een drukgolf veroorzaakte, is vrij algemeen bekend en zelfs in diverse tv-programma’s besproken. Dat roept bij menig radioamateur de vraag op of er ook meetbare effecten waren op de HF-propagatie.

Daarom vroeg de organisatie van de RF-webinars begin deze week Hans PA0EHG of hij in zijn waarnemingen van het 10mW-baken op 3,555555 MHz iets terug kon vinden van de vulkaanexplosie. Tot zijn verbazing bleek dat zo te zijn; zelfs in significante mate, wat natuurlijk veel vragen oproept.

Daarom is er op zondag 23 januari vanaf 15:00 uur een ingelaste, online discussiebijeenkomst over dit onderwerp. Voordat de discussie start, zal Hans eerst een korte inleiding presenteren.

Voor informatie over hoe je je kunt aanmelden en (actief) kunt deelnemen aan deze discussie, bezoek je de volgende website: RF Seminar

2. Video: RF-webinar over antennetuners

In het kader van het RF-Webinar-programma gaf Bob van Donselaar (ON9CVD) op 9 januari een lezing over antennetuners. Hij behandelde onder andere de volgende onderwerpen:

  • Waarom gebruiken we antennetuners?
  • Wat is het toepassingsgebied?
  • Hoe kunnen we rekenen aan tunerschakelingen?
  • Wat is het rendement?

Voor wie de lezing gemist heeft of nog eens terug wil kijken, staat nu een videoregistratie van de presentatie online: Antennetuners.

3. Zendamateurs VS moeten deel 9cm-band opgeven

Vanaf 14 april 2022 mogen zendamateurs in de VS niet langer gebruik maken van het hoogste segment van de 9cm-band (3,45 – 3,5 GHz), omdat dat segment een andere bestemming krijgt. Secundair gebruik van de rest van de band (3,3 – 3,45 GHz) mag daarentegen wel doorgaan. Dit is vastgesteld door de Amerikaanse telecomautoriteit FCC, zo meldt de IARU-vereniging ARRL.

In oktober 2021 probeerde ARRL-voorzitter Rick Roderick (K5UR) het Amerikaanse Congres middels een schriftelijke verklaring er nog van te overtuigen om de secundaire status voor radioamateurs van de gehele 9cm-band te handhaven. Helaas zonder succes, zoals nu dus blijkt.

Bron: ARRL: Amateur Operation in 3.45 – 3.5 GHz Segment Must Cease by April 14, 2022

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.