Kort radioamateurnieuws – week 49, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. HUNSOTRON december als PDF-download beschikbaar; 
  2. Resultaten antennevergelijkingstest door Radio DARC;
  3. Herinnering: dit weekend ATV-contest VERON/IARU op 432 MHZ en hoger; 
  4. Herinnering: morgen RF-webinar over antenne modelleren met EZNEC.

Kort radioamateurnieuws

1. HUNSOTRON december als PDF-download beschikbaar

Het afdelingsblad HUNSOTRON van de VERON-afdeling Hunsingo (A60) bevat regelmatig eigen artikelen die voor een groter publiek interessant zijn dan uitsluitend de A60-afdelingsleden.

Zo lees je in de decemberuitgave bijvoorbeeld een zeer uitgebreid verhaal van Lieuwe van der Velde en Pieter Kluit (NL 13637) over de “Geschiedenis en ontwikkeling van glasvezel”. Van dezelfde twee schrijvers vind je nog een tweede geschiedkundig artikel: “De ontwikkeling van platte beeldschermen”.

Dick van der Berg (PA2DTA) neemt je vervolgens mee in de wereld van de “Breedbandherrie”, de storende signalen op HF veroorzaakt door ‘over de horizon’-radars (OTH’s).

Lees dit en meer in HUNSOTRON van december 2022.

2. Resultaten antennevergelijkingstest door Radio DARC

Radio DARC voerde op 20 november 2022 een antennevergelijkingstest uit. Op die dag werd vanuit het uitzendcentrum in Wenen kort na elkaar zowel een logperiodische richtantenne (10 dB versterking) als een omnidirectionele kwadrantantenne gebruikt. Luisteraars werd toen gevraagd per e-mail ontvangstrapporten in te sturen.

Rainer Englert (DF2NU), redacteur bij Radio DARC, meldt dat meer dan 300 rapporten werden ontvangen en zijn geëvalueerd. Rainers conclusie is dat de kwadrantantenne geschikter is voor Radio DARC dan de richtantenne, maar er is geen duidelijke “winnaar”. Zo werd een beter signaal in Noord-Duitsland ingeruild voor een slechter signaal en Beieren en vice versa. Maar de verschillen waren over het algemeen verrassend klein, maximaal 6 dB, en dus minder dan de QSB.

Met dank aan Tom PC5D voor de melding.

3. Herinnering: dit weekend ATV-contest VERON/IARU op 432 MHZ en hoger

VERONTijdens ieder tweede volle weekend van maart, juni, september en december is er een ATV-contest op de 70cm-band en hoger. De eerstvolgende is al volgend weekend. De wedstrijd start dan op zaterdag 10 december om 12:00 UTC en eindigt op zondag om 18:00 UTC. Het belangrijkste doel van dit evenement is het stimuleren van ATV-activiteiten.

Deelnemers ontvangen voor iedere voltooide ATV-verbinding wedstrijdpunten, waarbij het aantal punten afhankelijk is van de overbrugde afstand en de frequentieband: hoe hoger de band, des te hoger het aantal punten. Voor tweewegverbindingen op de 70cm-band zijn 2 punten per overbrugde kilometer te verdienen, op de 23cm-band 4 punten en op hogere banden zelfs 10 punten.

Bekijk het volledige reglement op de ‘VHF en hoger’-website: VERON en IARU ATV-contestreglement.

4. Herinnering: morgen RF-webinar over antenne modelleren met EZNEC

Het volgende RF-webinar is  op 11 december, vanaf 15:00 uur. Dan geeft Arie Kleingeld (PA3A) een lezing over EZNEC.

Arie gebruikt het antennesimulatieprogramma EZNEC al meer dan 20 jaar. Aangezien EZNEC tegenwoordig gratis te downloaden is,  geeft Arie er een lezing over. Vele voorbeelden, tips en valkuilen passeren in deze lezing de revue. Het is geen workshop of cursus om EZNEC te gebruiken, en ook geen handleiding (die is al dik en grondig). Deze lezing is een introductie in het modelleren van antennes, in dit geval met behulp van EZNEC. Verder een demonstratie van enkele mogelijkheden, antwoorden op een aantal antennevragen, en voorbeelden van gemaakte antennes en conclusies. Samenvattend: Mits je bij het simuleren rekening houdt met de beperkingen van NEC, kun je met EZNEC verschrikkelijk veel leren over antennes en hun ‘gedrag’..

Voor meer informatie en aanmelding voor het webinar verwijzen wij naar de website: RF Seminar

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.