Kort radioamateurnieuws – week 46, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 20 november: Radio DARC vraagt om ontvangstrapporten i.v.m. antenne-experiment; 
  2. Video: Tonight@8-webinar over LOG4OM;
  3. John EI7GL is terug van weggeweest; 

Kort radioamateurnieuws

1. 20 november: Radio DARC vraagt om ontvangstrapporten

Op 20 november heeft het team van Radio DARC de unieke gelegenheid om een directe antennevergelijking uit te voeren vanuit de uitzendlocatie in Wenen en vraagt radioamateurs om hulp. Stationsmanager Ernst Vranka, OE3EVA, meldde dat voor de test Radio DARC aanstaande zondag om 11:00 uur plaatselijke tijd zal uitzenden met een logper-richtantenne in plaats van de gebruikelijke omnidirectionele antenne.

De logper biedt ongeveer 10 dB antenneversterking in de richting van Duitsland. Direct na de uitzending van Radio DARC zendt SM RADIO DESSAU op dezelfde frequentie (6070 kHz) uit van 12:00 tot 14:00 CET, maar dan met de eerder gebruikte omnidirectionele antenne.

Deze twee uitzendingen met twee verschillende antennes bieden een unieke gelegenheid om ze rechtstreeks en na elkaar te vergelijken. Radio DARC vraagt daarom alle luisteraars om morgen (20 november 2022) het signaal van Radio DARC in gaten te houden en het na 12:00 CET te blijven volgen, na een schakelpauze van 1 minuut. Het zou zeer nuttig zijn als verschillende WebSDR-ontvangers konden worden gebruikt voor signaalvergelijking.

Radio DARC krijgt graag ontvangstrapporten op het volgende e-mailadres: radio@darc.de

Met dank aan Tom PC5D voor de melding.

Bron: DARC

2. Video: Tonight@8-webinar over LOG4OM

Op 7 november was het Tonight@8-webinar van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Terry G4POP gaf toen een presentatie over ‘Log4OM: Het eerste decennium’: een blik op het populaire gratis logboekprogramma Log4OM. Terry’s lezing is geschikt voor alle niveaus van expertise en gaat in op de geschiedenis van de software, de ontwikkelaars en de ingebouwde functies.

Inmiddels is de presentatie beschikbaar via het YouTube-kanaal van de RSGB: Log4OM: the first decade, by Terry Genes, G4POP.

3. John EI7GL is terug van weggeweest

Op zondag 22 mei 2022 lazen we een bericht met als titelICOM SHF-microgolfproject voor de 2,4 GHz- en 5,6 GHz-banden’ op de populaire website van John EI7GL. Daarna kwam er een lange tijd niets meer. Veel radioamateurs wereldwijd vroegen zich af wat er aan de hand was. Was John EI7GL definitief gestopt met het updaten van zijn populaire en druk bezochte website? Of was er meer aan de hand?

Op zaterdag 22 oktober 2022 kwam eindelijk het verlossende antwoord: “Het is ongeveer vijf maanden geleden dat ik voor het laatst op mijn blog heb gepubliceerd, omdat ik een pauze heb ingelast in het radiogebeuren. Ik heb mijn radio altijd laten luisteren naar WSPR op 28 MHz, maar eerlijk gezegd heb ik vaak niet eens gekeken wat er te horen was. De ontvangstverslagen werden gewoon automatisch door de PC geüpload naar WSPRNet zodat anderen ze konden zien.

Het is verbazingwekkend dat als je eenmaal ‘buiten de radiobubbel’ bent, het een hele tijd kan duren voordat je er weer in bent en alles wat er gebeurd is weer kunt volgen. Ik werk me geleidelijk een weg door de achterstand van radiogerelateerde e-mails en materiaal en ik hoop weer op regelmatiger basis berichten te gaan plaatsen.”

Sindsdien publiceert John weer vrij frequent. Van harte aanbevolen: EI7GL….A diary of amateur radio activity.

Met dank aan Ronny Plovie (ON6CQ)

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.