Kort radioamateurnieuws – week 44, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsLees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.

Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. RF-webinar op 8 november 2020 over meetapparatuur
  2. Nieuw-Zeelandse amateurs raken 5MHz-band kwijt
  3. Nieuwe frequentielijsten voor SDRUno
  4. Lezingen 37e AMSAT-symposium online beschikbaar
  5. WIKI met afkortingen met betrekking tot amateursatellieten

Kort radioamateurnieuws

1. RF-webinar op 8 november 2020 over meetapparatuur

Op zondag 8 november 2020 vanaf 15:00 uur is er weer een RF-webinar, met als titel “Meetapparatuur een must?” Voor experimenterende radioamateurs is meetapparatuur erg belangrijk. Maar welk meetgerei is dan essentieel? En wat kun je er dan precies mee doen? In de RF-webinars wordt hier volop aandacht aan besteed. Zo ook tijdens het webinar van 8 november. Het programma ziet er namelijk als volgt uit:

  • Herman PA0VRE over de NanoVNA;
  • Timo PE1FOD over de VNWA van DG8SAQ;
  • Nanne PA3GIL over een Siglent Spectrum Analyzer.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding (als spreker of deelnemer) verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. Nieuw-Zeelandse amateurs raken 5MHz-band kwijt

De Nieuw-Zeelandse radioamateur vereniging NZART meldt in een extra nieuwsbulletin dat zij hun toegang tot de 5MHz-band verliezen. Amateurs hadden een tijdelijke toestemming van het Nieuw-Zeelandse leger (NZDF) om twee frequenties in die band te mogen gebruiken, 5335 kHz en 5363 kHz. Vanwege nieuwe, militaire toepassingen wil het NZDF die toestemming helaas niet verlengen. Ondanks het teleurstellende bericht, dankt de NZART het leger voor de tijdelijke toestemming en hoopt op nieuwe samenwerkingsmogelijkheden in de toekomst.

3. Nieuwe frequentielijsten voor SDRUno

SDRuno is de geavanceerde SDR-software van de Engelse firma SDRplay, ontwikkelaar van onder andere de SDR-ontvangers RSPdx, RSPduo en RSP1a. Kort geleden bracht Mike Ladd (KD2KOG) nieuwe frequentielijsten uit voor SDRUno. Door frequentielijsten in SDRUno te laden, kunnen stations eenvoudig worden gevonden. Mike stelt onder andere frequentielijsten beschikbaar voor de volgende toepassingen: amateurradio, luchtvaart, scheepvaart, CB, HF-omroepstation, WEFAX, NOAA, militaire toepassingen, satelliettoepassingen en meer.

Gebruikers van SDRUno kunnen de lijsten op de volgende webpagina downloaden: SDRplay Ham Guides. Daarnaast is er ook een YouTube-video over het gebruik van frequentielijsten: SDRuno basics, The memory panel.

4. Lezingen 37e AMSAT-symposium online beschikbaar

Op 17 oktober 2020 hield de Amerikaanse AMSAT-organisatie haar jaarlijkse ruimtevaartsymposium. En net zoals AMSAT-UK en AMSAT-DL dat deden, stelt ook AMSAT de lezingen via YouTube beschikbaar: 2020 AMSAT Space Symposium

5. WIKI met afkortingen met betrekking tot amateursatellieten

De laatste editie van AMSAT News Service meldt dat John Brier (KG4AKV) en Brad Brooks (W7FT) een WIKI-pagina hebben gemaakt met de betekenis van heel veel afkortingen die gebruikt worden in de context van amateursatellieten: Satellite FAQ & How-To: Acronyms