VE7TIL ontvangt signaal van Tianwen in baan om Mars

VE7TIL ontvangt signaal van Tianwen

Scott Tilley’s schotel

De Canadese radioamateur Scott Tilley, VE7TIL pikte onlangs opnieuw een signaal op uit de verre ruimte. Zijn laatste triomf is een signaal van de inmiddels rond Mars draaiende Tianwen-1 uit China. Die bereikte zijn baan om Mars immers op 10 februari jongstleden. Tilley vertelde Spaceweather.com dat het signaal van de Mars-onderzoeker in de X-band “luid en duidelijk” was.

Schatzoeken

“Het was schatzoeken,” vertelde Scott ook nog aan Spaceweather.com. Hij legde uit dat de frequentie van de transmissies van de Tianwen-1 wel bij de ITU was aangemeld. Maar dat was zodanig vaag, dat van precies afstemmen geen sprake kon zijn (namelijk in de X-band tussen 8 en 12 GHz).

Signaal van Tianwen-1: China’s eerste missie naar Mars

De lancering van de Tianwen-1 was op 23 juli 2020. Het is China’s eerste geheel zelfstandige missie naar onze nabuurplaneet Mars. De eerste poging in samenwerking met Rusland en Bulgarije mislukte toen de voorstuwing van het Russische ruimtevaartuig faalde. De huidige missie bestaat uit een ruimtevaartuig in een baan om Mars en een Marslander. De Marslander kan over het Marsoppervlak bewegen. De Marslander landt volgens plan in mei of juni 2021 op Mars. Verder maakt het ook opnames van Mars terwijl het in een baan om de planeet draait.

Oppikken van signalen uit de ruimte

Het oppiken van signalen uit de verre ruimte is een bij-hobby voor Tilley. Hij zoekt meestal naar zogenaamde zombie-satellieten tussen andere signalen. In 2020 identificeerde hij bijvoorbeeld signalen van de experimentele militaire UHF-communcicatie-satelliet LES-5. Hij vond de satelliet in een geostationaire begraafplaats-omloopbaan nadat hij een carrier vond op 236.7487 MHz. LES-5, gelanceerd in 1967 was uitgezet in 1972, maar functioneert nog als hij zonlicht opvangt.

IMAGE

In 2018 zag hij signalen van de IMAGE (Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration), een satelliet van NASA, waarvan men aannam dat die in 2005 overleden was. Dit tot groot genoegen van de ruimtewetenschappers.

Ook Hope en Mars Reconnoissance Orbiter

Scott Tilley pikte ook signalen op van twee ander satellieten in een baan om Mars. Namelijk de recent gearriveerde Hope-onderzoeker van de Verenigde Arabische Emiraten. En daarnaast de al 15 jaar om Mars draaiende Mars Reconnoissance Orbiter van NASA. Scott doet dit met een 60-cm schotel en een SDR-ontvanger. Radioamateurs luisteren overigens al naar signalen uit de ruimte sinds de lancering van de Sputnik in 1957, die rond 20 MHz uitzond.

Bron: ARRL