ARISS Europe gaat speciaal digitaal SSTV-experiment uitvoeren

 

Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) is van plan een speciaal digitaal SSTV-experiment uit te voeren. Het ARISS Europa team staat klaar voor dit SSTV experiment op aanstaande zondag, 20 februari 2022. Tijdens de passages van het ISS tussen 05:10 UTC en 12:00 UTC worden SSTV-beelden uitgezonden in een speciaal formaat “KG-STV” (niet PD120!). Details over dit experiment en de benodigde apparatuur zijn beschikbaar op de AMSAT NL website.

ARISS vraagt om tijdens deze vijf overvluchten boven Europa géén gebruik te maken van de ISS cross-band repeater. Ontvangstverslagen zijn echter welkom en kunnen worden ingediend via “sstvtest@amsat-on.be”.

Doel van het ARISS speciaal digitaal SSTV-experiment

Het doel van deze experimenten is om toekomstige transmissies van SSTV-beelden vanuit het ISS te optimaliseren. Maar ook om alternatieve transmissiemethoden te onderzoeken. ARISS Slow Scan Television (SSTV) is namelijk een zeer populaire ARISS-werkwijze. ARISS Europe- en ARISS USA-teams zijn van plan speciale SSTV-experimenten uit te voeren. Hiervoor gebruiken ze een nieuw digitaal SSTV-coderingsschema. Vooral ook om de mogelijkheden van ARISS SSTV uit te breiden. Voor de signaalontvangst is de software “KG-STV” vereist, zoals beschikbaar op internet.

We verzoeken de radioamateurgemeenschap vriendelijk om af te zien van het gebruik van de spraakrepeater voor dit SSTV-experiment op 20 februari 2022 boven Europa.

Uniek experiment

Dit is een uniek en officieel ARISS-experiment. Wij verzoeken u vriendelijk om de uplink van de spraakrepeater vrij te houden van andere spraakuitzendingen gedurende de periode van het experiment.  Merk ook op dat ARISS de spraakrepeater tijdelijk gebruikt om deze experimenten te bespoedigen en een meer permanente, meer uitgebreide SSTV-mogelijkheid volledig operationeel te maken op andere downlinkfrequenties.
Het eerste experiment in de reeks zal gebruik maken van door ARISS goedgekeurde grondstations in Europa die deze digitale SSTV-signalen zullen uitzenden.  Deze zullen beschikbaar zijn voor iedereen in het ISS-grondgebied wanneer SSTV-uitzendingen plaatsvinden.  Het eerste SSTV-experiment is gepland voor 20 februari 2022 tussen 05:10 UTC en 12:00 UTC voor vijf ISS-passages boven Europa.  Dit evenement is afhankelijk van de beschikbaarheid van ARISS IORS-radio en de ondersteuning van de ISS-bemanning, dus er kunnen zich op het laatste moment wijzigingen voordoen.

Cross-band repeater

Om snel experimenteel SSTV-onderzoek te bevorderen – om te leren en te verbeteren – zal het ARISS-team de ISS Kenwood-radio in zijn crossband-repeatermodus gebruiken.  De crossband-repeater werkt op een downlink van 437,800 MHz.  Elke transmissiesequentie zal bestaan uit een transmissie van 1:40 minuten, gevolgd door een pauze van 1:20 minuten en zal verschillende keren worden herhaald tijdens een ISS-passage over Europa.
De gebruikte modulatie is MSK zonder foutcorrectie. Voor het decoderen van het 320 x 240 px beeld is de software KG-STV nodig.  De KG-STV software kan worden gedownload van deze link.
Het ZIP-bestand bevat het KG-STV-programma en een installatie- en setup-handleiding. Ook staan er enkele afbeeldingen en MP3-geluidsvoorbeelden voor uw eerste tests. Daarnaast bevat het links voor aanvullende technische informatie over het gebruik van KG-STV.
Radioamateurs, met name jongeren maar ook het publiek worden uitgenodigd om deze speciale SSTV signalen te ontvangen en te decoderen.
Experiment verslagen zijn welkom en moeten worden geupload naar “sstvtest@amsat-on.be”
Meer informatie zal beschikbaar zijn op de AMSAT-NL webpagina.

Over ARISS

ARISS is de groep die speciale amateurradiocontacten tot stand brengt. Namelijk tussen studenten over de hele wereld en bemanningsleden met hamradio-licenties op het internationale ruimtestation (ISS). Ook ontwikkelt en exploiteert ARISS de amateurradio-apparatuur in het ISS.
Als onderdeel van het ARISS 2.0-initiatief breidt het ARISS International-team de educatieve mogelijkheden en de mogelijkheden voor levenslang leren voor jongeren en radioamateurs over de hele wereld uit.

Samenwerkingsverband

Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) is een samenwerkingsverband van internationale amateurradioclubs en de ruimtevaartorganisaties die het International Space Station (ISS) ondersteunen. In de Verenigde Staten zijn de sponsors onder andere de Radio Amateur Satellite Corporation (AMSAT) en de American Radio Relay League (ARRL). Maar ook het ISS National Lab-Space Station Explorers, Amateur Radio Digital Communications (ARDC) en NASA’s Space communications and Navigation program. ARISS Europe werkt nauw samen met de Europese Ruimtevaartorganisatie en de nationale ruimtevaartorganisaties, de ruimtevaartindustrie en de verenigingen van radioamateurs.

Het primaire doel van ARISS is het bevorderen van de verkenning van onderwerpen op het gebied van wetenschap, technologie, engineering, kunst en wiskunde. ARISS doet dit door het organiseren van geplande contacten via amateurradio tussen bemanningsleden aan boord van het ISS en studenten. Voor en tijdens deze radiocontacten nemen studenten, opvoeders, ouders en gemeenschappen deel aan praktische leeractiviteiten. Activieten, die vooral verband houden met de ruimte, ruimtevaarttechnologieën en radioamateurs.

Voor meer informatie, zie www.ariss.org en www.ariss-eu.org.

Oliver Amend, DG6BCE (oliver.amend (at) gmx.de)