Opnieuw SSTV-uitzendingen vanaf ISS van 15 februari tot 17 februari

ARISS SSTV ARISS AwardVanaf vrijdag 15 februari tot zondag 17 februari zendt het ISS (International Space Station) wederom SSTV-beelden uit. De beelden die uitgezonden worden, zijn gelijk aan de beelden van vorig weekend. Dit maakte ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) vandaag bekend. De SSTV-signalen van vorig weekend waren erg zwak. Het ARISS-team biedt daarom vanaf vrijdag 15 februari tot zondag 17 februari een nieuwe kans om de beelden te ontvangen.

Oorzaak slechte signaalsterkte onduidelijk

ARISS-official Frank Bauer zei dat het niet helemaal duidelijk is wat de lage signaalsterkte vorig weekend veroorzaakte. “We denken dat het een losse voedingskabel of een antenneschakelaar is geweest die niet goed contact maakte”, zei hij. “Nadat de crew het systeem had gereset en de bekabeling en schakelaars had gecontroleerd, begon het radiosysteem nominaal te presteren.”

Details SSTV-uitzendingen

De uitzendingen beginnen volgens schema op vrijdag 15 februari om 08:45 UTC en eindigen op zondag 17 februari om 17:25 UTC. De SSTV-beelden zijn dan op 145,80 MHz FM te ontvangen en maken daarbij gebruik van de PD120-mode. Een eenvoudige 2m-portofoon is al voldoende om de SSTV-beelden te ontvangen. Natuurlijk kun je ook iedere andere 2m-ontvanger gebruiken.  Om de beelden te zien, verbind je de audio-uitgang van de ontvanger met de audio-ingang van een computer. Gebruik vervolgens bijvoorbeeld het gratis programma MMSSTV om het signaal te decoderen.

Ontvangst via een WebSDR zou ook mogelijk moeten zijn. Dat zou bijvoorbeeld kunnen via de Farnham WebSDR in de buurt van Londen of via R4UAB WebSDR in Rusland. Een overzicht van WebSDR-sites vind je op websdr.org.

Handige tips (in het Engels) over het ontvangen van de SSTV-beelden van het International Space Station vind je via deze link. Erg nuttig is ook deze Youtube-video. Hierin wordt uitgelegd hoe je kunt vaststellen of ISS binnen bereik is voor jouw locatie.

Het SSTV ARISS Award

De uitzendingen bestaan in totaal uit twaalf beelden: acht NOTA-foto’s en vier ARISS-herdenkingsfoto’s. Wie minstens één ontvangen beeld online plaatst, komt in aanmerking voor het zogenoemde SSTV ARISS Award. Op de website van het SSTV ARISS Award kun je nalezen hoe je het certificaat kunt aanvragen.

De SSTV-uitzendingen zijn afhankelijk van andere activiteiten van de ISS-bemanning. Daarom is de planning, zoals altijd, onder voorbehoud.

 

Bron: ARRL