SSTV-uitzendingen vanaf ISS van 11 tot 14 april

SSTV ARISS awardOp 12 april is het de Dag van de Kosmonauten. Dat is de dag waarop gevierd wordt dat Joeri Gagarin op 12 april 1961 als eerste mens in de ruimte verbleef. Hij draaide toen in bijna twee uur rond de aarde aan boord van het Vostok 1-ruimtevaartuig.

Ter gelegenheid van deze gebeurtenis, zendt het ISS (International Space Station) opnieuw SSTV-beelden uit. ARISS meldt dat de uitzendingen op donderdag 11 april om 18:00 UTC starten en op zondag 14 april om 18:00 UTC eindigen.

Details SSTV-uitzendingen

De SSTV-beelden worden op 145,80 MHz uitgezonden en maken daarbij gebruik van de PD120-mode. Een eenvoudige 2m-portofoon is al voldoende om de SSTV-beelden te ontvangen. Natuurlijk kun je ook iedere andere 2m-ontvanger gebruiken. Om de beelden te zien, verbind je de audio-uitgang van de ontvanger met de audio-ingang van een computer. Gebruik vervolgens bijvoorbeeld het gratis programma MMSSTV om het signaal te decoderen.

Handige tips (in het Engels) over het ontvangen van de SSTV-beelden van het International Space Station vind je via deze link. Erg nuttig is ook deze Youtube-video. Hierin wordt uitgelegd hoe je kunt vaststellen of het ISS binnen bereik is voor jouw locatie. Je kunt daartoe ook direct de volgende website bezoeken: https://www.heavens-above.com/

Het SSTV ARISS Award

De uitzendingen bestaan in totaal uit twaalf foto’s. Wie ontvangen foto’s online plaatst, komt in aanmerking voor het zogenoemde SSTV ARISS Award. Op de website van het SSTV ARISS Award kun je nalezen hoe je het certificaat kunt aanvragen.

Het online plaatsen van de foto’s wordt steeds populairder. Radioamateurs plaatsten gedurende de SSTV-uitzendingen in februari in totaal 128.00 foto’s. Ook vroegen 2800 radioamateurs een SSTV ARISS Award aan.

ARISS – Amateur Radio on the International Space Station

ARISS logoARISS is een samenwerkingsverband tussen internationale radioamateurverenigingen en ruimtevaartorganisaties uit de landen die het International Space Station ondersteunen. Voor Nederland doen de VERON en het NSO (Netherlands Space Office) mee. Deelnemers komen uit vijftien landen, zoals diverse Europese landen, maar ook Japan, Rusland, Canada en de Verenigde Staten. De organisatie bestaat vrijwel geheel uit vrijwilligers vanuit nationale radioamateurverenigingen, maar ook vanuit AMSAT (Radio Amateur Satellite Corporation).

De doelen die ARISS nastreeft zijn onder andere:

  • Het stimuleren van de belangstelling voor wetenschap en technologie onder jonge mensen.
  • Studenten, docenten maar ook het algemene publiek de gelegenheid bieden om kennis te maken met ruimtevaarttechnologie en satellietcommunicatie.
  • Studenten, docenten maar ook het algemene publiek kennis laten maken met draadloze technologie en radiotechniek via amateurradio.
  • Gelegenheid bieden aan radioamateurs om experimenten te doen en nieuwe technieken te evalueren.

Voorbehoud

De SSTV-uitzendingen zijn afhankelijk van andere activiteiten van de ISS-bemanning. Daarom is de planning onder voorbehoud.

 

Bron: ARISS