SSTV-uitzendingen vanaf ISS van 8 februari tot 10 februari

SSTV ARISS awardVanaf vrijdag 8 februari tot zondag 10 februari zendt het ISS (International Space Station) SSTV-beelden uit. De beelden die uitgezonden worden, werden eerder gemaakt in het kader van het NASA on the Air-progamma (NOTA). Dat is het programma dat in 2018 in verband met het 60-jarig jubileum van de NASA werd georganiseerd. Dit maakte ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) onlangs bekend.

Details SSTV-uitzendingen

De uitzendingen beginnen volgens schema op vrijdag 8 februari om 18:25 UTC en eindigen op zondag 10 februari om 18:30 UTC. De SSTV-beelden zijn dan op 145,80 MHz te ontvangen en maken daarbij gebruik van de PD120-mode. Een eenvoudige 2m-portofoon is al voldoende om de SSTV-beelden te ontvangen. Natuurlijk kun je ook iedere andere 2m-ontvanger gebruiken. Om de beelden te zien, verbind je de audio-uitgang van de ontvanger met de audio-ingang van een computer. Gebruik vervolgens bijvoorbeeld het gratis programma MMSSTV om het signaal te decoderen.

Handige tips (in het Engels) over het ontvangen van de SSTV-beelden van het International Space Station vind je via deze link. Erg nuttig is ook deze Youtube-video. Hierin wordt uitgelegd hoe je kunt vaststellen of ISS binnen bereik is voor jouw locatie.

Het SSTV ARISS Award

De uitzendingen bestaan in totaal uit twaalf beelden: acht NOTA-foto’s en vier ARISS-herdenkingsfoto’s. Wie ontvangen beelden online plaatst, komt in aanmerking voor het zogenoemde SSTV ARISS Award. Op de website van het SSTV ARISS Award kun je nalezen hoe je het certificaat kunt aanvragen.

De SSTV-uitzendingen zijn afhankelijk van andere activiteiten van de ISS-bemanning. Daarom is de planning onder voorbehoud.

ARISS – Amateur Radio on the International Space Station

ARISS logoARISS is een samenwerkingsverband tussen internationale radioamateurverenigingen en ruimtevaartorganisaties uit de landen die het International Space Station ondersteunen. Voor Nederland doen de VERON en het NSO (Netherlands Space Office) mee. Deelnemers komen uit vijftien landen, zoals diverse Europese landen, maar ook Japan, Rusland, Canada en de Verenigde Staten. De organisatie bestaat vrijwel geheel uit vrijwilligers vanuit nationale radioamateurverenigingen, maar ook vanuit AMSAT (Radio Amateur Satellite Corporation).

De doelen die ARISS nastreeft zijn onder andere:

  • Het stimuleren van de belangstelling voor wetenschap en technologie onder jonge mensen.
  • Studenten, docenten maar ook het algemene publiek de gelegenheid bieden om kennis te maken met ruimtevaarttechnologie en satellietcommunicatie.
  • Studenten, docenten maar ook het algemene publiek kennis laten maken met draadloze technologie en radiotechniek via amateurradio.
  • Gelegenheid bieden aan radioamateurs om experimenten te doen en nieuwe technieken te evalueren.

 

Bron: ARISS