Het internationale ruimtestation ISS is vandaag jarig

Het internationale ruimte station ISS is vandaag jarigVandaag precies 25 jaar geleden, namelijk op 20 november 1998, werd de eerste module van het ISS (of het internationale ruimtestation) gelanceerd. Dit gebeurde vanaf de Baikonur Cosmodrome in Kazachstan met een Proton-raket.

Dit platform, inmiddels ter grootte van een voetbalveld, herbergt heden een overvloed aan wetenschappelijke en technologische experimenten. Deze experimenten worden uitgevoerd door de bemanningsleden van het ISS of zijn anderzijds geautomatiseerd.

Proeftuin

Onderzoek aan boord van het in een baan om de aarde draaiende laboratorium biedt vele voordelen voor het leven op aarde. Maar ook voor toekomstige verkenning van de ruimte. Het ruimtestation dient als proeftuin voor allerhande technologieën. En het stelt wetenschappers in staat de impact van langdurige ruimtevluchten op mensen te bestuderen. Dit is ter ondersteuning van de missie van de NASA om de menselijke aanwezigheid in de ruimte verder uit te bouwen.

De eerste bemanning van het ISS kwam aan op 2 november 2000. Het International Space Station (ISS) bestond toen nog slechts uit drie modules.

Het Internationale Ruimtestation is het grootste modulaire ruimtestation in een lage baan om de aarde. Bij het project zijn vijf ruimtevaartorganisaties betrokken: de Amerikaanse NASA, het Russische Roscosmos, het Japanse JAXA, het Europese ESA en het Canadese CSA. Het gebruik van het ruimtestation wordt vastgelegd door intergouvernementele verdragen en overeenkomsten.

Expedition-1 missie

Het internationale ruimtestation ISS is vandaag jarigDe Expedition 1-missie bestond uit twee Russen en een Amerikaan die 136 dagen aan boord bleven. Sindsdien is het ISS onafgebroken bemand geweest. Het internationale station dient als onderzoekslaboratorium voor microzwaartekracht en ruimtemilieu. Hierin wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd op het gebied van astrobiologie, astronomie, meteorologie, natuurkunde en andere gebieden. Het ISS is onder andere geschikt voor het testen van de ruimtevaartuigsystemen en -apparatuur die nodig zijn voor mogelijke toekomstige langdurige missies naar de maan en ook naar Mars.

Het record van langste verblijf in het ISS staat op naam staat van NASA-astronaut Frank Rubio. Hij verbleef 371 dagen na elkaar in het ISS.

Je kunt het ISS met het blote oog vanaf de aarde zien. Het is een heel helder lichtpunt dat relatief snel langs de nachtelijke hemel vliegt. Via deze website kan je opzoeken wanneer je het ISS zelf kan spotten.

Space Station Freedom

Het ISS-programma is voortgekomen uit het Space Station Freedom. Dit is een Amerikaans voorstel uit 1984 bedacht door president Ronald Reagan. Het plan behelst om een ​​permanent bemand station in een baan om de aarde te bouwen. Ook het gelijktijdige Sovjet-Russische Mir-2-voorstel uit 1976 had soortgelijke doelstellingen. Het ISS is het negende ruimtestation dat door bemanningen wordt bewoond, na de Sovjet- en later Russische Salyut- , Almaz- en Mir- stations en het Amerikaanse Skylab. Het is het grootste en duurste kunstmatige object in het zonnestelsel. En ook de grootste satelliet in een lage baan om de aarde die vanaf het aardoppervlak regelmatig met het blote oog zichtbaar is. Het ISS onderhoudt een baan met een gemiddelde hoogte van 400 kilometer.
In ongeveer 93 minuten draait het rond de aarde. Zo maakt het bouwwerk zo’n 15,5 omwentelingen per dag.

Het ISS-programma komt voort uit de samensmelting van verschillende projecten van de ruimte-agentschappen van de Verenigde Staten, Canada, Europa, Rusland en Japan. Het doel is om het ruimtestation minstens tot 2030 in gebruik te houden.

Het einde van het ISS?

Het internationale ruimtestation ISS is vandaag jarigNa 25 jaar wordt stilaan nagedacht over het einde van het ISS. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA besliste vorig jaar om het ruimtestation na 2030 uit gebruik te halen. Men is van plan om het ISS te laten opbranden in de atmosfeer. Maar wel op voorwaarde dat er tegen die tijd een nieuw ruimtestation is.

En daarmee zou een einde komen aan het grootste en duurste wetenschappelijk project in de ruimte. In 2010 reeds werden de totale kosten geschat op 150 miljard dollar. Het ISS is daarmee wellicht het duurste object ooit gebouwd.

Het eerste ISS-component werd gelanceerd in 1998. En de eerste langdurig bewoners arriveerden op 2 november 2000 nadat ze op 31 oktober 2000 waren gelanceerd vanaf de Bajkonoer-kosmodroom. Het station is sindsdien onafgebroken bewoond geweest. Dit is de langste onafgebroken menselijke aanwezigheid in een lage baan om de aarde. Daarmee werd het vorige record van 9 jaar en 357 dagen van het Mir-ruimtestation overtroffen.

Lees meer informatie over het International Space Station (ISS) op deze NASA website of op deze Wikipedia pagina.

ARISS-radioverbindingen vanaf het ISS

Belangrijk voor radioamateurs zijn de ARISS-radioverbindingen vanaf het ISS. ARISS laat studenten over de hele wereld de opwinding ervaren van het rechtstreeks kunnen praten met bemanningsleden van het internationale ruimtestation. Daardoor kunnen ze geïnspireerd worden om interesses te ontwikkelen in ruimtevaart, wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. Talloze studenten over de hele wereld hebben de voorbije jaren deelgenomen aan ARISS-jeugdactiviteiten.

Via deze ARISS-radioverbindingen stellen studenten de ISS-bemanning vragen over het leven in de ruimte, carrièremogelijkheden of andere ruimtegerelateerde onderwerpen. Studenten besteden soms maanden in formele en informele onderwijsomgevingen aan de voorbereiding van hun radiocontact. Voorbereiding op deze ervaring motiveert jongeren om te leren over radiogolven, ruimtetechnologie, ISS-onderzoek, wetenschap, aardrijkskunde en de ruimteomgeving. In veel gevallen helpen de studenten bij het schrijven van persberichten. Ook brengen ze ARISS-activiteiten over via sociale media. En ze geven presentaties over het radiocontact aan hun medestudenten en aan de lokale gemeenschap.

Studenten kunnen ook volledig betrokken worden bij het ARISS-contact. Bijvoorbeeld door te helpen bij het opzetten van een amateurradio-grondstation op de school. Ze zijn gedreven om het onbekende te verkennen, nieuwe werelden te ontdekken, de grenzen van onze wetenschappelijke en technische grenzen te verleggen en vervolgens verder te gaan. Ze kunnen eveneens betrokken worden bij het technisch aspect om dit radiostation vervolgens te gebruiken om rechtstreeks met een ISS-bemanningslid aan boord te kunnen praten. De ARISS-jeugdactiviteiten bestrijken vele onderwijsdomeinen voor jongeren. Sinds de eerste bemanning nu bijna 25 jaar geleden aan boord kwam, is het internationale ruimtestation uitgegroeid tot een geavanceerd wetenschappelijk laboratorium.

Amateurradiocommunicatie pionier

Het internationale ruimtestation ISS is vandaag jarig

Crew-7 Portrait (Jasmin Moghbeli, Andreas Mogensen, Satoshi Furukawa and Konstantin Borisov) on 03-03-2023 in Building 8, Room 183 – Photo Studio.
PHOTOGRAPHER: Bill Stafford and Robert Markowitz

Astronaut Owen Garriott, met als roepnaam W5LFL, was een pionier op het gebied van amateurradiocommunicatie vanuit de ruimte tijdens zijn vlucht STS-9 Space Shuttle Columbia. Dit was van 28 november tot 8 december 1983. Tijdens deze STS-9-missie werd Owen Garriott de eerste astronaut ooit die vanuit de ruimte communiceerde met radioamateurs op de grond.

Hij was ook de eerste die door het grote publiek rechtstreeks vanuit de ruimte kon worden gehoord met behulp van een eenvoudige FM-transceiver. Deze historische gebeurtenis, 40 jaar geleden, laten radioamateurs wereldwijd natuurlijk niet zomaar ongemerkt voorbijgaan. De missie van astronaut Owen Garriott transformeerde immers de communicatie van astronauten vanuit de ruimte voor altijd.

Amateur Radio on the International Space Station – ARISS

Amateur Radio on the International Space Station (ARISS) is een samenwerkingsverband van internationale amateurradioverenigingen en de ruimtevaartorganisaties die het International Space Station (ISS) ondersteunen. In de Verenigde Staten zijn sponsors de American Radio Relay League (ARRL), de Amateur Radio Digital Communications (ARDC) en de Radio Amateur Satellite Corporation (AMSAT). Maar ook NASA’s Space Communications and Navigation-programma (SCaN) en het ISS National Lab – Space Station Explorers.

Het primaire doel van ARISS is het bevorderen van de verkenning van onderwerpen op het gebied van wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde. ARISS doet dit door geplande contacten via amateurradio te organiseren tussen bemanningsleden aan boord van het ISS en studenten. Voor en tijdens deze radiocontacten nemen studenten, docenten, ouders en gemeenschappen deel aan praktische leeractiviteiten. Deze houden verband met de ruimtevaart, ruimtevaarttechnologieën en natuurlijk ook amateurradio.

Voor meer informatie hierover, zie deze ARISS website en ook deze NASA pagina.

ISS Expeditie #70

De bemanning van ISS Expeditie #70 begon op 27 september 2023. De astronauten en kosmonauten zullen een reeks microzwaartekrachtverschijnselen bestuderen ten behoeve van mensen die op en buiten de aarde leven. De bewoners van het internationale ruimtestation zullen tijdens hun langdurige verblijf in een baan om de aarde ook onderzoek doen naar de gezondheid van het hart, kankerbehandelingen, ruimtevaarttechnieken en nog veel meer.

De huidige bemanningsleden van het ISS zijn:

  • Andreas Mogensen, commandant
  • Jasmin Moghbeli, boordwerktuigkundige
  • Satoshi Furukawa, boordwerktuigkundige
  • Loral O’Hara, boordwerktuigkundige
  • Konstantin Borisov, boordwerktuigkundige
  • Oleg Kononenko, boordwerktuigkundige
  • Nikolai Chub, boordwerktuigkundige

Met dank aan Ronny ON6CQ voor dit mooie artikel