ARISS in Columbus Module weer operationeel

ARISS Columbus Module weer operationeel

Mike Hopkins, KF5LJG, herstelt de oude situatie

Het ARISS amateurstation in de Columbus Module van het ISS is weer operationeel. Het station is zo’n zes weken uit de lucht geweest, nadat een bij een ruimtewandeling nieuw aangebrachte kabel niet bleek te werken. Het probleem werd duidelijk toen  een radiocontact met een school in Wyoming niet tot stand kwam. De school zou via het grondstation ON4ISS met astronaut Mike Hopkins, KF5LJG, contact hebben. Maar uit het radioamateurstation in de ISS Columbus-module NA1SS, kwam geen downlink-signaal. Daarom vonden ARISS school- en groepscontacten met bemanningsleden tijdelijk plaats via het radioamateurstation in de Russische ISS Servicemodule.

Reden nog niet duidelijk

De radioapparatuur werkte, maar het signaal kon de externe ARISS-antenne niet bereiken. Het radiostation, dat doorgaans wordt geëxploiteerd als NA1SS, is onbruikbaar sinds er nieuwe coax RF-kabels werden geïnstalleerd. Dit gebeurde tijdens de ruimtewandeling op 27 januari. De nieuwe kabels waren nodig voor de ingebruikname van het Bartolomeo-platform voor payload-hosting. Maar de specifieke oorzaak van het probleem moet nog worden vastgesteld.

De defecte Y-kabel

Voorafgaande aan deze ruimtewandeling hebben de astronauten op het ISS namelijk probleemoplossingtests uitgevoerd op alle vier de nieuwe voedingskabels die op de Columbus-module zijn geïnstalleerd. Eén kabel daarvan is bestemd voor het ARISS-station, de andere drie kabels zijn bestemd voor Bartolomeo. Tijdens de ruimtewandeling op 27 januari werd namelijk de 11 jaar oude coax RF-kabel vervangen door een andere. De nieuwe coax RF-kabel was ontworpen door de European Space Agency (ESA) en Airbus.

ARISS meldde daaropvolgend echter dat het geen communicatie tot stand kon brengen met behulp van één van de kabels die waren aangesloten op het ARISS-radiosysteem.

persconferentie

Op 10 maart hield ARISS een persconferentie met als doel de inspanningen te bespreken om het radioamateurstation in de ISS Columbus-module te herstellen. In de persconferentie gaf ARISS inzicht geven in enkele van de alreeds uitgevoerde kabelprobleemoplossingen. ARISS International Chair Frank Bauer KA3HDO zei dat het ARISS-team nauw heeft samengewerkt met NASA en de ESA om vast te stellen wat de “radio-anomalie” kan hebben veroorzaakt die het radioamateurstation in de ISS Columbus-module uit de lucht houdt.

Oude situatie hersteld

Tijdens een ruimtewandeling  op 13 maart, heeft astronaut Mike Hopkins KF5LJG de coax RF-kabel van het het radioamateurstation in de ISS Columbus-module teruggebracht naar de configuratie van voor de ruimtewandeling van 27 januari. Dit was overigens ook al eerder de bedoeling tijdens de ruimtewandeling van 5 maart. Maar daarbij hadden de astronauten Kate Rubins, KG5FYJ, en Soichi Noguchi, KD5TVP, onvoldoende tijd. Dat was de reden dat het op het to-do-lijstje van Mike Hopkins, KF5LJG, en Victor Glover, KI5BKC, terecht kwam.

ARISS in Columbus Module weer operationeel

APRS ballon race over de VSOp 14 maart bleek het APRS-signaal op hoorbaar in Californië, Utah en Idaho toen het ISS daar overkwam. ARISS teamlid Christy Hunter, KB6LTY, kon gebruik maken van de digipeater van NA1SS tijdens de overkomst. Met ook nog bevestiging van stations in Zuid-Amerika en het Midden-Oosten verklaarde ARISS het station weer operationeel.

“Namens het ARISS Internationaal Team onze welgemeende dank aan allen die hebben geholpen met het onderzoek en tenslotte reparatie van de kabel,” zei ARISS voorzitter Frank Bauer, KA3HDO. Hij prees NASA, ESA, Airbus en de leider van ARISS-Rusland Sergey Samburov, RV3DR. Terwijl het Columbus-station uit de lucht was konden schoolcontacten toch doorgaan. Dat kon dankzij het amateurstation in de Russische ISS Service Module. En nu is Bartolomeo ook weer operationeel. “Een grote dag voor allen,” vond Bauer.

Bron: ARRL

Met dank aan Ronny Plovie, ON5CQ