KN6EQU-ballon winnaar ballonrace

KN6EQU-ballon winnaar ballonraceDe KN6EQU-ballon is de winnaar van de cross-country APRS-ballonrace. Liam Kennedy KN6EQU uit Pasadena, Californië is uitgeroepen tot winnaar van een mid-altitude cross-continent educational challenge ballonrace. Zijn ballon was een van de vier die op 1 juni vanaf de westkust werden opgelaten. Het doel was als eerste de oostelijke tijdzone te bereiken. Op de tweede plaats kwam de ballon van Ted Tagami KK6UUQ van ARISS-partner Magnitude.io.

Uitdaging

Het begon allemaal toen docent Joanne Michael KM6BWB – een wetenschapscoach in het Wiseburn Unified School District in Los Angeles een andere ARISS-partnergroep uitdaagde voor een ballonvaart over het hele continent. Michael begeleidde haar studenten elk jaar bij verschillende ballon-oplatingen vanuit het gebied van Los Angeles.

Gezien de gevolgen van de COVID-19-pandemie voor de scholen wilde Joanne Michael alles een beetje opschudden. Ze bedacht daarom een uniek project voor studenten over de hele wereld. Het kon bovendien veilig worden uitgevoerd met   afstandsonderwijs tijdens deze pandemie. Ze daagde Ted Tagami uit en hij accepteerde vervolgens graag de uitdaging.

Nog een vierde team

Op de valreep, op 31 mei, besloot vervolgens nog een team mee te doen aan de wedstrijd. Dat betrof namelijk het team van Steve Potter K7HAK en Trevor MacDuff uit Washington.

Ted Tagami lanceerde de ballon vanuit Oakland in Californië. Winnaar Liam Kennedy KN6EQU lanceerde de ballon vanuit Pasadena in Californië. Joanne Michael zette haar ballon in de lucht in Los Angeles, terwijl de ballon van Steve Potter en Trevor MacDuff opsteeg vanuit het zuiden van Washington.

Ballon volgen via APRS

Studenten konden steeds de locatie, de hoogte en de temperatuur van elke ballon volgen. Want deze gegevens werden automatisch ingevoerd via het Automatic Packet Reporting System (APRS). De roepnamen zijn KM6BWB-9, KK6UUQ-8, KN6EQU-2 en K7HAK-11. Kijk op APRS voor alle gegevens van deze ballonvaarten. Maar let op: gedurende de nacht stond de zender uit. De APSR-zenders werden immers gevoed door een zonnepaneel. Het precieze nachtelijke traject is daarom onbekend.

“Opvoeders en ouders over de hele wereld kunnen jongeren enthousiasmeren met dit initiatief”, zei ARISS bij de aankondiging van deze uitdaging.

Op de ARISS balloon race pagina vind je meer informatie over de oplating van de ballonnen, de lesplannen en de livestream-videoverbinding.

 

bron: arrl.org

Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ