42e landelijke ballonvossenjacht op zondag 20 september

ballonvossenjachtVrijwel iedere radio-geïnteresseerde heeft wel van de ballonvossenjacht gehoord. In haar inmiddels 41-jarig bestaan hebben héél wat radiozendamateurs en andere peilers aan dit bekende evenement deelgenomen. Dit jaar vindt de ballonvossenjacht alweer voor de 42e keer plaats. Het evenement is dit jaar gepland op zondag 20 september 2020, dat is dus opnieuw op de zondag van het tweede volle weekend in september.  Als de weergoden ons goed gezind zijn, wordt om 13.00 uur de welbekende sonde opgelaten aan een stratosfeerballon.

Meer details ballonvossenjacht

Meestal bereikt ballon een hoogte van 30+ kilometer bereikt. De sonde blijft normaal gesproken zo’n anderhalf tot twee uur in de lucht. Veel actieve peilers gaan dan tot het uiterste om de dalende sonde als eerste te bereiken. De organisatie zal de ballon dit jaar wederom vanaf een geheime plek in Nederland oplaten. Daardoor is het niet meer mogelijk om op basis van computerberekeningen de landingsplaats vooraf te bepalen, zodat het weer een écht peilevenement gaat worden. Vorig jaar bleek dit te voldoen aan de verwachtingen van de deelnemers. Liefst 45 equipes bereikten de landingsplaats.

Multimediale activiteiten

De ballonvossenjacht gaat ieder jaar gepaard met verschillende multimediale activiteiten die ervoor zorgen dat zowel de actieve deelnemers (de jagers) alsook de passieve deelnemers (de volgers thuis) de ballonvossenjacht maximaal kunnen beleven. Zo is het oplaten van de ballon altijd het spannende startschot die live verslagen wordt via de relaisstations PI2NOS en PI3UTR. Daarnaast verwachten we ook dit jaar weer de beelden te zien van de ATV-zender in de sonde, maar ook die van het begeleidingscentrum en, niet in de laatste plaats, van de volg-equipe. Zodra de sonde geland en gevonden is, kunnen de binnenkomende equipes via deze videostream gevolgd worden en de prijsuitreiking ter plaatse live bekijken via internet.

Aanpassingen en voorbehoud door Corona

Dit jaar zal de invulling van de Landelijke Ballonvossenjacht, door de maatregelen t.g.v. het coronavirus anders zij dan voorgaande jaren. De organisatie mag in ieder geval de radiokelder niet openstellen voor publiek. Voor de operators die normaal in paren werken, zullen we een oplossing moeten creëren die voldoet aan de 1,5-metereis. Ook de peilers die bij de landingsplaats aankomen dienen zich aan de 1,5-meterregels te houden. Met deze aanpassingen kan de Landelijke Ballonvossenjacht als één van de weinige evenementen in 2020 voor radiozendamateurs toch doorgang vinden!

Toch moet de organisatie een voorbehoud maken. Omdat het op dit moment onmogelijk is om in te schatten hoe de situatie rondom COVID-19 zich gaat ontwikkelen, wijst de organisatie de deelnemers erop, dat er tot op het laatste moment aanpassingen mogelijk zijn. Het kan zelfs betekenen dat de Ballonvossenjacht niet door kan gaan. Bekijk daarom voor je vertrek de laatste informatie op de website. Aangezien de organisatie niet in de hand heeft of de ballon binnen het Nederlandse grondgebied naar beneden komt, dien je de richtlijnen van de (lokale) overheid waar je je op dat moment bevindt te volgen. Deze richtlijnen kunnen afwijken van de Nederlandse, wat kan betekenen dat je volgens de lokale richtlijnen bijvoorbeeld met te veel personen in de auto zit.

Televisiebeelden

Zoals ieder jaar staat de organisatie voor de uitdaging om het grote scala aan activiteiten in goede banen te leiden. De ballon is te volgen via de ATV-repeaters PI6HVS en PI6ATV. Maar natuurlijk kun je de beelden ook zelf proberen te ontvangen. De ballon zendt videobeelden uit op 1252 MHz.

Geheime oplaatplaats

De ballon zal, in navolging van het experiment van vorig jaar, wederom vanaf een geheime oplaatplaats de lucht ingaan. Daardoor kunnen slimme ‘peilers’ niet meer op basis van computermodellen berekenen waar de ballon ongeveer zal landen. Het blijft wel de bedoeling van de organisatie om de ballon in Nederland te laten landen.

Ballon moest afslanken

Om de ballon zelfstandig op te laten was het nodig dat de ballon gewicht verloor. Hierdoor is de bakenzender op 145,4500 MHz komen te vervallen om zo stroom te besparen en gewicht te verliezen. Deelnemers zullen dus moeten peilen op de uitgang van de transponder op 145,4750 MHz of moeten peilen op de uitgang van de ATV-zender op 1252 MHz.

Veel werk verzet

Zoals u leest is er weer héél wat werk dat verzet moet worden om de ballonvossenjacht weer een gedenkwaardige dag te laten zijn. Daarom wordt het algehele evenement weer georganiseerd en begeleid door een team van meer dan 30 vrijwilligers. Dankzij hen is het mogelijk om de ballonvossenjacht plaats te laten vinden via HF-, VHF- en UHF-verbindingen. Vorig jaar leidde dit tot bijna 600 unieke registraties met de clubcallsign van Radio Club ‘t Gooi: PI4RCG.

Meedoen!

Meedoen met de ballonvossenjacht kan, zoals altijd, op veel verschillende manieren. In eerste instantie kan je natuurlijk meedoen met de peiljacht. We zeggen het nog maar een keertje: hiervoor zijn echt geen gecompliceerde dopplerpeilers of andere complexe constructies nodig: de beste resultaten worden vaak behaald met een doodgewone ‘peildoos’, een landkaart, uiteraard een goed team en een klein beetje geluk.

Vanaf de zijlijn kan je ook deelnemen aan dit leuke evenement: via internet en de verschillende radiofrequenties kan je de jacht volgen en natuurlijk een QSO maken met de organisatie. De ballonvossenjacht is er dus voor iedereen. Of je nu fanatiek radiopeiler bent, er een gezinsuitje van maakt of vanuit je luie stoel de reeks van activiteiten volgt en rapporteert.

Wat ook het vermelden waard is: in de afgelopen 6 jaar hebben we mede dankzij de nieuwe organisatiestructuur het evenement tot een nieuwe hoogte weten te brengen, met ieder jaar meer deelnemers, meer website bezoekers én meer radioverbindingen. We zetten deze traditie graag voort!

Meer informatie

Uitgebreide informatie over de ballonvossenjacht vind je op de website ballonvossenjacht.nl. Je vindt hier alle interessante frequenties, live updates en daarnaast zijn de laatste nieuwtjes eveneens te vinden op onze Facebook-pagina en Twitter-stream.

Tot zondag 20 september 2020!

Namens VERON/VRZA ’t Gooi en de organisatie van de 42e Landelijke Ballonvossenjacht,
Randy ten Have, PH4X

 

www.ballonvossenjacht.nl
www.facebook.com/ballonvossenjacht
https://twitter.com/ballonvosjacht