Kort radioamateurnieuws – week 47, 2020

Lees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.

Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Vervolg RF-webinar over meetapparatuur op 22 november, 15:00 uur
  2. 500ste contestkalender voor de VERON-afdelingscompetitie
  3. Verbinding over meer dan 3000 km op 70 cm
  4. Ballon Pella Amateur Radio Club omcirkelt de aarde

Kort radioamateurnieuws

1. Vervolg RF-webinar over meetapparatuur op 22 november

Op zondag 22 november 2020 vanaf 15:00 uur is er een vervolg van het RF-webinar van 8 november. Het onderwerp is deze keer: de Siglent Spectrum Analyzer SSA3021X. Siglent is een Chinese fabrikant van meetapparatuur, die in korte tijd een aanzienlijk assortiment  heeft ontwikkeld en inmiddels een bepaalde reputatie heeft opgebouwd. Nu hebben velen van ons misschien een zekere twijfel over de kwaliteit van producten van Chinese herkomst. De vraag is of dat in dit geval terecht is. Aan de hand van de specificaties en een aantal demonstraties, schetst Nanne PA3GIL een beeld van deze spectrumanalyzer.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding (als spreker of deelnemer) verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. 500ste contestkalender voor de afdelingscompetitie

Om het contesten op HF en VHF te stimuleren, introduceerde de VERON al weer jaren geleden de afdelingscompetitie. Sinds 2014 is Theo PA1TK contestmanager van deze wedstrijd tussen de VERON-afdelingen. Gisteren meldde Theo dat hij zojuist voor de 75ste keer de contestkalender had bijgewerkt. Sinds de start van de competitie was dat de 500ste kalender. De wedstrijd heeft op dit moment 455 deelnemers, die in totaal 810.270 contest-QSO’s rapporteerden.

Proficiat Theo!

3. Verbinding over meer dan 3000 km op 70 cm.

Op 16 oktober was er een indrukwekkende verbinding op 70 cm tussen Zuid-Afrika en het eiland St. Helena in de Zuid-Atlantische Oceaan. Daarbij overbrugden Garry ZD7GWM en Tom ZS1TA  een afstand van 3.136 km. Verrassend genoeg kwam de verbinding niet tot stand middels een transmissiemode voor zwakke signalen, zoals FT8, maar juist in FM, waarbij een veel grotere signaalruis-verhouding nodig is. Ook nu was er waarschijnlijk weer sprake van marine ducting, waarbij het radiosignaal als het ware opgesloten zit in een laag met temperatuur-inversie boven het oceaanoppervlak.

John EI7GL bericht hierover op zijn blog: 3000km plus contact made on 433 MHz from St.Helena to South Africa – 16th Oct 2020

4. Ballon Pella Amateur Radio Club omcirkelt de aarde

Jim Emmert (WB0URW), een van de leden van de Pella Amateur Radio Club (PARC), meldt via Groups.io dat de APRS-ballon WB0URW-8 de aarde heeft omcirkelt. De ballon werd op 5 november gelanceerd en wist na 12 dagen, 2 uur, 8 minuten en 49 seconden de aarde te ronden.

Deze vlucht maakt deel uit van het programma Pella Exploring Near Space – Pico (PENS-P). Een van de doelen van dit programma is om leerlingen van lokale scholen op een praktische manier kennis te laten maken met tal van interessante onderwerpen, zoals ruimtevaarttechnologie, GPS, amateurradio en high-altitude ballooning.

Meer informatie: Pella Amateur Radio Club Balloon Spanning Globe