Uitslag 42e landelijke ballonvossenjacht

uitslag 42e landelijke ballonvossenjachtDe uitslag van de 42e landelijke ballonvossenjacht is inmiddels bekend. Want gelukkig ging dit evenement wel door. Even zag het er naar uit dat het weer roet in het eten zou gooien. Maar kort voor de start kon de organisatie verheugd mededelen dat alle lichten op groen stonden. De ballonoplating vond vanaf een geheime locatie plaats. Daardoor konden slimme peilers de landingsplaats niet van tevoren aan de hand van weermodellen berekenen.

Zoals te doen gebruikelijk waren enkele minuten voor de start de repeaters PI2NOS en PI3UTR vrij voor het oplaten live. Remco (PA3FYM) deed live verslag van de succesvolle oplating van de ballon. Daarna waren we de eerste beelden snel te zien via de ATV relais.

Live video stream

Daarnaast was voor iedereen de live video stream te bekijken. Via de website en de sociale media deed het volgteam ook verslag van het wel en wee van de ballon. Met de ballon op 17 km hoogte meldden ze dat die in de buurt van Garderen hing. Toen de ballon op 32 km hoogte was aanbeland volgde de laatste positiemelding: in de buurt van Milligen. Verder was het aan de peilers om de sonde uit te peilen. Op deze hoogte klapt de ballon en komt dan als een kogel naar beneden. Gelukkig werd de val als snel geremd door de parachute. Inmiddels werd er druk gewerkt over de transponder aan boord, ook door internationale stations als G7HFS.

Uiteindelijk landt de sonde om 15.24 uur enkele kilometers ten oosten van Barneveld. Dat was voor de volgequipe nog een tumultueuze situatie want tijdens de landing kwamen teams van verschillende kanten aangereden en was er een ware “slag om de eerste plaats”.

Ondertussen heeft de volgequipe een goed heenkomen gevonden op een ruime parkeerplaats nabij de landingsplek van de sonde. Hier kunnen we de deelnemers op een veilige manier verwelkomen. We hebben een geluidsset bij ons zodat de deelnemers op veilige afstand van elkaar kunnen staan, dat maakt het leven gemakkelijk.

Uitslag 42e landelijke ballonvossenjacht

En dit is de top 3:

  1. PE1OAD, PA4JV
  2. PD1RFM, PD3ECM
  3. PE2MOL, PH9GFB (begeleiding op afstand).

Hier is de volledige uitslag.

En dan is de prijsuitreiking achter de rug. Wat een leuke dag was het weer. Met name de weersomstandigheden en een perfect werkende sonde zorgden ervoor dat alle ingrediënten in ruime mate aanwezig waren. Op de parkeerplaats was het erg gezellig met omstreeks 150 deelnemende personen en maar liefst 44 equipes.

Tenslotte nog de landingsplaats: De sonde is keurig geland en zonder schade in een weiland aan de Wencopperweg in de gemeente Barneveld (Oost).

Bron: Ballonvossenjacht 2020

met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ