Kort radioamateurnieuws – week 44, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Speciale roepnamen rond Kerst: PA21XMAS, PD21SANTA en PD22HNY, 
  2. Speciale roepnamen BAFARA i.v.m. 75 jaar Belgische Luchtmacht, 
  3. Video: Tonight@8-lezing over BITX/sBITX-tranceiverkits, 
  4. Nieuwe editie The Communicator als download beschikbaar

Kort radioamateurnieuws

1. Speciale roepnamen rond Kerst: PA21XMAS, PD21SANTA en PD22HNY

Ter gelegenheid van de Kersttijd activeren Raymond PA5DX, Wijnand PD8DX en Ramona PD9YL drie speciale roepnamen: PA21XMAS, PD21SANTA en PD22HNY. De drie stations zullen actief zijn van 1 december 2021 tot en met 31 januari 2022, zowel op de HF-banden als op 70 cm en 2 meter in FT4, FT8 en SSB. Zendamateurs die minstens twee van de drie speciale stations werken, komen in aanmerking voor een certificaat, zo melden de drie op hun QRZ-pagina: PA21XMAS.

2. Speciale roepnamen BAFARA i.v.m. 75 jaar Belgische Luchtmacht

De Belgian Air Force Amateur Radio Society (BAFARA) meldt dat zij ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de Belgische Luchtmacht in de periode tot 31 december 2021 drie speciale roepnamen activeert:

  • ON75AF: clubstation van de BAFARA
  • ON75BAF: radiostation van de Koninklijke School voor Onderofficieren in Saffraanberg
  • ON75BFS: radiostation van de Vliegbasis in Florennes

De stations zijn actief op HF, VHF en UHF in CW, SSB en digitale modes.

3. Video: Tonight@8-lezing over BITX/sBITX-tranceiverkits

De BITX is een eenvoudig te bouwen, maar uitdagende transceiver. Veel mensen kennen het apparaat, waarmee je tegen relatief lage kosten QRV kunt worden.

Ashar Farhan (VU2ESE) ontwikkelde de BITX verder en introduceerde de uBITX en de sBITX.  Dit laatste ontwerp is een HF-SDR-zendontvanger ontworpen rondom de Raspberry Pi.

Ashar gaf op 1 november jongstleden een lezing over de geschiedenis van “BITX tot sBITX” in het kader van het RSGB-lezingenprogramma Tonight@8. Deze Engelstalige lezing is nu als YouTube-video beschikbaar: RSGB Tonight@8 – Bitx to SBitx: the journey of this range of transceivers

4. Nieuwe editie The Communicator als download beschikbaar

De nieuwe editie van het Engelstalige, digitale tijdschrift The Communicator is beschikbaar als gratis PDF-download. Dit tijdschrift is een uitgave van de Surrey Amateur Radio Club (SARC), een radioamateurvereniging in het zuidwesten van Canada.

In deze editie onder andere een artikel van Kevin McQuiggin (VE7ZD/KN7Q) over zijn project om een betere 23cm-antenne te realiseren voor zijn EME-experimenten. Hij beschrijft daarin ook het systeem om de paraboolantenne uit te richten en te besturen. Verder het zevende deel uit de artikelenreeks van Arie Kleingeld (PA3A) over het meten met de NanoVNA. Ditmaal over het meten van de Q-factor van een spoel. Jan van der Meij (PA0JMY) komt met een uitgebreide bijdrage over verschillende soorten batterijen die tegenwoordig in professionele mobiele apparatuur toegepast worden.

Kijk zelf wat er meer te lezen valt in het 122 pagina’s tellende digitale tijdschrift: The November – December 2021 SARC Communicator

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet ‘klaar voor publicatie’ te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.