2,5 mW verbinding met OPERA via Es’hail-2

Qatar-OSCAR 100Onlangs heeft Markus Vester DF6NM met 2,5 mW met OPERA een signaal verstuurd via de 2,4 – 10 GHz transponder van Es’hail-2 (QO-100). OPERA is een langzame digitale modus voor zeer zwakke signalen om roepnamen en signaalrapporten uit te wisselen.

OPERA

Eerst begon Markus met een 250mW OPERA signaal op 2,4 GHz en met een schotelantenne van 60 cm diameter. Het downlink-signaal is ontvangen via de 10 GHz WebSDR in Cornwall door Peter Knol  PA1SDB. Na het reduceren van het vermogen tot slechts 2,5 mW was het signaal was nog steeds neembaar. OPERA is ontwikkeld door EA5HVK.

DATV-Express

Met de komst van de geostationaire satelliet Es’hail-2 (Qatar-OSCAR 100) is de verkoop van de MiniTiouner-Express DATV-ontvanger niet aan te slepen. De MiniTiouner-Express is een DATV-ontvanger en analyzer voor zowel DVB-S als DVB-S2. Hamvention ATV Forum moderator Art Towslee  WA8RMC verwacht dat de MiniTiouner-Express systemen in april weer leverbaar zijn.

Ook Charles Brain G4GUO is enthousiast over vele succesvolle DATV-contacten via QO-100. Elke avond is OSCAR-100 heel, heel druk.