Amateurradio – een hobby die de horizon verbreedt
DARC meldt dat het amateurradiocontact tussen het Liborius Gymnasium in Dessau en het Neumayer III-station in Antarctica succesvol was. Daarbij blijkt maar weer: Amateurradio – een hobby die de horizon verbreedt!
Op 8 februari, om 10 uur CET, maakten de studenten contact met de Zuidpool zoals gepland via de QO-100 geostationaire satelliet. De middelbare scholieren kregen een uur de tijd om de wetenschappers hun vragen te stellen over het leven en werken in het poolonderzoekstation van het Alfred Wegener Instituut (AWI).
Vragen aan de poolonderzoekers
“Hoe komt voedsel op de Zuidpool?”, “Wat gebeurt er als iemand ziek wordt?” en “Hoe is het leven in de poolnacht?” waren slechts enkele van de vragen die de geïnteresseerde jongeren stelden aan de vier mensen van het Neumayer III-station. Naast een luchtchemicus, een meteoroloog en een geofysicus nam ook Theresa Thoma, DC1TH, die in het onderzoeksteam verantwoordelijk is voor radio, elektronica en IT, deel aan het schoolcontact. Het docentenechtpaar Jens, DM4JH, en Kathrin Home, DO8ECC, organiseerde de sked en ontwierp samen met de deelnemende leerlingen het begeleidende programma. Het evenement op het Liborius-Gymnasium eindigde met een groot applaus en vele blije gezichten.
Amateurradio – een hobby die de horizon verbreedt – in de media
Aan het contact werd door diverse media ruchtbaarheid gegeven. De MDR heeft een geslaagde bijdrage opgeleverd die belangstellenden kunnen die hier zien. Tot slot kopte de zender: “Vonken – een hobby die de horizon verbreedt”.
Neumayer III amateurstation DP0GVN
Het Neumayer III amateurstation DP0GVN is al sinds 2019/20 actief op Antarctica. Sinds de overwinteringsploegen van 2019/2020 en 2020/2021 zijn radiocontacten met Antarctica via de eerste geostationaire amateursatelliet Qatar-OSCAR 100 / QO-100 (Es’hail-2) bijzonder populair. AMSAT-DL heeft de benodigde radioapparatuur voor DP0GVN in Neumayer Station III ter beschikking gesteld. Daarbij zijn ook alle kosten voor het opzetten en ter beschikking stellen van de nodige radioapparatuur en antenne gedekt.
Door arctische storm beschadigde antenne vervangen
In de nacht van 13 op 14 augustus 2021 werden bij een van de sterkste stormen van Neumayer Station III gemiddelde windsnelheden gemeten van 176 km/h. En op het hoogtepunt zelfs meer dan 207 km/h. Dit bleef niet zonder gevolgen. Zo werd onder meer de satellietantenne voor QO-100 zo zwaar beschadigd dat radiobediening niet meer mogelijk was. Inmiddels is een nieuwe QO-100 satelliet antenne voor DP0GVN aangekomen en geïnstalleerd op Antarctica.
Theresa, DC1TH op de Zuidpool
Theresa Thoma, DC1TH, uit Fürstenfeldbruck is op 20 december 2020 aan haar Antarctica-avontuur begonnen. Als lid van de winterploeg werkte de jonge radioamateur op het Duitse onderzoeksstation Neumayer III van het Alfred Wegener Institute Helmholtz Center for Polar and Marine Research – kortweg AWI. Zij zal waarschijnlijk half februari ook weer op weg zijn naar huis in Duitsland.
Bron: DARC