Licentie vereist voor gebruik QO100 in Zwitserland

Licentie vereist voor gebruik QO-100 in ZwitserlandDe Zwitserse zendamateurvereniging USKA meldt, dat er een speciale licentie vereist is voor verbindingen met QO100 in Zwitserland. Die vergunning is aan te vragen bij de BAKOM, de Zwitserse telecom toezichthouder. BAKOM wil ook de locaties van deze satellietstations kennen. Het is namelijk mogelijk dat andere diensten in deze vergunningsvrije 2,4 GHz ISM-band (Industrial, Scientific en Medical) storing ondervinden.

Aanvraag

Een verzoek kan naar BAKOM worden gezonden op het volgende e-mailadres: kf-fk@bakom.admin.ch.

De aanvraag voor het gebruik van de 2400-2410MHz-frequentieband voor satellietverbindingen moet ook de volgende informatie bevatten:

Roepnaam en licentienummer
Plaats (plaatsnaam, adres)
CH-coördinaten (nieuwe coördinaten, bijv. 2’600’000/1’200’000, geen Google-graden!)
Antenneversterking (dBi)
Antennehoogte boven de grond (m)
Richting van de antenne (°)
Hoogte van de antenne (°)
E-mailadres
Telefoonnummer waarop de operator bereikbaar is tijdens uitzendingen.

Vergoeding

Sinds de nieuwe regeling van de vergunningsrechten per 1 jan. 2021 moet voor de aanmelding van een QO-100 station ook een vergoeding worden betaald. Het tarief bedraagt CHF 70, hetzelfde als voor het melden van relais- en bakenlocaties.

BAKOM behoudt zich het recht voor de machtiging in te trekken indien er problemen zijn met andere radiodiensten. Sinds de vrijgave van QO-100 heeft een dergelijke actie echter nog nooit plaatsgevonden. Het is daarom raadzaam het systeem zodanig te plannen en te gebruiken dat mogelijke belendende radiodiensten in deze ISM-band niet worden gestoord. Wij raden ook aan een logboek bij te houden van alle transmissies.

Maximaal 100 W PEP

De speciale vergunning staat een zender toe met een maximaal vermogen van 100 W PEP. De praktijk wijst uit dat normaal gesproken een vermogen van ongeveer 10 watt voldoende is voor SSB. Een te hoog vermogen zal ook een beschermingsmechanisme (LEILA) in de satelliet activeren en een verbinding onmogelijk maken. OM’s uit het Vorstendom Liechtenstein dienen daarnaast contact op te nemen met het Telecommunicatiebureau van het Vorstendom Liechtenstein.

Meer informatie

Nieuw QO-100 bandplan

AMSAT-DL

Hoe je een satelliet op de knieën krijgt

Speciale vergunning QO 100 2021