Voorbereidingen Crozet Island DXpeditie liggen op schema

Crozet Island DXpeditieDe aankomende solo DXpeditie naar Crozet Island  van Thierry Mazel, F6CUK, start waarschijnlijk rond Kerst. Aan boord van het schip de Marion Dufresne maakt Thierry tussenstops op andere afgelegen eilanden.  Onder deze zeldzame DXCC-entiteiten bevindt zich onder andere Tromelin Island. De eilanden Crozet en Tromelin worden beheerd als onderdeel van de Franse Zuidelijke en Antarctische gebieden. Afgekort als TAAF.

TAAF

Na toestemming van de TAAF en de aankondiging van de DXpeditie, is het tijd om de apparatuur te verzamelen en verder te gaan met de voorbereidingen. De Marion Dufresne zal op 8 december het eiland Réunion verlaten. En maakt een tussenstop op Tromelin om de mensen daar te bevoorraden en zet dan koers naar Crozet.

Thierry verwacht drie maanden door te brengen op de Alfred-Faure-basis op Crozet. De Marion Dufresne keert terug op 26 maart 2023. Met tussenstops op de Kerguelen-eilanden en Amsterdam-eiland, en arriveert op 16 april 2023 op het eiland Réunion. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen de data variëren.

Zijn eerste taak bij aankomst is de antennes op te zetten en zijn station klaar te maken. Hiervoor heeft hij de hulp van anderen nodig. Thierry krijgt ook te maken met het weer, want Crozet kent harde wind.

Roepletters voor FT5/W

Er zijn op dit moment geen roepletters uitgegeven. Hoewel Thierry ze heeft aangevraagd in gedachtenis van  de 60e verjaardag van de eerste amateuroperatie vanaf Crozet in 1961 en 1962. Om problemen met piraten te voorkomen, worden de roepletters pas vrijgegeven nadat Thierry is aangekomen op Crozet. En ook slechts enkele uren voordat hij start met het maken van verbindingen. Paul Granger, F6EXV en Jean-Michel Duthilleul, F6AJA, kondigen de start aan. Thierry had verwacht een Elecraft K3-transceiver te gebruiken, maar zal in plaats daarvan een paar Kenwood TS-590-transceivers gebruiken. Ook koos hij voor 500 Watt ACOM 1010 buizenversterkers.

Thierry heeft de TAAF om toestemming gevraagd en ​​deel van de uitrusting vooruit te sturen. Met de bevoorradingsmissie van het schip dat in november vertrekt. Het komt wel eens voor dat door het weer tijdens de landing niet alles naar het eiland gebracht kan worden. Stel je voor dat je op het eiland bent zonder een station!

QO-100

Ook zegt Thierry dat er nog veel moet gebeuren. De definitieve antenne-plannen, winterkleding reserveren en het organiseren van geplande contacten met schoolkinderen via de QO-100 geostationaire satelliet.

ATNO

Crozet zal voor velen een ATNO [All-Time New One] zijn. Iets wat je je niet kunt veroorloven te missen. Omdat niemand weet wanneer de volgende DXpeditie zal plaatsvinden van deze nummer 3 op de lijst van meest gezochte DXCCs.

De laatste hamradioactiviteit vanaf Crozet was in 2009 door Florentin Bard, F4DYW, met roepletters FT5WQ. De solo DXpeditie van 2022 – 2023 zal naar verwachting meer dan $ 60.000 kosten.

Bezoek de Crozet Island DXpedition-website voor meer informatie.