Kort radioamateurnieuws – week 28, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Antennesimulatiesoftware EZNEC vanaf 1 januari 2022 gratis,
  2. Boek van OH2BH over het organiseren van DX-pedities gratis beschikbaar,
  3. Juli/augustus-editie The Communicator als download beschikbaar, 
  4. DUMP1090 nu ook als Android-app

Kort radioamateurnieuws

1. Antennesimulatiesoftware EZNEC vanaf 1 januari 2022 gratis

Omdat Roy Lewellen (W7EL), de ontwikkelaar van antennesimulatiesoftware EZNEC, op 1 januari 2022 met pensioen gaat, stelt hij vanaf die datum zijn software gratis ter beschikking. Het gaat daarbij om de Pro/2-vesie, een pakket dat op dit moment nog meer dan $500,- kost. Wel dient de gebruiker er rekening mee te houden dat Roy vanaf 2022 geen ondersteuning meer zal leveren op de software. Ook zal hij de broncode niet vrijgeven.

Meer informatie: EZNEC Antenna Software by W7EL

Overigens is er – bij toeval – tijdens de QSO Today Virtual Ham Expo op 14 en 15 augustus een introductie over het gebruik van EZNEC: Introduction to Antenna Modeling using EZNEC (Greg WA1JXR).

2. Boek van OH2BH over het organiseren van DX-pedities gratis beschikbaar

Martti Laine (OH2BH) is één van ’s werelds bekendste DX-ers, en zijn boek “Where do we go Next“, gepubliceerd in 1991, is een klassieker. Het boek is gepubliceerd in vier talen en er zijn meer dan 12.000 exemplaren uitgebracht. Het 300 pagina’s tellende boek bekijkt alle aspecten van DX-pedities, zowel vanuit het oogpunt van de organisator als van de operator. Dankzij de Northern Californian DX Foundation is het boek nu gratis te downloaden.

Download: “Where do we go Next”? by Martti Laine (OH2BH)

3. Juli/augustus-editie The Communicator als download beschikbaar

De nieuwe editie van het Engelstalige, digitale tijdschrift The Communicator is beschikbaar als gratis PDF-download. Dit tijdschrift is een uitgave van de Surrey Amateur Radio Club (SARC), een radioamateurvereniging in het zuidwesten van Canada.

In deze editie onder andere een artikel van John Schouten (VE7TI) over het verschil tussen een bipolaire en een veldeffecttransistor. Verder het vijfde deel uit de artikelenreeks van Arie Kleingeld (PA3A) over het meten met de NanoVNA. Ditmaal over het meten van lage impedanties. Mike Weir (VE9KK) komt met een bijdrage over zijn onderzoek naar RFI.

Kijk zelf wat er meer te lezen valt in het 110 pagina’s tellende digitale tijdschrift: The July – August 2021 Communicator

4. Dump1090 nu ook als Android-app

Dump1090 is het populaire programma waarmee ADS-B-signalen van vliegtuigen kunnen worden gedecodeerd. In combinatie met een geschikte ontvanger kun je daarmee onder andere de positie van vliegtuigen volgen en op een kaart weergeven. Deze software is nu ook beschikbaar als Android-app. Door een RTL-SDR-dongle te koppelen met je Android-apparaat, kun je nu dus de posities van overkomende vliegtuigen op je mobiele toestel volgen. Een functioneel beperkte versie is gratis beschikbaar in Google Play. Met in-app-betalingen kunnen aanvullende functies aangeschaft worden.

 

___________

Met dank aan Ronny Plovie (ON6CQ) en Jan Simons (PA0SIM) voor hun bijdrage aan deze editie van “Kort radioamateurnieuws”