Kort radioamateurnieuws – week 32, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 20 en 21 augustus: DATV-contest VERON op 50 MHz, 144 MHz en 432 MHz, 
  2. 10 en 11 september: Sommerkamp Memorial Activity,
  3. Hermes-Lite 2 voorlopig weer verkrijgbaar.

Kort radioamateurnieuws

1. 20 en 21 augustus: DATV-contest VERON op 50 MHz, 144 MHz en 432 MHZ

VERONIn het weekend van 20 en 21 augustus is er een DATV-contest van de VERON.

Sinds 1 januari 2021 worden er ieder  jaar twee DATV-contesten georganiseerd, in het derde weekend van april en van augustus. De meeste stations gebruiken dan de DVB-S of DVB-S2 met een symbol rate van 125k en een FEC 1/2. Het gebruik van andere modi, zoals DVB-T of andere instellingen, wordt op prijs gesteld. Deelnemers kunnen hun logs als Excel-document sturen naar de ATV-contestmanager.

De contest is zowel op zaterdag als op zondag van 12:00 tot 18:00 UTC.

Bekijk meer details de ‘VHF en hoger’-website: ATV-contest/activiteitweekend.

2. 10 en 11 september: Sommerkamp Memorial Activity

Beste radiovrienden, Herinnert u zich de beroemde “Koffiewarmer”, de Sommerkamp TS 788 DX, nog? De vrienden van Sommerkamp, een Facebook-groep, eren graag de ondernemer achter het geweldige merk Sommerkamp, Wolfgang Sommerkamp (DJ2YJ, EA8YS), geboren op 11 september in Dortmund, Duitsland. OM Wolfgang is vorig jaar overleden.

In het weekend van 10 en 11 september 2022 nodigen we alle mede-amateurs graag uit voor de Sommerkamp Memorial Activity. Deze activiteit willen we jaarlijks herhalen, steeds in het tweede weekend van september.

Dus, zet je Sommerkamp-apparatuur klaar! We ontmoeten elkaar graag op de volgende banden: 40 m, 20 m, 15 m, 10 m of 2 m. Activiteitsfrequenties: 7.101 MHz, 14.301 MHz, 21.301 MHz, 28,301 MHz en 144.301 MHz. Houd er rekening mee dat dit geen wedstrijd is. Er valt niets te winnen, het is eerder een vriendschappelijk samenzijn op de diverse banden.

Bezoek eventueel de Facebook-groep: Sommerkamp Funkgeräte. Lid worden kan natuurlijk ook. Neem ook gerust contact op met de organisatoren: PA1PXL (Nederlands en Engels), OZ2CBA (Deens en Engels), DK3HV (Duits en Engels) en DL2AU (Duits). E-mailadressen zijn beschikbaar via qrz.com.

3. SDR-transceiver Hermes-Lite 2 voorlopig weer verkrijgbaar

Na lange tijd uit productie te zijn geweest vanwege een tekort aan chips, is de Hermes-Lite 2 voorlopig weer verkrijgbaar.

De Hermes-Lite 2 is een relatief voordelige SDR-transceiver voor de HF-amateurbanden. Deze QRP-transceiver is geheel open source, zowel de hardware als de software. Rondom de Hermes-Lite bestaat een actieve gemeenschap van mensen die elkaar informeren over hun ervaringen en experimenten met het SDR-systeem. Een ieder die dat wil, kan zich hierbij aansluiten.

Kort geleden deed het YouTube-kanaal Tech Minds de aankondiging dat de Hermes-Lite 2 weer beschikbaar is, en gaf daarbij tevens een leuk overzicht van deze SDR-transceiver.

Meer informatie:

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.