FMH Portable Operations Challenge 2021, resultaten

De Portable Operations Challenge 2021 vond plaats op 4 en 5 september. De winnaar liet zien wat er allemaal mogelijk is vanaf een geweldige portabel locatie en ook met zeer weinig vermogen. Met slechts zes contacten en met één watt CW op twintig meter behaalde Jack Haefner NG2E de eerste plaats. Namelijk met een totaal van 615.924 punten.

Slechts zes QSO’s

Zijn zes contacten kwamen uit de hele VS plus één die helemaal van zijn Hogback Mountain SOTA top W4V/SH-007 in Virginia naar de Franse SOTA jager Christian F4WBN nabij de Frans/Spaanse grens ging. Alle contacten vonden plaats binnen 32 minuten na zijn start, in sessie twee van de contest.

Meeste kilometers per watt

Het meest efficiënte contact gemeten in kilometers per gebruikte watt was datzelfde contact tussen Virginia en Frankrijk met 6.340 kilometer per watt. Dus, dit jaar gaan zowel de algemene winnaar als de titel van het verste km/watt-contact naar één persoon – Jack Haefner NG2E. Goed gedaan, Jack! Het aantal deelnemers was echter een beetje teleurstellend. Er waren slechts achttien deelnemers, terwijl we op veel meer hadden gehoopt in dit tweede jaar van de Challenge. Van degenen die meededen was er echter een grote verscheidenheid aan vermogensniveaus en modi, zowel vanuit huis als vanaf draagbare locaties.

Van de achttien deelnemers kwamen er vijftien uit de VS, twee uit Europa en één uit Australië.

De volledige resultaten zullen in de komende week op de website worden geplaatst.

De initiatiefnemer van de Portable Operations Challenge 2021 en 2020

De POC is het geesteskind van Frank Howell, K4FMH (Fox Mike Hotel). Hij vertelt dat hij twee dingen vaak hoort van portable operators die aan een ‘conventionele’ contest meedoen. Ten eerste dat ze er veel plezier aan beleven. En ten tweede dat het jammer is dat alleen de Big Guns een realistische kans op de overwinning maken. Dat is nu eenmaal een gevolg van de manier waarop de overgrote meerderheid van de contesten in elkaar zit. Deze huidige realiteit zette Franks contestteam aan het denken: is er een manier om het speelveld gelijk te trekken?

Frank denkt dat de POC-stuurgroep, bestaande uit zowel ervaren DX-contesters als ook de beste portable operators ter wereld, iets heeft bedacht dat het proberen waard is. Volgens Frank zal de nieuwe scoresystematiek ervoor zorgen dat de contest meer gaat over ‘radiosport’ dan over ‘radio-apparatuur’. Maar, we zullen pas echt weten of het werkt als veel van de Big Guns meedoen aan de POC. Over enige tijd zullen we het weten: de eerste Portable Operations Challenge was op 3 en 4 oktober 2020.

Meer informatie

Het contestreglement en andere informatie vind je op de POC-website: Portable Operations Challenge

Ed DD5LP
OBO van de FMH POC Stuurgroep

Bron: Southgate