Kort radioamateurnieuws – week 16, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Online tickets HAM Radio Friedrichshafen;
  2. Lente Vossenjacht in de regio Gorinchem;
  3. RSGB over stilleggen BBC op de lange-golf;
  4. De frequentiewisselaar in de schijnwerper;
  5. Seminars over SDR & GNU-radio bij ÖVSV;
  6. The Communicator” maart-april van SARC;

Kort radioamateurnieuws

 

1. Online ticketshop HAM Radio Friedrichshafen nu open

Van 28 tot 30 juni 2024 draait alles in Friedrichshafen aan de Bodensee weer om radioamateurs. De beursorganisatie en DARC, als sponsor van Europa’s grootste beurs voor radioamateurs, openen de deuren naar een wijde wereld vol bijna onbegrensde mogelijkheden. Die wijde wereld speelt ook een belangrijke rol in het motto van HAM RADIO 2024: We vieren 60 jaar IOTA – Islands On The Air!

We kijken ernaar uit je te verwelkomen in Friedrichshafen. Onze online ticketshop is nu open! Dus boek vandaag nog je ticket en bespaar wachttijd aan de kassa!

Mocht je op de hoogte gehouden willen worden over ons volledige driedaags programma en al het andere dat tijdens HAM Radio te beleven zal zijn, dan kun je je op onze nieuwsbrief abonneren.

Met dank aan het HAM RADIO team uit Friedrichshafen

 

2. Morgen Lente Vossenjacht in de regio Gorinchem

De Gorinchemse Amateur Club (VERON afdeling A16) organiseert morgen vanaf camping “De Leuvehoeve” in Vuren haar Lente Vossenjacht.

Op zondag 21 april 2024 rijden wij onze kwartaal vossenjacht in de regio Gorinchem. Het ‘Speelveld’ is vanaf Tiel – Dordrecht en tussen de rivieren Lek – Maas. Let op, we kunnen wél de Merwede oversteken als vos. Wil je meedoen, laat ons dit dan weten en stuur even een e-mail naar evenementen@pi4gac.nl om je aan te melden. Bedoeling is, dat wij om 13.00 uur verzamelen bij de camping en om 14.00 uur vertrekken, waar de vossers nadien ook weer kunnen melden om een bakkie, biertje te doen of een hapje te eten.

Voor meer details kun je altijd terecht op de Vossenjachten-pagina van de PI4GAC website.

Met dank aan Willem, PA3KYH

 

3. RSGB President John McCullagh over het stilleggen van de BBC op de lange-golf

Op 11 april onderzocht BBC Radio 4 Feedback presentatrice Andrea Catherwood waarom de Lange Golf frequentie door de BBC wordt stilgelegd. Ze interviewde RSGB President John McCullagh, GI4BWM, en in het laatste programma werd een korte geluidsclip gebruikt waarin John zijn mening geeft over de mogelijke gevolgen voor sommige luisteraars.

Je kunt luisteren naar de Feedback show op de BBC Sounds website. Het item begint op 19 minuten en 55 seconden en de voorzitter van de RSGB komt aan bod op 22 minuten en 18 seconden.

Met dank aan Tom, PC5D

 

4. De frequentiewisselaar in de schijnwerper

Frequentiewisselaar op de Pietersberg, het gebouwtje met de apparatuur is net zichtbaar tussen de bomen.

In 1951 begon de televisie in Nederland met 1 programma via 1 zender in IJsselstein. Er werd enkele avonden in de week een paar uur uitgezonden. In de jaren daarna werd de zendtijd langzaam uitgebreid, maar het duurde tot 1965 voordat er een tweede programma bij kwam. Waar het enigzinds mogelijk was probeerde men dan ook de Duitse of Belgische zenders te ontvangen. Op die manier hadden de kijkers keuze uit meerdere programma’s. In onze archieven vonden we correspondentie over een actie om de ontvangst van de Duitse zender Langenberg in Deventer eenvoudiger mogelijk te maken.

Wat is een frequentiewisselaar?
Voor een goede (analoge) TV ontvangst moeten de zenden ontvangantenne elkaar “kunnen zien”. Daar waar dat door bijvoorbeeld heuvels tussen zender en ontvanger niet mogelijk is werd dan een frequentiewisselaar – ook wel omzetter genoemd – gebruikt. Op een hoog punt tussen zender en ontvanger werd de gewenste zender ontvangen en omgezet naar een andere frequentie. Dit signaal werd vervolgens met een laag vermogen weer uitgezonden richting de ontvanger.

Je leest dit boeiende en leerzame stuk geschiedenis verder in de Omroep Zender Museum Nieuwsbrief 49 van april 2024 op pagina’s 3 tot en met 7. Let hierbij ook op het prachtige oude fotomateriaal. De 48 oudere nieuwsbrieven zijn trouwens ook zeer de moeite van het lezen waard. Of breng eens een bezoekje aan het Omroep Zender Museum!

Foto en tekstfragment met dank aan de OZM redactie

 

5. Reeks seminars over SDR en GNU-radio bij de ÖVSV

Dit jaar zal de Oostenrijkse amateurradiovereniging ÖVSV informatie verstrekken in een eigen reeks seminars over SDR en GNU-radio. Het eerste deel van het seminar vond begin maart plaats en de volle vijf kwartier is hier als video beschikbaar.

Kurt Baumann, OE1KBC, legt de basis duidelijk uit: Wat is een softwareradio? Wat houdt GNURadio in? Welke mogelijkheden biedt de technologie? Kijkers kunnen van tijd tot tijd meer te weten komen met behulp van de opgenomen presentatie. Er zijn nog meer seminaravonden gepland. De ÖVSV geeft informatie op haar website.

Met dank aan Tom, PC5D

 

6. “The Communicator” maart-april 2024 van de SARC

De mensen van Surrey Amateur Radio Communications (SARC) hebben zichzelf meer dan overtroffen. De nieuwste digitale maart-april 2024 editie van “The Communicator” telt wederom maar liefst 120 pagina’s! We sommen even wat van de onderwerpen op:…

  • GOTA (Get On The Air) anniversary
  • News you can lose —Ham humour
  • Radio ramblings
  • Solder smoke
  • Grounding
  • Projects
  • Daniel’s workbench
  • VOACAP (Propagation Forecasting software)
  • RAC news
  • Back to basics
  • SARC & SEPAR (Surrey Emergency Program Amateur Radio) news
  • QRT

Nieuwsgierig geworden? Lees ‘m dan snel via deze link. En heb je alle 120 pagina’s uitgelezen, dan kun je altijd nog lekker lang verder lezen in een van de oudere edities. Heel veel leesplezier toegewenst!

Met dank aan John VE7TI, The Communicator’ Editor

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.