Kort radioamateurnieuws – week 1, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Virtuele nieuwjaarsbijeenkomst via PI3GRN op 12 januari
  2. Eenvoudigere installatie van SDRPlay-software op Raspberry Pi
  3. Certificaat ter herinnering aan 200 jaar Griekse onafhankelijkheid

Kort radioamateurnieuws

1. Virtuele nieuwjaarsbijeenkomst via PI3GRN op 12 januari

Omdat het op dit moment niet mogelijk is om een evenement te organiseren waar mensen elkaar persoonlijk ontmoeten, houden de Radioamateurs Groningen V2G dit jaar een virtuele nieuwjaarsreceptie. Op dinsdag 12 januari vanaf 20:00 uur is een ieder welkom via de Groningse repeater PI3GRN.

Omdat niet iedereen via de repeater kan werken, bestaat er ook de mogelijkheid om een nieuwjaarsgroet of -wens te sturen naar ragv2g@gmail.com. Tijdens de bijeenkomst zullen de ingekomen groeten en wensen dan worden voorgelezen. Overigens zijn de clubleden gedurende de receptie ook op 145.400 MHz in FM simplex te bereiken.

73, namens Radioamateurs Groningen, Sjohnie PC1TK

2. Eenvoudigere installatie van SDRPlay-software op Raspberry Pi

Tot nu toe was het vrij moeilijk om software voor SDR-ontvangers van de firma SDRPlay, zoals de RSP1A en RSPduo, op een Raspberry Pi te installeren. Het was namelijk nodig om op de SD-kaart van de Pi een compleet image van SDRPlay te plaatsen. Daardoor was het dus niet mogelijk om achteraf SDRPlay-software aan een bestaande Raspberry Pi-image toe te voegen.

SDRPlay biedt daarvoor nu een oplossing door een aantal scripts te leveren waarmee je nu wel achteraf SDRPlay-software kunt toevoegen aan een bestaand Raspberry Pi-image. In bijgaande video is te zien hoe dat gaat.

3. Certificaat ter herinnering aan 200 jaar Griekse onafhankelijkheid

De Griekse onafhankelijkheidsoorlog, die een einde maakte aan het Ottomaanse rijk, duurde van 1821 tot 1830. Ter herinnering aan deze belangrijke gebeurtenis in de Griekse geschiedenis van 200 jaar geleden, geven Griekse zendamateurs een certificaat uit.

Dat certificaat is te verdienen door verbindingen te maken met geselecteerde stations: SV2RCK, SY2DCF, SV2CJB, SY2DKZ, SV2RCS, SY2DCI, SV2KGA, SV2SQC, SV1PMQ, SV1CIF, SV1DPJ, SV1AZL, SV1PMR, SV7SDS, SV1DPI en SV1JMC.

Meer informatie: 200 Years of Greek Independence Award