Kort radioamateurnieuws – week 34, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. BIPT vraagt radiostilte op 6 meter (18-30 sept);
  2. IARU lanceert deze herfst twee digipeater satellieten;
  3. Camper Ham UK groep op Facebook;
  4. De 750e ronde van PI4VHW;
  5. Zelfbouwtentoonstelling op 20 oktober in Amersfoort.

Kort radioamateurnieuws

1. BIPT vraagt radiostilte op 6 meter (18-30 sept)

roepnaam prefix OS in BelgiëHet BIPT heeft een aanvraag gekregen van de Belgische militaire diensten om tijdens de periode van 18 september 2023 00:00 lokale tijd tot en met 30 september 2023 23:59 lokale tijd frequenties toe te kennen op de 6 meter band voor internationale manoeuvres. Gezien de radioamateurdienst op deze band een secundair statuut heeft wordt aan de radioamateurs in België gevraagd om gedurende deze periode geen uitzendingen te verrichten in het frequentiebereik 50-52 MHz.

Dit geldt voor elke mode en elk vermogen. De precieze frequenties die de militaire gaan gebruiken liggen verspreid over de volledige 6 m band met verschillende bandbreedtes en modes.

BIPT laat weten dat er een uitzondering toegestaan wordt voor de ON contest 6 meter Phone/CW op 24 september 2023 van 09:00 tot 12:00 lokale tijd.

2. IARU lanceert deze herfst twee digipeater satellieten

IARUDe International Amateur Radio Union (IARU) heeft twee Europese digipeater satellieten gepland voor lancering in de herfst van 2023.

  1. Satelliet Veronika is een 1U CubeSat van de Technische Universiteit van Košice in Slowakije. Deze staat gepland voor lancering op een Falcon 9 draagraket tijdens de Transporter 9 missie in oktober 2023. De satelliet zal worden uitgerust met een 24/7 digipeater op twee verschillende banden en met experimentele digitale slow-scan video (SSDV) uitzendingen. Ook aan boord een nieuw ADCS-subsysteem (Attitude Determination and Control System), met elektromagnetische actuatoren en een GNSS-ontvanger (Global Navigation Satellite System).
  2. De Roemeense Amateur Radio Federatie (FRR) bereidt de ROM-3 voor op lancering in oktober of november 2023. Dit is een picoSAT van 50 x 50 x 100 millimeter met drie missies en doelstellingen. De primaire missie is een digipeater voor radioamateurs. De secundaire missie is het uitzenden van low-res SSDV-beelden in een Gaussian Frequency Shift Keying (GFSK)-modus. De tertiaire missie is een CW-baken waarmee radioamateurs o.a. de aanwezigheid van de satelliet kunnen detecteren. Een downlink op 436.235 MHz is voor 20 WPM CW, 500 bps GFSK telemetrie en 5 kBps GFSK SSDV. SpaceX zal ROM-3 in een baan om de pool sturen op 500 km hoogte.
3. Camper Ham UK groep op Facebook

Facebook Social MediaVoor wie op vakantie gaat naar het verenigd Koninkrijk heeft RSGB News een tip: Neil Bauers, G4JUV heeft ‘Camper Ham UK‘ aangemaakt op Facebook. Het is bedoeld voor iedereen die graag kampeert en zijn radio gebruikt. Voor zowel gelicenseerde radioamateurs als kortegolfluisteraars. Campers, bestelwagens, caravans, en tenten zijn allemaal oké. Neem gewoon een radio mee!

Naast de gebruikelijke technische discussies over radio’s en antennes is de groep ook geïnteresseerd in antenne-vriendelijke campings en goede plekken voor portofoons. In de toekomst kunnen er meetups georganiseerd worden door leden van de groep. Zoek voor meer informatie naar ‘Camper Ham UK‘ op Facebook.

4. De 750e ronde van PI4VHW

Half april 2009 werd op een zaterdagmiddag tijdens een contest het idee geopperd om bij VERON Hoekse Waard een ronde te gaan draaien op de zondagavonden. Paul, PD2PKM bood aan om rondeleider te zijn met Gerard PD2GSP als backup.

Zondag 10 mei 2009 was de eerste officiële ronde van PI4VHW om 20.30 uur een feit met in totaal 4 inmelders. Na de zomervakantie steeg het aantal naar een stabiele 10 inmelders of meer. Hier bleef het een tijdje op schommelen. Vanaf 2019 is een duidelijke opleving te zien door de COVID-19 beperkingen.

30 juli 2023 was het tijd voor de 750e ronde vanuit het clubgebouw van Scouting Puttershoek. Lees alles over hoe deze deze feestelijke gebeurtenis is verlopen in de VHWN-nieuwsbrief van augustus.

5. Zelfbouwtentoonstelling op 20 oktober in Amersfoort

Vrijdag 20 oktober is er een zelfbouwtentoonstelling bij VERON afdeling Amersfoort (A03). We hopen u deze avond te mogen begroeten in het ontmoetingscentrum “De Herberg” aan de Watersteeg 85 (wijk Nieuwland) in Amersfoort. Aanvang 20.00 uur, de deur staat vanaf 19.30 uur voor u open.

En nu we toch uw aandacht te pakken hebben: Vergeet niet dat we elke zondag vanaf 20.30 uur de Ronde van Amersfoort (RvA) organiseren. Dit gebeurt onder de roepletters PI4AMF via de 2 meter repeater op 145.625 MHz. Doe er gerust eens aan mee.

Meer informatie vindt u op onze website.

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.