Zendamateur in Ureterp krijgt geen vergunning voor zendmast

Zendamateur Ureterp krijgt geen vergunning van gemeente: “Ik lig er ’s nachts wakker van”. Dat is de titel van het artikel van Omrop Fryslân over het ‘gevecht’ van Chris Terpstra met de gemeente over de plaatsing van zijn zendmast. Ondanks dat de rechter Chris inmiddels gelijk heeft gegeven, is er nog steeds geen vergunning.

Lees ook hier het gehele artikel.

Gedoe in gemeente Opsterland

Het is al meer dan twee jaar gedoe in gemeente Opsterland: de antennemast van Chris Terpstra uit Ureterp. Terpstra wil een mast van zeven meter in de tuin om zijn passie als zendamateur te kunnen uitoefenen. Daar is een vergunning van de gemeente voor nodig, maar die krijgt Terpstra niet. Dat terwijl er verderop in het dorp wel één staat. “Ik lig er al nachten wakker van”, zegt Terpstra. “Ik vraag me af wat ik verkeerd doe.”

“Kijk, dit is ‘m dan”, begint Terpstra zijn verhaal terwijl hij zijn tuin inloopt. Daar wijst hij op een grote aluminium antennemast die overdwars op zijn gras ligt. “Deze moet omhoog, maar dat mag dus niet. Als hij hoger dan 5 meter wordt, moet je een vergunning hebben. Deze is zeven, dus dat is wel logisch, maar ik dacht dat de aanvraag een formaliteit zou zijn omdat er verderop in het dorp ook één staat. Dat is precies dezelfde.”

“Je wordt er niet blij van. Ik ben al twee jaar bezig om een omgevingsvergunning te krijgen”, verzucht Terpstra. “Ik wilde de koninklijke weg nemen en meteen een vergunning aanvragen. Maar dat pakte anders uit. Het gooit wel wat schaduw over je hobby. Als je ’s nachts wakker wordt, denk je: wat is er gebeurd, wat kan ik er nog aan doen? Blij wordt je er niet van.”

Foto Chris Terpstra

Zendamateur Chris Terpstra uit Ureterp (Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort)

Gemeente: per geval anders

Dat het een formaliteit zou zijn, ligt volgens de gemeente anders. “Anderen hebben wel een zendmast, maar die zijn niet altijd met elkaar te vergelijken,” zegt wethouder Anko Postma van Opsterland. “Iedere situatie is weer anders. We hebben daar een welstandscommissie voor die adviezen uitbrengt. Ik geloof dat er in Ureterp drie zendmasten zijn, maar die worden allemaal apart beoordeeld. Het hangt van de hoogte van de woning af, de hoogte van de mast en of er bomen omheen staan. De situatie is dus heel lokaal.”

Foto Chris Terpstra

Chris Terpstra in zijn amateurstudio (Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort)

Terpstra laat het er niet bij zitten

Terpstra laat het er echter niet bij zitten. “Ik ben al naar een bezwaarcommissie geweest. Het plan was afgekeurd, maar de commissie gaf me gelijk. De gemeente wilde toch niet, dus de vervolgstap was een rechtszaak. Ik ben naar de rechtbank gegaan. Die hebben me gelijk gegeven en tegen de gemeente gezegd dat ze een nieuwe beslissing moesten nemen binnen zes weken. Dat was in oktober en ik heb sinds toen niks meer gehoord. Dus ik heb weer met de gemeente en de rechtbank contact opgenomen. Nu willen ze extern onderzoek doen, daar wacht het nu op. De zes weken zijn in ieder geval al lang weer om. Ik hoop dat de gemeente op korte termijn meewerkt.”

 

Met dank aan Omrop Fryslân voor de toestemming voor herpublicatie van hun artikel.
Met dank aan Hendrik Dijkstra (PA0HDI) voor de tip.