QO-100 Linux Transceiver van AMSAT-DL

QO-100 Linux transceiver AMSAT-DLDe QO-100 Linux  transceiver is een volledig softwarematige transceiver voor single board-computers (SBC) samen met een Adalm-Pluto onder Linux. Handige SDR-oplossingen waren tot nu toe vooral beschikbaar voor Windows-gebruikers met SDR-console. Gebruikers van kleine Linux-computers waren tot nu toe beperkt tot eenvoudige software met weinig mogelijkheden of moeilijk te bedienen oplossingen.

QO-100 SDR-transceiver voor Pluto en Raspberry Pi

Met deze SDR-transceiver, speciaal voor QO-100, hebben gebruikers van Raspberry PI en vergelijkbare SBC’s eindelijk  comfortabele software. Die maakt het werken over de satelliet een stuk eenvoudiger.

Benodigde componenten

Een Raspberry PI-4, Odroid C4, Odroid N2 of Rocket-PI-4 of een andere vergelijkbare krachtige SBC is bruikbaar. Maar ook een op Ubuntu gebaseerde desktop-pc. Daarnaast een Adalm-Pluto, een 2,4 GHz eindversterker en een satellietantenne met LNB en feed.

Bediening

De bediening van deze SDR-transceiver is uiterst eenvoudig. Een paar muisklikken zijn voldoende om de gehele smalbandtransponder te monitoren en QSO’s te voeren. Voor de bediening van de radio is dus geen toetsenbord nodig.

In de bovenste helft van het scherm staat de hele 500 kHz brede narrow-band-transponder als spectrum en als waterval. Elke frequentie kan met een muisklik worden geselecteerd. een ingezoomde detailweergave staat in het onderste spectrum/waterval. Hier kun je de signalen zien met een resolutie van 25 Hz en de kwaliteit en tevens de frequentierespons van een uitzending observeren. De frequentie pas je aan met zowel muisknoppen (voor RX en TX) als met het muiswiel in selecteerbare stappen.

Frequentiecorrectie

De software transceiver kan rechtstreeks of met up/down converters werken. De zend- en ontvangstfrequenties zijn namelijk vrij en onafhankelijk instelbaar, uiteraard binnen de mogelijkheden van de Pluto. Het programma bevat daarnaast ook twee kalibratieprogramma’s voor systemen zonder GPS-synchronisatie. Namelijk voor de TCXO van de Pluto en voor de oscillator van de LNB. Er is ook een bakensynchronisatie, die de drift van de LNB-oscillator over een bereik van 2 kHz corrigeert. Daarmee volgt die het ontvangen signaal.

SSB-modulatie

Voor een goede SSB-modulatie is er een AGC en een spraakcompressor. In de zendmodus kan het teruggehoorde signaal worden gedempt (mute-functie). De bandbreedte voor RX en TX is op verschillende niveaus instelbaar. De bediening wordt aangevuld met audio-diagnosefuncties (loops) waarmee het QO100-systeem kan worden ingesteld zonder via de QO100 te hoeven zenden. Zodra je tevreden bent over de signaalkwaliteit, schakel je de normale werking in en ben je direct QRV via QO100.

Download en meer informatie

Gedetailleerde informatie over de AMSAT-DL QO100 transceiver is te vinden in de Wiki in het hoofdstuk “Software” – “QO100 Pluto Transceiver“. De software van Kurt, DJ0ABR, is open-source en staat op Github

Bron: AMSAT-DL