Nieuwe QO-100 satellietantenne voor DP0GVN in Antarctica

Nieuwe QO-100 satellietantenne DP0GVNAMSAT-DL meldt dat de nieuwe QO-100 satelliet antenne voor DP0GVN is aangekomen op Antarctica. De nieuwe schotel was nodig omdat de oude beschadigd raakte in een arctische storm afgelopen zomer. Op 29 december 2021 is de nieuwe QO-100 SatCom grondstationantenne voor DP0GVN intact aangekomen op Antarctica in Neumayer Station III. Dit moet de toekomstige radioactiviteiten voor de komende overwinteringsploeg van 2022/2023 blijven garanderen.

Al sinds 2019/20 actief op Antarctica

Sinds de overwinteringsploegen van 2019/2020 en 2020/2021 zijn radiocontacten met Antarctica via het eerste geostationaire amateursatelliet Qatar-OSCAR 100 / QO-100 (Es’hail-2) bijzonder populair. AMSAT-DL heeft de benodigde radioapparatuur voor DP0GVN in Neumayer Station III ter beschikking gesteld. Daarbij zijn ook alle kosten voor het opzetten en ter beschikking stellen van de nodige radioapparatuur en antenne gedekt.

Op dit punt wil AMSAT-DL haar clubleden en vrienden van AMSAT bedanken die dit mogelijk hebben gemaakt door hun lidmaatschapsgeld en donaties. Ook zou dit niet mogelijk zijn geweest zonder het team van vrijwilligers. Blijf alstublieft dit werk steunen door uw lidmaatschap of donaties.

Schoolcontacten met DP0GVN

Hoewel de radioamateurwerkzaamheden meestal in onze vrije tijd plaatsvinden, zijn er ook regelmatig contacten met scholen. Net als ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) zijn dergelijke contacten met Antarctica ook voor de leerlingen iets heel bijzonders. Dit zal zeker hun belangstelling wekken voor wetenschappelijke of technische beroepen en, niet in het minst, voor radioamateurs.

In de nacht van 13 op 14 augustus 2021 werden bij een van de sterkste stormen van Neumayer Station III gemiddelde windsnelheden gemeten van 176 km/h. En op het hoogtepunt zelfs meer dan 207 km/h. Dit bleef niet zonder gevolgen. Zo werd onder meer de satellietantenne voor QO-100 zo zwaar beschadigd dat radiobediening niet meer mogelijk was. DP0GVN via QO-100 was daarom helaas QRT tot nader bericht.

Nieuwe QO-100 satellietantenne voor DP0GVN nu in Antarctica

AMSAT-DL besloot daarom op korte termijn een nieuwe antenne te bouwen. En deze in minder dan 2 maanden te leveren voor vervoer naar Antarctica medio oktober. De antenne is nu veilig op Antarctica en onmiddellijk vervoerd van het schip naar Neumayer Station III aan de rand van het ijs.

Bron: AMSAT-DL