Op 3 en 4 februari 2024 wordt opnieuw de FOSDEM conferentie georganiseerd in Brussel

FOSDEM conferentie 2024

FOSDEM (Free and OpenSource Developers European Meeting) is de grootste conferentie voor ontwikkelaars van opensource software en opensource hardware in Europa. FOSDEM is een tweedaags evenement georganiseerd door vrijwilligers om het wijdverbreide gebruik van gratis en open source software te promoten.

Wat is FOSDEM nu weer precies?

De conferentie wordt sinds 2001 jaarlijks georganiseerd tijdens het eerste weekend van februari en gaat door op de Campus Solbosch van de ULB (Université libre de Bruxelles).

De term opensource bevat zowel opensource software (ook bekend onder de term “FOSS”), opensource hardware (“OSHW”), als open gegevens en kennis. Denk bijvoorbeeld aan de alom gekende website Wikipedia.

FOSDEM is volledig georganiseerd door vrijwilligers en is gratis voor de bezoekers. De laatste jaren trekt de conferentie elk jaar een 6000-tal bezoekers.
Het doel is om ontwikkelaars en gemeenschappen van vrije en open source software een plek te bieden waar ze elkaar kunnen ontmoeten:
– in contact komen met andere ontwikkelaars en projecten;
– op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de vrije softwarewereld;
– op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de open source wereld;
– interessante lezingen en presentaties over verschillende onderwerpen bijwonen door projectleiders en committers;
– om de ontwikkeling en voordelen van vrije software en open source-oplossingen te bevorderen.

Wat heeft dit met onze hobby te maken?

Ook de radioamateur hobby gebruikt steeds meer open-source technologie en tijdens FOSDEM in 2024 zal er aldus een speciale eigen hoek zijn voor de radioamateur hobby.

Gezien het groot aantal verschillende onderdelen van open-source is de FOSDEM verdeeld in een 40-tal verschillende devrooms (letterlijk: “een kamer voor ontwikkelaars”). Elke devroom omvat een aantal presentaties en demonstraties over een gelijkaardig aspect van opensource en wordt georganiseerd door een eigen team van vrijwilligers.

Eerdere edities van FOSDEM bevatten reeds een devroom “SDR (Software Defined Radio)”, maar nieuw voor 2024 is dat deze devroom nu uitgebreid werd naar “Software Defined Radio and amateur radio”.

Met andere woorden: voor de eerste maal zal FOSDEM een speciale eigen plaats bieden voor de amateurradio hobby.
Lees er alles over via FOSDEM 2024 – News (1 of 2)

Bent u een software ontwikkelaar of een hardware ontwerper van radioamateur project, dan is dit aldus een unieke mogelijkheid om niet enkel je project te tonen aan andere radioamateurs, maar ook aan andere ontwikkelaars!

Aangezien FOSDEM een conferentie is van ontwikkelaars voor ontwikkelaars, biedt dit de mogelijkheid om uw project een extra boost te geven en te laten groeien met de hulp van andere radioamateurs en ontwikkelaars uit geheel Europa.

Was er de vorig jaren al niet iets van radioamateurs op FOSDEM?

Vorige jaren was de UBA inderdaad al aanwezig op FOSDEM met een informatiestand over de radioamateur hobby. Dit om onze hobby te promoten aan de meer dan 6000 bezoekers tijdens dit weekend.

Het jaar 2024 is echter het eerste jaar dat de radioamateur hobby ook onderdeel zal zijn van een devroom op FOSDEM.

Lees ook: FOSDEM 2024 – Software-Defined Radio and Amateur Radio devroom

Locatie: FOSDEM op campus Solbosch van de ULB (Université libre de Bruxelles).

Université libre de Bruxelles
Campus Solbosch
Av. F. D. Roosevelt 50
1050 Brussel

 

bron: FOSDEM 2024 – Home

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ