Kort radioamateurnieuws – week 35, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsLees in ‘Kort radioamateurnieuws’ de berichten die ons deze week opvielen, maar die te beknopt zijn voor een apart nieuwsartikel.

Kort radioamateurnieuws van deze week:

  1. Radiomarkt in Bladel op 6 september
  2. GNU Radio Conference 2020
  3. RF-versterkers voor SDR-hardware met zendmogelijkheid

Kort radioamateurnieuws

1. Radiomarkt in Bladel op 6 september

De jaarlijkse radio-, elektronica- en techniekmarkt in Bladel is op 6 september van 10:00 tot 16:00 uur. Anders dan veel andere radiomarkten, gaat deze markt wel door. Wel zijn er maatregelen getroffen om het evenement veilig te laten verlopen. Zo zijn bijvoorbeeld bij de entreeprijs van €4,- een mondkapje en wegwerphandschoenen (niet verplicht) inbegrepen. Bovendien geldt er ‘eenrichtingsverkeer’ langs de zestig kramen en ‘open kofferbakken’. Natuurlijk mag je net zo vaak rondlopen als je wil. Het adres van de markt luidt: Leemskuilen 16b, 5531 NL Bladel.

Bezoek voor meer informatie de website: Radio-, elektronica- en techniekmarkt Bladel

2. GNU Radio Conference 2020

De GNU Radio Conference (GRCon) is dit jaar van 14 tot en met 18 september. Vanwege de coronacrisis zal ook dit evenement deze keer online gehouden worden.

De GRCon is de jaarlijkse conferentie van het GNU Radio-project en de gemeenschap die daaromheen ontstaan is. Inmiddels behoort de conferentie tot een van de belangrijkste evenementen op het gebied van Software Defined Radio (SDR).

Voor wie uitsluitend de presentaties wil volgen, is de deelname gratis. Inschrijven is wel verplicht. Wie het gehele programma wil volgen, inclusief workshops, betaalt $50,-

Voor informatie over het programma en eventuele inschrijving, verwijzen we naar de website: GNU Radio Conference 2020

3. RF-versterkers voor SDR-hardware met zendmogelijkheid

Matt M0DQW bespreekt in een van zijn laatste video’s op zijn YouTube-kanaal Tech Minds een aantal RF-versterkers: SPF5189Z, CN0416 en de RF2126. Hij behandelt in het bijzonder de toepassing van deze versterkers op 2,4 GHz in combinatie met SDR-hardware met zendmogelijkheid, zoals de Adalm Pluto, HackRF One en LimeSDR Mini. Deze SDR-hardware wordt vaak gebruikt als basis voor een zend/ontvanger voor de geostationaire satelliet QO-100. Echter, elk van deze SDR-zenders levert te weinig vermogen om direct een PA aan te sturen. Matt laat in zijn video heel praktisch zien hoe de RF-versterkers het uitgangsvermogen van de SDR-hardware kunnen ‘opkrikken’.