QO100-grondstation in Antarctica aangekomen

QO100 antenne in AntarcticaDe QO100-antenne, evenals de bijbehorende zendapparatuur van AMSAT-DL zijn aangekomen op Antarctica. Kort na Nieuwjaar kwamen de spullen aan bij het Neumayer-station III. Dat is het Duitse pool-onderzoeksstation van het Alfred-Wegener-instituut. Een kraan hees op 10 januari de 1.2 m antenne met radom op het dak. Daar kreeg het vervolgens een vaste plek. Roman HB9HCF en DL3LRM waren daar al aanwezig. Tegelijkertijd was een andere groep met DG1MD, DL1TOG en Felix DL5X per vliegtuig onderweg naar het Russische Novolazarevskaja-station. Zij moesten echter terugkeren naar Kaapstad vanwege het slechte weer. Al naar gelang hoe snel het weer verbetert kunnen ze enkele dagen vertraging oplopen.

QO100 in Antarctica inrichten

Felix neemt in de handbagage nog extra uitrusting mee. Na aankomst leidt hij de installatie van de gehele smal-  en breedbandtransponder, inclusief DATV. Daarnaast wordt een door AMSAT-UK ter beschikking gesteld ontvangststation voor de FunCube-satelliet opgebouwd. Die gebruikt later het QO100-station in Antarctica om telemetrie rechtstreeks over de smalband-transponder te verzenden. De definitieve installatie van de QO100-antenne, de Eggbeater-antenne voor VHF en de bekabeling begint zo spoedig mogelijk. Immers, dit werk kan alleen in de Antarctische zomer gedaan worden. Terwijl er in de lange winter juist ruimte is om het werk binnen te klaren. Als er geen verdere vertragingen zijn, is de smalband-transponder al in februari bedrijfsklaar. Misschien is DP0GVN zelfs al eind januari 2020 met SSB/CW actief!

Overwinteraars 2020

Verdere onderdelen van het station, zoals het breedbandgebeuren voor DATV-uitzendingen en de FunCube-ontvanger volgen later. Immers, er moet tijd zijn naast de gewone werkzaamheden. Het hele team bij DP0GVN is nu al erg enthousiast over het AMSAT-grondstation op Neumayer II. Maar het wetenschappelijk werk heeft natuurlijk een hogere prioriteit. Het goede nieuws is dat Roman HB9HCF deel van het overwinteringsteam is en tot februari 2121 blijft. Felix DL5XL draagt het hele project voor zijn vertrek aan Roman over. Roman is nog een jonge zendamateur, maar een ervaren electronica-ingenieur. Hij zal tijd hebben het overgebleven werk te verrichten als de “zomergasten” vertrokken zijn.

DP0GVN bevindt zich op 70.6744° Zuid en 8.2741° West, dat in de voetafdruk van het eerste geostationaire AMSAT Qatar-OSCAR 100 / Es’hail-2 ligt met een elevatie van 7,3°.

Video: Antarctica-expeditie

Ook de media begeleiden de huidige expeditie. De Weltspiegel-reportage: Antarktis-Expedition is nog tot 7 december 2020 online beschikbaar.  Daarmee krijgt U een interessante blik in het leven op het Duitse pool-onderzoeksstation. Want daar wordt onder extreme omstandigheden onderzoek gedaan naar de gevolgen van klimaatverandering.