De laatste dag van de Longjiang 2…

Eclips vanaf Longjiang 2 (DSLWP-B)

Eclips gezien vanaf Longjiang 2
Foto: HIT, Camras, Reinhard Kühn

Foto’s zoals hiernaast zijn inmiddels volop bekend. Deze opname is genomen door de 48 kilogram wegende satelliet Longjiang 2, die sinds mei 2018 rond de maan draaide. De Longjiang 2 werd ontwikkeld door het Chinese Harbin Institute of Technology (HIT).

Helaas sloeg de satelliet op 31 juli te pletter op de maan en liet daarbij een krater achter… Het laten neerstorten van Longjiang 2 was een bewuste actie van het team in China. Op deze manier werd voorkomen dat de satelliet, na zijn actieve missie, als ruimteschroot om de maan zou blijven cirkelen.

Op zijn blog vertelt Thomas Schumann het verhaal over de laatste dag van de Longjiang 2 vanuit het perspectief van Reinhard Kühn (DK5LA). Reinhard is de radioamateur die de besturingscommando’s naar de satelliet stuurde. Lees hier de Nederlandse vertaling…

Ondersteuning door Europese radioamateurs

Gedurende de missie werkten de wetenschappers van het HIT samen met radioamateurs in Europa. Zij verzorgden onder andere de besturing van de satelliet en de ontvangst van de data. Bij de ontvangst van de data speelde de Radiotelescoop Dwingeloo (stichting Camras) een belangrijke rol. Reinhard Kühn (DK5LA) uit het Noord-Duitse Sörup had als taak om op de 2m-band besturingscommando’s naar de satelliet te zenden. Daartoe was hij uitstekend toegerust met zijn indrukwekkende EME-antennesysteem.

Reinhard Kühn voor zijn antenne
Foto: Sven Geißler

Reinhard is een gepensioneerde bankier die er vreugde aan beleeft om in zijn hobby als radioamateur grenzen te verleggen.

“Tot voor de Chinese missie werd al wel gecommuniceerd met satellieten die rond de aarde draaien, op zo’n 400 kilometer afstand. Sinds enige tijd is er daarnaast ook een geostationaire satelliet, op 36.000 kilometer. Maar communicatie met een satelliet rond de maan, op 400.000 kilometer, is echt een nieuw record”, vertelt Reinhard.

De laatste dag van de Longjiang 2

Gedurende de samenwerking met de Chinezen moest de gepensioneerde bankier weleens midden in de nacht opstaan om besturingscommando’s naar de Longjiang 2 te sturen. Met name in de laatste fase, toen de satelliet het maanoppervlak naderde, wilden de Chinezen nog diverse tests doen. Reinhard stuurde overigens niet de commando’s om te satelliet te manoeuvreren, maar uitsluitend die voor het maken van de foto’s.

Op 31 juli, de dag waarop de Longjiang 2 zou neerstorten, was er onweer in Sörup: de bliksem dreigde in Reinhards antennesysteem te slaan.

Laatste foto Longjiang 2

Laatste opname vanaf Longjiang 2
Foto: HIT, Camras, Reinhard Kühn

Om 13:31 UTC stuurde Reinhard het commando om de downlink van de laatst genomen foto te starten. De foto ziet eruit als de zon, maar is in werkelijkheid een overbelicht beeld van de aarde.

Honderd meter van Reinhards huis sloeg de bliksem daadwerkelijk in. Daarom ontkoppelde hij alle kabels van het antennesysteem. Korte tijd later, om 14:04 UTC, moest hij de verbindingen echter weer herstellen. Hij had namelijk de opdracht gekregen om een commando naar de Longjiang 2 sturen. De Chinezen vroegen opnieuw om de download van een foto te starten. Ditmaal was echter niet het doel om de foto daadwerkelijk te ontvangen, maar om vast te stellen wanneer de satelliet achter de maan zou verdwijnen. Op dat moment zou immers de verbinding met de satelliet verloren gaan en dus de download stoppen.

Reinhard stuurde het commando om 14:06 UTC. Ongeveer honderd seconden lang gebeurde er helemaal niets. Daarna begon de Longjiang 2 te zenden. Dat duurde echter slechts enkele seconden. Om 14:08 UTC stopte de uitzending abrupt: de Longjiang 2 was kennelijk achter de maan verdwenen… Op basis van dit gegeven schatten de wetenschappers dat de inslag op de maan om 14:20 moet zijn geweest.

Een mooie en bijzondere ervaring

“Aan de ene kant ben ik blij met de verantwoordelijke en belangrijke taak die ik van het Chinese team kreeg. Aan de andere kant eindigde deze taak met de gecontroleerde crash van de Longjiang, wat natuurlijk niet plezierig is. Ik zal het missen…”, aldus Reinhard.

“In het bijzonder de beelden van de eclips van 2 juli hebben mij diep geraakt. Ze lijken op beelden die met de Apollo 11 werden genomen. Voor mij was dat een bijzonder moment, ook om daaraan bijgedragen te hebben. Ik had dat nooit gedacht. Het is een droom die uitkomt voor een radioamateur.”

Reinhard is nu een bekend persoon onder radioamateurs en hij is blij dat hij anderen inspireert om dezelfde richting uit te gaan.

Wie weet hoever gewone mensen zoals Reinhard Kühn het in de toekomst nog zullen schoppen, in de ruimte…

Meer informatie

Het oorspronkelijk artikel op de website van Thomas Schumann:

Een artikel op het blog van Daniel Estévez over de laatste activiteiten van de Longjiang 2:

Diverse artikelen op deze website:

 

Met dank aan Thomas Schumann voor het mogen gebruiken van zijn artikel.