W2W Woodstock 17 en 18 augustus 2019

W2W Woodstock Er gebeurden veel interessante dingen in het historische jaar 1969. Denk maar aan de eerste mens op de maan. In ditzelfde jaar vond het grootste muzikale evenement ooit plaats in een klein stadje genaamd Bethel in de bergen van de staat New York.

Een halve eeuw geleden ging het festival van Woodstock van start.Het is net een halve eeuw geleden dat de wereld kennismaakte met het Woodstockfestival. Het driedaagse muziekfestival lokte meer dan een half miljoen bezoekers. Het was de tijd van de hippies en de protesten tegen de oorlog in Vietnam. Jongeren van toen predikten vrede en liefde.

W2W

Radioamateurs doen vanzelfsprekend mee met het herdenken van dit historische evenement. Het special event station W2W zal actief zijn op 17 en 18 augustus naar aanleiding van de 50e verjaardag van “3 Days of Peace and Music”. Als het weer het toelaat, kan één station zelfs opereren vanaf de eigenlijke site namelijk Max Yasgur’s Farm. Tenminste als de drukte op die dagen aldaar de toegang ervan niet belet. Max Yasgur was een Amerikaanse melkveehouder op wiens weiland in 1969 het Woodstockfestival plaatsvond.

Bethel NY

WoodstockHet festival van Woodstock vond in 1969 van 15 tot en met 18 augustus plaats op een enorm weiland in het Amerikaanse plaatsje Bethel in de staat New York. Het festival, met als thema “3 Days of Peace and Music” werd vernoemd naar de gelijknamige plaats die gold als het centrum van de hippiecultuur.
In de culturele transformatie van de 20e eeuw was het festival van Woodstock een cruciaal moment . Het is precies vijftig jaar geleden dat vele honderdduizenden muziekliefhebbers zich verzamelden voor het inmiddels legendarische festival.
Op verschillende plekken wordt stilgestaan bij het moment dat volgens muziekblad Rolling Stone de geschiedenis van rock-’n-roll voorgoed veranderde.

Het concert was geen protest en het was geen conventie van de tegencultuur. Het zei tegen de wereld dat, ondanks alle onrust van de jaren zestig, veel jonge mensen dagenlang muziek, vreugde en vrede konden beleven.

3 Days of Peace & Music

Het festival had als motto “3 Days of Peace & Music”. Het geldt als een van de belangrijkste en bekendste evenementen in de geschiedenis van de Amerikaanse hippiecultuur en popmuziek. Het muziekblad Rolling Stone noemde het evenement in zijn ’50 Moments That Changed the History of Rock and Roll’. Hoewel aanvankelijk 200.000 mensen werden verwacht, lag het uiteindelijke bezoekersaantal ruim boven de 500.000. Vele tienduizenden hadden door een gebrekkige organisatie geen entreegeld betaald. Hierdoor was het festival eerst niet winstgevend voor de organisatoren, maar dankzij de platenverkoop en inkomsten van de film werd het dat uiteindelijk toch nog. Nog eens tienduizenden bereikten het festival nooit door de overvolle wegen ernaartoe.

Woodstock

Woodstock posterHet concert kreeg zijn naam van een van de producenten, Michael Lang, die uit de stad Woodstock kwam. Woodstock stond al langer jaar bekend als een kunstgemeenschap. Veel beroemde artiesten woonden er, onder meer Bob Dylan. Bethel waar het concert 50 jaar geleden plaats vond, is ongeveer 65 mijl ten zuidoosten van de stad Woodstock.

Woodstock was uiteraard niet alleen iconisch vanwege de locatie, die trouwens in 2017 tot historisch erfgoed werd uitgeroepen. Ook het affiche was legendarisch. Vrijwel alle grote artiesten en bands van die tijd beklommen het podium. Zo kwamen onder meer Jimi Hendrix, Grateful Dead, Janis Joplin, Creedence Clearwater Revival, The Who, Joe Cocker en Santana langs.

Het radioamateurstation wordt beheerd door James Gallo KB2FMH. De QTH zal in de onmiddellijke nabijheid van het originele concert in Bethel NY zijn.
Er zullen tijdens het weekend twee operatoren zijn die de banden 20 meter, 40 meter en 75 meter zullen activeren. Er is mogelijk daarnaast een activatie van 17 meter of zelfs 12 meter als de propagatie meewerkt.

QSL: SSAE to W2W