JT9-activiteitendagen 2019: “Make haste slowly”

De Russian Digital Radio Club nodigt alle radioamateurs en liefhebbers van digitale modes uit om deel te nemen aan de JT9-activiteitendagen 2019 “Make haste slowly”. De activiteitendagen zijn op zaterdag 24 augustus (vanaf 00:00 UTC) en op zondag 25 augustus (tot 23:59 UTC). Verbindingen mogen gemaakt worden op alle HF-banden, van 10 meter tot 160 meter.

Geldige verbindingen

Het log dien je als ADIF-bestand in te sturen. Per QSO moet je zowel de locator van het tegenstation als de overbrugde afstand in kilometers rapporteren. De Russische radioclub beveelt aan om de overbrugde afstand op te nemen in het commentaarveld (Comments field). Zorg ervoor dat de afstand inderdaad in kilometers wordt weergegeven en niet in mijlen. Dat kan door dat in het instellingenmenu van het programma WSJT-X zo in te stellen. Overigens tellen verbindingen met een bepaald tegenstation op verschillende banden elk apart mee voor de totaalscore. Natuurlijk dien je JT9 als transmissiemode te gebruiken.

Ranglijst JT9-activiteitendagen 2019

De positie van een station in de ranglijst wordt bepaald aan de hand van de som van de overbrugde afstanden van de geldige verbindingen. Vanzelfsprekend: hoe hoger de totaal overbrugde afstand, des te hoger in de ranglijst.

Logs

Om mee te doen aan de wedstrijd dien je het wedstrijdlog in ADIF-formaat voor 30 augustus 23:59 UTC op te sturen naar: 01-10@rdrclub.ru. De filenaam van het wedstrijdlog dient daarbij gelijk te zijn aan je roepnaam. Bijvoorbeeld: PA0AA.adi.Vermeld verder: voornaam, achternaam en huisadres.

Certificaten

Stations die meer dan 50.000 kilometer weten te overbruggen, komen in aanmerking voor een digitaal certificaat. Deze kan op de volgende webpagina worden gedownload: Awards center of RDRC.

Over JT9

JT9 is ontworpen voor gebruik op de MF- en HF-banden. Het maakt deel uit van het programma WSJT-X en is bedoeld voor het verzenden en ontvangen van berichten met extreem geringe signaalsterktes. Het lijkt sterk op één van de andere digitale modes, JT65. Beiden baseren zich op MFSK (Multiple Frequency Shift Keying) en maken daarbij tevens gebruik van foutherstellende codes. Waar JT65 65 MFSK-tonen gebruikt, zijn dat er bij JT9 slechts negen. JT9 neemt daarnaast slechts 16 Hz bandbreedte in beslag, wat ongeveer een factor tien minder is dan de bandbreedte van JT65. De zend/ontvangst-doorgangen duren steeds één minuut, alhoewel er ook varianten zijn met langere doorgangstijden.

Meer informatie

Meer informatie over de JT9-activiteitendagen is vanzelfsprekend beschikbaar op de site van de Russische radioclub: JT9 Activity Days “Make haste slowly” 2019