Geen dak meer voor amateurradiostation ESRAC
Geen onderdak, en geen dak, zal er nog zijn voor het amateurradiostation ESRAC wanneer eind 2014 de faculteit Electrical Engineering gaat verhuizen van Potentiaal naar Flux.
Het station is in 1981 opgericht als dispuut van Electrical Engineerings studievereniging Thor en staat de laatste jaren in de mondiale top 10 bij zendwedstrijden. “Het einde van het amateurradiostation op de TU/e is doodjammer.”
In twee oude practicumlokalen op de dertiende verdieping van Potentiaal komen nog enkele keren per week actieve leden van de Eindhovense studentenradioamateurvereniging bijeen. De apparatuur waar zij mee zenden, is van hoge kwaliteit. “Het is het best uitgeruste radiostation van Nederland, en misschien wel van Europa”, zegt Sjoerd Ypma, medeoprichter en inmiddels gepensioneerd TU/e-medewerker. “Het succes in de zendwedstrijden is mede te danken aan de hoogte van antenne; die bereikt op het dak van Potentiaal 65 meter.”
Aan het einde van dit kalenderjaar is Potentiaal niet meer in handen van Electrical Engineering maar van een koper die het gebouw zal renoveren tot een woonflat. Welke partij dat wordt, is nog niet bekend. Wel bekend is dat in het nieuwe gebouw voor Electrical Engineering, Flux, geen ruimte is gereserveerd voor ESRAC. Op het dak mogen ook geen antennes worden geplaatst omdat daar zonnepanelen komen. De geringste slagschaduw is van invloed op het rendement van dit energiesysteem.
“Het is doodjammer dat het radiostation opgeheven wordt. Niet voor mezelf, hoewel ik er mijn ziel en zaligheid in heb gelegd, maar voor de TU/e”, zegt stationbeheerder en oud-medewerker Steef Koenen.
Hij doelt op onderwijs, studenten en zelfs op PR voor de universiteit. “Het station is de praktische invulling van een van de thema’s van Electrical Engineering; Connected World. Sjoerd Ypma, PA0SHY, heeft wel twintig studenten begeleid bij het afstuderen in deze hoek van telecommunicatie. Het is ook jammer voor de vrijetijdsbesteding van studenten, er zijn zat zendamateurs.”
Als laatste noemt Koenen de functie van het radiostation in de PR van de TU/e. “In de 35 jaar dat we zenden zijn er meer dan een half miljoen nationale en internationale verbindingen gelegd. Telkens zien ontvangers de naam Eindhoven University of Technology The Netherlands.”
Een van de hoogtepunten van ESRAC is de verbinding die ze in 2004 met het International Space Station legde. André Kuipers heeft aan boord van dit ISS voor de TU/e en Philips enkele proeven uitgevoerd. Daarom is er voor 25 april 2004 toestemming verleend aan een aantal Eindhovense schoolkinderen en TU/e-studenten om via radioamateurcontact vragen te stellen aan de Nederlandse astronaut. Hiervoor installeerde ESRAC op de TU/e een volgstation voor satellieten, en is de verbinding met het ISS tot stand gebracht.
De laatste jaren doet ESRAC, sinds 2004 onder beheer van de Maxwell Foundation, het bijzonder goed in zendwedstrijden. In 2013 won ze de ARRL DX Contest door in 48 uur 3.500 verbindingen te leggen met circa 200 landen. De bijbehorende beker zal een van de laatsten zijn. Eind mei doet ESRAC nog mee aan de jaarlijkse WPX Contest en daarna is haar wedstrijddeelname waarschijnlijk verleden tijd.
Ypma en Koenen doen nog een poging ESRAC onder te brengen bij de telecommunicatieopleiding van Fontys of de Computerclub van Medical Systems in Best.
Uitgebreide informatie over de activiteiten is op deze website te bekijken.