DATV contest op 6m, 2m en 70cm een succes

DATV contest 6m, 2m en 70cm succes

De DATV Reduced Bandwidth contest van 17-18 april 2021 op 6m, 2m en 70cm was weer een groot succes. De VERON VHF en hoger commissie, die deze contest organiseerde, kan terugzien op een geslaagd evenement. Net zoals bij het eerdere experiment in augustus 2020 was weer een flink aantal amateurs actief op de band. Dat evenement was overigens de basis voor de huidige contest. Daarmee hadden de organisatoren en deelnemers immers laten zien, dat DATV op 2m mogelijk is. Ook nu deden rond de 30 radioamateurs actief mee. Daaronder uiteraard de “usual suspects”, ook enkele Belgische stations en een paar nieuwe. Engelse sations hebben het ook geprobeerd, maar helaas heeft niemand deze keer een verbinding met ze kunnen maken.

Beste DX

PE1BBI in Noord-Groningen wist met zijn 6×9 elements 2m-antenne de langste afstand te werken. Hij kon namelijk ON7MOR ontvangen. Dat was over een afstand van 260 km. Waarschijnlijk kwam daar vliegtuigscatter aan te pas. Dat was vooral voor de langere afstanden wel nodig, want veel condities waren er niet.

6 meter

Enkele stations waren wel QRV op 6 meter, maar ik heb niet kunnen zien of er op die band ook verbindingen tot stand zijn gebracht. In ieder geval leek de activiteit op die band nog niet zo groot. Dit in tegenstelling tot 2 meter en 70 cm.

2 meter en 70 cm

Op 144.6 MHz en rond 437 MHz was zoals te verwachten de meeste activiteit. Met dxspot als chat- en talkback-kanaal was goed te volgen wat er allemaal gebeurde. Wie met wie verbinding kon maken, wat er lukt en wat niet. Zo’n algemeen chat-kanaal is buitengewoon handig. Ofschoon soms ook wel onoverzichtelijk, zoals Bert, PE2TV op een gegeven moment opmerkte. Maar de kaart van Nederland kleurde steeds roder, naarmate er meer verbindingen tot stand kwamen. Op bijgaand kaartje staan niet eens alle verbindingen ingetekend.

MOSFET gered

Zoals dat hoort bij een contest gaat er wel ergens iets fout of sneuvelt er wat. Bij een radioamateur sneuvelde een MOSFET (ik weet niet meer bij wie) en hij had een goede tip. Zet 10 V op de gate en als je geluk hebt doet hij het weer. Dat heb ik maar eens geprobeerd met de MOSFET, die bij het vorige experiment was gesneuveld. Tien volt bleek te weinig, maar met 20 V werd de gate weer hoogohmig. Met DC werkt de FET weer, met RF moet ik het nog proberen. Dank voor de tip.

Geslaagde contest

De DATV contest was zeker op 2m een succes voor mij. Deze keer heb ik 5 nieuwe stations kunnen werken, allemaal op 2 m. Daar komen de inmiddels gebruikelijke 70 cm verbindingen bij, helaas geen nieuwe stations op 70. En op 6 m nog geen apparatuur. Dus voor de volgende keer is er weer werk aan de winkel. Ik hoop dat iedereen weer genoten heeft. Met dank aan Rob, PE1ITR en de VHF-en-hoger commissie voor het organiseren van dit mooie evenement.