In Electron van mei 2021

Electron mei 2021

Op de voorpagina van Electron mei 2021

Tijdens de eerste VerenigingsRaad van de VERON, op 9 maart 1946, is op voordracht van de Afdeling Twente besloten om de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen radioamateurs, die lid waren van de vooroorlogse radioverenigingen, te benoemen tot Postuum Erelid. Dit voorstel is tijdens de tweede VR, gehouden op 18 mei 1946, bekrachtigd. Het is dit jaar dus 75 jaar geleden dat dit voorstel is aangenomen. Tijdens de derde VR, gehouden op 8 december 1946, is OM Otten PA0HB tot 28e Postuum Erelid benoemd.

In deze Electron een wordt hier uitgebreid bij stilgestaan, met onder andere een korte beschrijving van alle 28 postume ereleden.

Uitgelicht

Bouw van een geheime zender

Kirsten Post, kleindochter van OM Gehrels PA0QQ, beschrijft hoe haar opa in de oorlog op het Na- tuurkundig Laboratorium van Philips in het diepste geheim werkte aan een radiozender. Het verhaal van de Ordedienst en de Gehrels-zender, die door Radio Herrijzend Nederland na de bevrijding van Eindhoven in 1944 in gebruik werd genomen. En de moed van OM Gehrels, die in ’44 op transport naar Duitsland werd gezet, waarna er niets meer van hem is vernomen.

Ook geen DvdRA 2021

De Dag voor de RadioAmateur 2021 gaat net zoals de 2020-editie niet door. Dat besloot het hoofdbestuur van de VERON op 12 april. De situatie rondom de pandemie is nog te ongewis om nu een dag met zoveel bezoekers te willen organiseren. Hopelijk gaat de DvdRA 2022 wel door.

RX888 16-bit SDR

Wilko Bulte, PA1WBU gaat uitgebreid in op zijn niewe aanwinst: de RX888. Dat is een 16-bits SDR-ontvanger gebaseerd op een ‘Open Source Hardware’ (OSHW)-ontwerp van Oscar Steila IK1XPV. Het bevat een 16-bits Analoog Digital Converter (ADC) die met 160 Msps kan digitaliseren. De RX888 heeft een ontvangstbereik van 1 kHz tot 32 MHz.

HF-rubriek

In de HF-rubriek onder andere Marcel Bos PA9M over de resultaten PACC 2021, Jan Visser PG2AA bespreekt de Velddag Contesten in 2021, Super Leagues in Clublog door Theo Koning PA1CW en de
VERON Afdelingscompetitie door Theo Köhler PA1TK.

VHF en hoger

In de VHF-en-hoger-rubriek deze maand EME met onder andere de DUBUS-EME-contest. Daarnaast de voorbereidingen van Renny, PE1ASH met het ATV-collectief voor DATV op 6 m. Ook nog een stukje over de Portsdown 4 met de Langstone all-mode SDR-transceiver en de ATV-contest van maart 2021.

Hier ook een uitgebreider overzicht van deze rubriek.

Maar ook te lezen in Electron mei 2021

 • Een afstemknop voor wedSDR
 • Aanvullende Online lezing Arduino
 • Vossenjagen: training 7 maart Willemsoord
 • PASTA-meter: een SWR-Wattmeter met TFT-scherm
 • Engelse bouwpakketjes voor CW
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Wilt u ook de Electron ontvangen?

Word lid van de VERON en ontvang automatisch elke maand Electron in de bus. Electron hoeft u niet eerst zelf te downloaden en heeft u geen elektronische hulpmiddelen voor nodig om het te lezen. Aanmelden kan sinds 1 juni in de webshop van de Stichting Servicebureau VERON.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?