WRTC 2026 ontvangt subsidie van de Yasme Foundation

WRTC 2026 YasmeHet organisatiecomité van het World Radiosport Team Championship 2026 (WRTC) heeft een subsidie van US $7.500 ontvangen van de Yasme Foundation.

Het World Radiosport Team Championship 2026 is een radio-wedstrijd evenement dat zal plaatsvinden in het Verenigd Koninkrijk in juli 2026.

WRTC 2026 UK

Het is een wedstrijd tussen de beste amateur radio operators van over de hele wereld, die zich hebben gekwalificeerd door deel te nemen en goed te scoren in verschillende contests van oktober 2023 tot maart 2025.

De teams zullen opereren in dezelfde geografische regio met identieke antennes, uitgangsvermogen en andere omstandigheden en zullen proberen om zo veel mogelijk contacten te maken. Het evenement is bedoeld om de vaardigheden, teamwork en sportiviteit van de deelnemers te testen.
En natuurlijk ook om de internationale goodwill en vriendschap onder radioamateurs te bevorderen.
Voor meer informatie, bezoek de website WRTC 2026 UK. Er zullen 50 locaties beschikbaar worden gesteld voor gekwalificeerde teams in de provincies Norfolk, Cambridgeshire en Suffolk.

Met haar donatie erkent de particuliere Yasme Foundation de prestaties van de deelnemers bij het demonstreren van hun radiovaardigheden.

10e editie

Het evenement dat plaats vindt in juli 2026 zal de 10e editie zijn. De vorige WRTC 2022 vond plaats in 2023 in Italië en werd vanwege de COVID-19-pandemie met een jaar uitgesteld.

Elke vier jaar, net als de Olympische Spelen, verhuist het World Radio Sport Team Championship, bekend als WRTC, naar een nieuw gastland.
WRTC is een radiowedstrijdevenement, ontworpen om een platform te bieden voor goed presterende amateurradio-deelnemers om te strijden op een gelijk speelveld in dezelfde geografische regio met identieke antennes, uitgangsvermogen en andere bedrijfsomstandigheden. Elk team heeft zich gedurende een aanzienlijke periode moeten kwalificeren door van oktober 2023 tot maart 2025 deel te nemen en buitengewoon goed te scoren in een verzameling HF-radiowedstrijden. In juli 2026 zullen 50 kwalificerende teams, bestaande uit 100 operators van over de hele wereld naar het Verenigd Koninkrijk komen en zo hun thuisland vertegenwoordigen, net zoals de stijl van de Olympische Spelen.

De Yasme Foundation

WRTC 2026 YasmeDe Yasme Foundation een subsidie toegekend aan het organisatiecomité van de World Radiosport Team Championship 2026 (WRTC) in het Verenigd Koninkrijk. De WRTC is een wedstrijd om het beste contest-team ter wereld te bepalen. De WRTC UK zal in 2026 plaatsvinden in Engeland.

De Yasme Foundation is een non-profitorganisatie die is georganiseerd ter ondersteuning van wetenschappelijke en educatieve projecten met betrekking tot amateurradio, waaronder DXing en de introductie en promotie van amateurradio in ontwikkelingslanden. De Yasme Foundation ondersteunt verschillende projecten op het gebied van amateurradio, met de nadruk op het ontwikkelen van amateurradio in een aantal landen en het stimuleren van jongerenparticipatie in amateurradio.

De YASME Foundation werd oorspronkelijk in 1959 opgericht in Florida en dit gebeurde onder de leiding van Dick Spenceley KV4AA (SK). Oorspronkelijk was de Yasme Foundation bedoeld als hulpmiddel om geld in te zamelen ter ondersteuning van de vele DX-peditions van Danny Weil VP2VB.

De Yasme Foundation is heden ten dage een vereniging die zich onafgebroken inspant om belangrijke wetenschappelijke en educatieve projecten met betrekking tot amateurradio te onderschrijven. Ook wordt veel belang gehecht aan de introductie en promotie van amateurradio in talrijke ontwikkelingslanden. De Yasme Foundation ondersteunt aldus vele verschillende projecten met betrekking tot amateurradio.

VP2VB

Danny Weil VP2VB was één van de eersten die naar talrijke “nieuwe DXCC-landen” afreisde om van daar uit actief te zijn. Meestal in CW en vaak solo in een zeilboot voorzien van alle mogelijke radioapparatuur. Hij deed dit specifiek om DX-ers wereldwijd van een “nieuw DXCC-land” te voorzien. YASME was de naam van de zeilboten van hem. Vandaar is de benaming Yasme Foundation afgeleid. De naam YASME is trouwens afgeleid van “yasume”, dit is het Japanse woord voor “rustig maken”.

Dick Spenceley KV4AA publiceerde vier nummers van The Yasme News om enerzijds over de ‘heldendaden’ van Danny Weil te rapporteren en anderzijds ook om fondsen te werven.

Nadat Danny zich terugtrok uit actieve DX-peditioning in het jaar 1963 begon het inmiddels beroemd geworden team bestaande uit Lloyd Colvin W6KG (SK) en Iris Colvin W6QL (SK) aan wat zij de “Yasme Round the World DX-Pedition” noemden. Ook dit gebeurde onder auspiciën van de Yasme Foundation. Gedurende bijna 30 jaar zouden de Colvins uiteindelijk van uit meer dan 200 DXCC-landen opereren. Ettelijke Yasme-vrijwilligers fungeerden als hun QSL-manager en stuurden jarenlang honderdduizenden Yasme QSL-kaarten uit naar radioamateurs wereldwijd.

Nalatenschap

Dankzij een aanzienlijk nalatenschap afkomstig uit het immense landgoed van de Colvins, worden de activiteiten van de Yasme Foundation heden ten dage waargenomen door een raad van bestuur. Deze bestaat uit vrijwilligers die belangrijke verantwoordelijke functies bekleden op zakelijk, juridisch en technisch vlak.

In de loop der jaren is de Yasme Foundation uitgegroeid van een steungroep voor de originele Yasme-avonturen. Tot een wereldwijde stichting die projecten beloont die wereldwijd amateurradio helpen floreren. De Yasme Foundation erkent en beloont vrijwilligers die amateurradio levendig en krachtig houden. Zo reikte bijvoorbeeld de Yasme Foundation op 6 maart 2020 het Excellence Award uit aan de radioamateurs die succesvol verantwoordelijk zijn voor het reactiveren van het amateurradiostation van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York City.

Ook is de Yasme Foundation een legendarisch woord in DX-kringen voor amateurradio.

Met dank aan Ronny Plovie ON6CQ