Twee primeurs op de 2m-band: verbindingen uniek in hun soort

Dat ook op VHF veel mogelijk is, werd afgelopen week weer duidelijk. Twee primeurs, voor het grootste deel afgewikkeld op de 2m-band. Er kwamen verbindingen tot stand die nooit eerder werden gerealiseerd:

  1. Het eerste QSO via een satelliet (Longjiang 2) die in een baan rondom de maan draait.
  2. De eerste transatlantische verbinding via de troposfeer in SSB.

Eerste QSO via satelliet cirkelend rond de maan

Eerste QSO via satelliet in baan om maanIk het kielzog van de Chinese missie naar de achterzijde van de maan, werd de Longjiang 2 in een baan om de maan gebracht. Al verscheidene malen berichtten wij over dit bijzondere project. Dit samenwerkingsproject tussen onder andere de Chinese universiteit Harbin Institute of Technology (HIT), de Radiotelescoop Dwingeloo, Reinhard Kühn (DK5LA) en Daniel Estévez (EA4GPZ/M0HXM) leverde ons bijvoorbeeld prachtige beelden van maan met op de achtergrond de aarde.

Nu is het dus ook voor de eerste keer gelukt om een QSO te maken via deze satelliet. Op 1 juli om 7:27 UTC was het QSO tussen BY2HIT, het clubstation van de Chinese universiteit, en Reinhard Kühn (DK5LA) een feit. In een Twitterbericht maakten zij dit nieuws wereldkundig. De twee probeerden al eerder zo’n verbinding tot stand te brengen, maar toen zonder succes. Fijn dat het nu toch lukte, een kleine maand voordat de Longjiang 2 op de maan te pletter slaat.

Het QSO maakte gebruik van een uplink op 2 meter, in GMSK-mode. De downlink op de 70cm-band gebruikte  JT4G. Normaal wordt de uplink gebruikt voor het versturen van commando’s naar de Longjiang 2. Via de downlink ontvangt het grondstation normaal telemetriegegevens, maar ook de eerder genoemde uniek foto’s van maan en aarde.

Eerste transatalantische SSB-verbinding op de 2m-band

Kort geleden meldden wij dat het Bertrand Demarcq (FG8OJ) uit Guadeloupe en D41CV uit Kaapverdië lukten om op 16 juni de eerste transatlantische verbinding op de 2m-band via de troposfeer te maken. Die verbinding slaagde vanwege de extreem goede troposferische condities tussen met name de oostkust van Noord-Afrika en het caribisch gebied. Daarbij gebruikten zij toen FT8, een mode die bij uitstek geschikt is voor verbindingen met zeer geringe signaalsterktes (weak signal mode).

De goede transatlantische condities hielden aan en werden zelfs beter. Daardoor slaagden Bertrand (FG8OJ) en D4Z erin om op 29 juni de eerste transatlantische 2m-verbinding in SSB te maken. D4Z is één van de calls van het D4C-contestteam op de Kaapverdische eilanden. Luister mee naar de opname van dit korte QSO op Youtube.

Meer informatie

Meer informatie over de twee primeurs op de 2m-band is op veel plaatsen op het internet te vinden.

Voor meer details over de laatste experimenten met de Longjiang 2 verwijzen we naar het blog van  Daniel Estévez (EA4GPZ/M0HXM): Analysis of DSLWP-B eclipse test run 

Een uitgebreid verslag over de transatlantische SSB-verbinding op 2 meter, maar ook over de extreem goede tropocondities, vind je op de site van Bertrand Demarcq (FG8OJ): A brief of a first transatlantic QSO on the 2 meters band…