AMSAT en University of Maine ontwikkelen Maine’s eerste CubeSat

AMSAT en University of Maine ontwikkelen Maine's eerste CubeSat

Foto: AMSAT, 3U Cubesat

AMSAT en de University of Maine ontwikkelen Maine’s eerste CubeSat, de MESAT1. Daartoe hebben AMSAT en UMaine een overeenkomst getekend. Dit wordt namelijk Maine’s eerste kleine satelliet. Het Wireless Sensing Laboratory (WiSe-Net Lab) van de UMaine is hierbij de partner van AMSAT. Behalve de wetenschappelijke lading heeft de satelliet ook een amateurradio aan boord. De planning is om MESAT1 ergens in de komende drie jaar te lanceren. Dat gebeurt onder NASA’s CubeSat Launch Initiative (CSLI). Daarmee creëert NASA mogelijkheden voor nanosatellieten om mee te liften met andere lanceringen. Dit initiatief is speciaal bedoeld voor wetenschappelijke en technologische experimenten door universiteiten, scholen en non-profit-organisaties.

Win-win

AMSAT’s President Clayton Coleman, W5PFG, vierde de aankondiging. “Dit is een belangrijke dag voor AMSAT en UMaine’s WISe-Net Lab,” zei Coleman. “Dit partnerschap is een echte win-win voor zowel opleiding als de radioamateurs. De gezamenlijke inspanning van AMSAT’s technische en operationele teams heeft opnieuw geleid tot een nieuwe kans voor AMSAT. ”

MESAT1

MESAT1 is een van de 18 kleine research-satellieten, die NASA tussen 2021 en 2023 als extra lading lanceert. Deze CubeSat is overigens een ontwikkeling van zowel de UMaine als de University of Southern Maine (USM), samen met een drietal lagere en middelbare scholen. Studenten van UMaine en USM werken samen aan ontwerp, ontwikkeling, integratie en testen vn de MESAT1.

WISe-Net Lab

UMaine’s WiSe-Net Lab, gestart in 2005, is betrokken bij lucht- en ruimtevaartresearch. Het lab is gesticht door Ali Abedi, KB1VJV, assistant vice president voor research en directeur van het Center for Undergraduate Research op de hoofdcampus van de universiteit in Orono. Lab researchers ontwikkelden het eerste draadloze sensor netwerk voor NASA’s maanbewonings project en lanceerden verder draadloze lekkagedetecoren naar het International Space Station.

Financiering

AMSATHet AMSAT en University of Maine Cubesat-initiatief maakt het tevens voor middelbare scholieren en leraren in Maine mogelijk gegevens uit de ruimtevaart te gebruiken voor educatieve doeleinden. Ook onderzoek en het stimuleren van studenten om carrières in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde te zoeken is hiermee gediend. NASA heeft tenslotte een subsidie van $300.000 toegekend. Daarnaast kreeg het project nog $150.000 voor onderzoek door studenten. Umaine en USM stellen ook nog eens extra bedragen beschikbaar, waardoor het totale budget op $522.000 in drie jaar uitkomt.

Transponder module van AMSAT

AMSAT levert de lineaire transponder module (LMT), samen met de integratie en operationele steun voor MESAT1. De LMT bevat een VHF/UHF telemetrie-baken, besturingsontvanger en een lineaire transponder. Laatstgenoemde is straks beschikbaar voor radioamateurs wereldwijd.

Bron: ARRL