HuskySat 1 nu OSCAR 107 (HO-107)

HuskySat 1 nu OSCAR 107Huskysat 1 heeft nu ook een OSCAR naam. Dat is namelijk OSCAR 107 geworden. Daarmee heet de satelliet vanaf nu HuskySat-OSCAR 107 (HO-107). Huskysat-1 is de eerste satelliet van het Husky Satellite Lab. Dat laboratorium is een door studenten geleide research club. Genoemd lab werkt aan een plek in de ruimtevaart voor de University of Washington.  Hun eerste missie, de HuskySat 1, is vanuit het ISS in een baan om de aarde gebracht.

3U-CubeSat

De HuskySat 1, nu OSCAR 107, is een 3U CubeSat. Aan boord zijn twee experimenten. Dat zijn een Pulsed Plasma Thruster voor voortstuwing en een K-band communicatiesysteem. Daarnaast heeft de HO-107 een lineaire transponder voor radioamateurs. Die transponder is AMSAT’s lineaire transponder module (LTM-1). De LMT-1 is een V/u transponder met geïntegreerd telemetriebaken en een commando-ontvanger. Deze transponder module is overigens beschikbaar voor educatieve cubesat missies. Mits deze missies bereid zijn de transponder voor wereldwijd gebruik open te stellen. Neem voor meer details contact op met  Drew KO4MA of VP Engineering Jerry Buxton N0JY.

Transponder open voor gebruik

Na een week van testen is de transponder van de Huskysat-Oscar-107 nu opengesteld voor algemeen gebruik. De transponder is behoorlijk gevoelig. Daarom is 5-10 Watt meestal ruim voldoende. Soms is er fading tengevolge van de orientatie van de satelliet. Sommige passages zijn dan ook beter dan andere. De teams, verantwoordelijk voor de bouw en werking houden ook nog enkele anomalieën in de gaten. Wie een spectrumscope heeft kan een oogje houden op het baken tijdens het werken met de satelliet. Sterke signalen kunnen namelijk van invloed zijn op de sterkte van het bakensignaal.

Rapporten en observaties zijn welkom op de Amsat-BB mailing list.

Drew, KO4MA van AMSAT VP Operations feliciteert het Husky Satellite Lab en het AMSAT Engineering team met het in de ruimte houden van amateurradio. Met dank aan Dr. Mark Hammond, N8MH voor de ondersteuning.

HuskySat-OSCAR 107 transponder frequenties

HuskySat-1 V/u is een lineaire inverterende transponder. De uplink is 145.910 tot 145.940 MHz, de downlink 435.810 tot 435.840 MHz. Het telemetry baken is te vinden op 435.800MHz met 1200 baud BPSK.

 

Bron: AMSAT-UK, Husky Satellite Lab