Wisseling ISS-bemanning soberder door pandemie

ISS-bemanning Expeditie 63Het coronavirus beïnvloedt veel aspecten van het maatschappelijk leven. Zelfs het wisselen van de ISS-bemanning verandert erdoor. De lancering van de nieuwe bemanning en de ontvangst van de oude bemanning op aarde zal een stuk soberder verlopen. De ARRL bericht daarover op haar website.

Wij geven hier graag de Nederlandstalige bewerking van dat artikel.

Wisseling van de ISS-bemanning

De bemanning van Expeditie 62 van het internationale ruimtestation ISS bereidt hun Sojoez MS-15-capsule voor op vertrek naar de aarde op 17 april. De leden van Expeditie 62 zijn NASA-boordwerktuigkundige Jessica Meir, boordwerktuigkundige Andrew Morgan (KI5AAA) en commandant Oleg Skripochka (RA0LDJ).

Inmiddels staat de bemanning van Expeditie 63 ook klaar om op 9 april met een Sojoez MS-16 richting ISS te vertrekken. NASA-astronaut Chris Cassidy (KF5KDR) en Roskosmos-kosmonauten Anatoli Ivanisjin en Iwan Vagner ontmoetten elkaar deze week voor de laatste training op de Kosmodroom van Bajkonoer in Kazachstan. Het trio van Expeditie 63 zal iets langer dan zes maanden aan boord van het ISS wonen, met Cassidy als commandant.

De verandering

Vanwege de reisbeperkingen door de COVID-19-pandemie, zal de familie van expeditiecommandant Cassidy de lancering op 9 april vanuit huis volgen. Normaal is het vertrek vanuit Bajkonoer een feestelijke aangelegenheid. “Maar het zal helemaal stil zijn”, zei Cassidy in een interview met Spaceflight Now. “Er zal niemand zijn.”

Standaard quarantaineperiode

Er bestaat al lang een NASA-protocol om te voorkomen dat astronauten ziekteverwekkers mee de ruimte in nemen. Alle astronauten die in een baan om de aarde vliegen, moeten een “gezondheidsstabiliserende” quarantaineperiode van twee weken doormaken. Op deze manier kan NASA ervoor zorgen dat de bemanning vóór de lancering geen ziektes ontwikkelt. NASA gaf aan om in overleg met haar internationale en commerciële partners dit standaard protocol verder te evalueren en indien nodig aan te passen.

Weinig media-aandacht

Vanwege de bijzondere situatie heeft het Russische ruimtevaartbedrijf Roskosmos alle media-activiteiten in verband met de lancering van de Sojoez stopgezet. Journalisten zullen daardoor niet live over de missie kunnen rapporteren. Rusland zal de lancering overigens wel live blijven uitzenden. NASA zendt doorgaans alle lanceringen uit via het NASA-televisiekanaal, ook online.

SpaceX

SpaceX is in principe klaar om in mei met hun Crew Dragon-capsule de eerste NASA-astronauten naar het ISS te brengen. NASA heeft echter nog niet aangegeven of er veranderingen te verwachten zijn in het licht van de huidige pandemie.

 

Bron: ARRL